Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
1956-ra emlékezett Kiskunhalas
2009. október 24.

A Bibó István Gimnázium diákjainak rendhagyó műsorával és Lezsák Sándor ünnepi beszédével emlékezett meg Kiskunhalas az 1956. október 23-án kirobbant forradalomra. Az országzászlónál és a városi filmszínházban közel 200 halasi polgár vett részt a városi rendezvényen, amely a főtéri kopjafánál ért véget.

Az 53 évvel ezelőtti forradalom kirobbanására emlékezett tegnap Kiskunhalas. A városi ünnepség hagyományosan az országzászlónál a nemzeti lobogó felvonásával kezdődött, majd a közel 200 fős közönség átvonult a városi filmszínházba. Már az előcsarnokban meghökkentő jelenetek fogadták a polgárokat: a Bibó István Gimnázium diákjai többek között a DIVSZ indulót énekelték, úttörőnyakkendőben. A műsort betanító Palásti Károly egy panoptikumot is az előtérbe álmodott: a magaslaton álló tanulók 1956 híres és hírhedt politikai szereplőit alakították.


A múltból a jelenbe, a nagyterembe vonulhatott át a közönség, ahol a Himnusz eléneklése után bibós diákok adták elő ünnepi műsorukat. A szellemes, ugyanakkor elgondolkodtató szófordulatokkal átitatott szövegek, az amerikai elnök és a szovjet pártfőtitkár elképzelt reagálása a magyar forradalomra remek dramaturgiával érzékeltette a két nagyhatalom ellentétes nézőpontját ugyanarról az eseményről. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt idén az ünnepi szónok.


A politikus utalt az előtéri jelenetekre, aztán megemlítette egy minap történt lengyelországi látogatását, amelyen sűrűn emlegették pozitív környezetben Kiskunhalas nevét. Lezsák kiemelte Nagy Szeder István munkásságát és az úgynevezett Halasi Norma óriási jelentőségét is. A parlament alelnöke elmondta azt is, hogy a jelenlegi hatalom fél a népétől, ugyanis kordonokkal és rendőrökkel veszi körül magát a nemzet ünnepén. A beszédet követően a hallgatóság elénekelte a Szózatot, majd a főtéri kopjafánál - amely a forradalom két halasi áldozatának állít emléket- helyezte el a megemlékezés koszorúit, virágait.


Jövőre elkészülhet Nagy Szeder István mellszobra


Nagy Szeder Istvánra emlékeztek ma a katolikus temetőben lévő síremlékénél tisztelői. Pajor Kálmán idézte fel a folyton a városért munkálkodó polgárt, akinek habitusát, tenniakarását ma is sokan megirigyelhetik. Nagy Szeder István következetesen küzdött Kiskunhalasért, a közért és annak érdekében, hogy az itt élő emberek minél jobban boldoguljanak. Elérte, hogy 1956-ban alig 48 óra alatt szavazást szerveztek a városban, amelyen 78%-os eredménnyel a Független Kisgazdapárt nyert. Nevéhez fűződik az úgynevezett Halasi Norma egy addig ismeretlen választási modell kidolgozása. Ő akadályozta meg azt, hogy a behívások nyomán 1956 novemberében vérfürdő legyen a városban. A megemlékezésen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is, aki egy bejelentést tett. Elmondta, hogy szeretne méltó emléket állítani Nagy Szeder Istvánnak, ezért javaslatot tett egy mellszoborra. Nyomatékot adva a kezdeményezésének saját maga 50 ezer és a Nemzeti Fórum is 50 ezer forinttal járul hozzá a megvalósításhoz. Már ott a sírmeléknél többen csatlakozási szándékukat fejezték ki, a szobrot a tervek szerint 2010. november 1-jén avatnák fel.

 

halasmedia.hu

 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép