Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
1989. június 16-án megszületett a nyugodt erő
2009. június 17.

Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai újratemetésén, 1989. június 16-án megszületett a nyugodt erő - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke Budapesten, az '56-os Vértanúk Emléknapján, az újratemetés 20. évfordulóján.

Kapcsolódó hír:

 

A Nemzeti Fórum Egyesület Kölcsey Körének kedd esti megemlékezésén többen megjelentek az újratemetés egykori szervezői, rendezői, résztvevői közül, hogy felidézzék az akkor történteket, személyes élményeiket.

Lezsák Sándor az újratemetés előtt három nappal a Corvin téren tartott nemzetközi sajtótájékoztatót elevenítette fel, amelyen akkor még mint az MDF országos elnökségének delegáltja és mint rendező vett részt. 1956 után először a világ minden részéről érkeztek a sajtó képviselői – mondta. Visszaemlékezése szerint az első kérdés az volt, mi a garancia arra, hogy nem lesz semmilyen váratlan esemény június 16-án. Erre Lezsák Sándor úgy válaszolt: „A három kicsi gyermekemet felhozom a feleségemmel együtt.” Döbbent csend – folytatta –, majd „megtapsoltak a sajtó munkatársai”.

Az Országgyűlés alelnökének véleménye szerint június 16-án megszületett a nyugodt erő, amely már megjelent március 15-én vagy a lakiteleki sátorban is, de igazán az újratemetés napján érzékeltette, hogy valóban erő és valóban nyugodt. Lezsák Sándor úgy fogalmazott: ez az este legyen egy koszorú a húsz évvel ezelőtti nap emléke előtt, „egy főhajtás azok előtt, akiket eltemettünk akkor”. A rendezvényen Szécsi Árpád politológus rövid előadást tartott az újratemetés és a pártállam kapcsolatáról az általa kutatott pártdokumentumok alapján. Mint felidézte, 1989 májusának elején „sajnálkozva” állapította meg a hatalom, hogy az újratemetés betiltására nincs mód, ezért elsősorban arra törekedtek, hogy az eseményt ne lehessen politikai demonstrációra felhasználni. Komolyan féltek arról, hogy az ellenzék – felhasználva a június 16-i eseményt – megdönti a Németh-kormányt – mondta a kutató, aki számos olyan „eszközt” ismertetett, amit a pártállam bevetett az újratemetés előtt. Példaként említette a vasúti menetrend „finomhangolását” annak érdekében, hogy a vidékről érkezők ne érjék el a csatlakozásokat.

Operatív bizottságot hoztak létre – folytatta –, hogy tájékoztassák a pártvezetést, manipulálási tervek, sajtótervek készültek arról, hogyan hangolják rá a közvéleményt a „nemzeti megbékélés” napjára, és fokozottan ellenőrizték a beutazó emigránsokat is. „Ami a leggyomorforgatóbb, (...) az ügynökök személyre szabott instruálása” – tette hozzá.


Magyar NemzetKéptár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép