Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Értékfeltárás indul Orbaiszéken
2019. március 18.

A helybeli tudást, a magyar értékeket át kell örökíteni a legkisebb faluban is, ehhez járul hozzá a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány által négy esztendeje indított Kárpát-medencei értékfeltáró program – hangsúlyozta Lezsák Sándor szombaton a Zabolai Csángó Múzeumban. A Magyar Országgyűlés alelnöke abból az alkalomból érkezett Háromszékre, hogy egyeztessen helyi szakemberekkel a március végén induló orbaiszéki értékfeltáró kollégium részleteiről és tájékoztassa a helyi közvéleményt az említett értékfeltáró programról, amely egybeesett Szabó Lilla Interetnikus kapcsolatok Felső-Háromszéken című kötetének helyszínen történő bemutatójával.

A csángó múzeumban pusztinai és forrófalvi asszonyok hagyományos moldvai csángó énekkel köszöntötték a résztvevőket. A Nyisztor Tinka vezette csoport a kora délutáni zabolai esemény után Kovásznára készült, ahol a pusztinai Nistor Cristian celebrál havonta egyszer magyar misét Orbaiszék központjában, amelyre a csángó asszonyok rendszeresen eljárnak.

Énekük hallatán Lezsák Sándor úgy fogalmazott, ennél szebb, mélyebben ható nyitánya nem lehetne a helyi értékfeltáró kollégiumnak, majd ismertette azt a programot, amely eddig tizennyolc Kárpát-medencei kistérséget érintett, és amelynek eredménye tizennyolc tanulmánykötet és DVD az adott régiók értékeiről. Elmondta, egyetemi és főiskolai hallgatókat, fiatal helytörténészeket vonnak be a munkába, akik 40–50 főnyi csoportokban járják azokat a kistérségeket, amelyeket a programban kijelölnek. Eddig tizennyolc kollégium végzett értékfeltáró munkát, közel ezer fiatal terepen gyűjtötte, majd összegezte az adatokat. A programban résztvevők egy hét alatt kérdőíves kikérdezést végeznek házról házra, majd három hónap alatt összegzik a válaszokat, feldolgozzák és vissza­térnek a terepre, a különleges esetekben mélyinterjúkat és videófelvételeket készítenek, ismét adatfeldolgozást végeznek, és néhány hónap múlva kész egy olyan könyv és DVD, ami további kutatás alapja lehet, ha erre szükség van – ismertette Lezsák Sándor.

Elmondta, jelenleg azért esett a választás Orbaiszékre, mert itt már történtek értékfeltáró kutatások, és a kovásznai Gazda József közíró, valamint a zabolai Pozsony Ferenc egyetemi tanár, néprajzkutató munkássága garancia a szakmai hitelességre, a lakiteleki alapítványnál pedig a zabolai származású munkatársa, Kisfaludi-Bakk Judit helyismerete segít ebben a munkában, de a következő években Háromszék más székei is sorra kerülnek.

Lapunk érdeklődésére Lezsák Sándor elmondta, nagy élmény számára, hogy a fiatalok, akikről gyakran elmarasztalóan beszélnek, minőségi munkát végeznek, ha helyzetbe hozzák őket. Kiemelte, a programnak köszönhetően eddig ezer fiatal találkozott a magyar valósággal, beszélt értékekről értékes emberekkel, olyan dolgokkal ismerkedett meg, ami miatt később esetleg az unokáival tér vissza az adott helyre, közösségbe, ezért szerinte ők a valóság jegyesei. Egyfajta rávezetés történik, hogy figyeljünk oda arra, ami a miénk, ami minőségi, ami értékes, ezt üzeni az értékfeltáró program – mondotta.

A zabolai származású Szabó Lilla könyvét Pozsony Ferenc méltatta. A  néprajzkutató kolozsvári egyetemi tanár Székelypetőfalva, Haraly és Páva természeti erőforrásait, történetét, társadalomtörténetét bemutató, valamint etnikai, demográfiai, felekezeti szerkezetének változásait ismertető, Interetnikus kapcsolatok Felső-Háromszéken című kötet legnagyobb értékének tartja, hogy a szerző az etnikai kérdéseket a gazdasági élet felől közelíti meg. Pozsony szerint akkor szabad egy ember, egy család, egy közösség, ha saját földjén áll. Méltatásában kitért a kiválóan összeállított grafikonokra, táblázatokra, dokumentumértékű fotókra, a gazdag szakirodalomra is. A kötet a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában jelent meg annak a sorozatnak a részeként, amelyet a szervezet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem néprajz és antropológia tanszékével közösen indított a doktori disszertációk közzététele érdekében.

A helyieket, a környékről és a messzebbről érkezőket a házigazdák kaláccsal és pálinkával kínálták, a csángó asszonyok pedig hagyományos galuskával, szőlőlevélbe göngyölt töltikével érkeztek. Énekbe foglalt imádságaikkal búcsúztatták a résztvevőket, készülve a délutáni kovásznai Mária-köszöntésre, ami számukra azért volt különleges, mert szabadon énekelhettek, imádkozhattak anyanyelvükön, és falusfelük celebrálta a szentmisét, akinek otthon egyházi körökben tilos megszólalnia csángóul, magyarul.

Fekete Réka, 3szek.ro

Értékfeltárás indul Orbaiszéken


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép