Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Polgármesterek gyűltek össze
2019. október 19.

Az önkormányzati választások utáni első találkozójukat tartották Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületének frissen megválasztott településvezetői a lakiteleki polgármesteri hivatalban tegnap. A polgármesterek Lezsák Sándor országgyűlési képviselő meghívására ültek tárgyalóasztalhoz, hogy összegezzék terveiket.

A választások után is tovább folytatódik az a hagyomány, hogy a 4. számú választókerület polgármesterei negyedévente tárgyalóasztalhoz ülnek azzal a céllal, hogy Lezsák Sándorral, a társág országgyűlési képviselőjével megvitassák a településeket érintő aktuális kérdéseket. Ezúttal az önkormányzati választást értékelték, majd pedig terveikről számoltak be a régi és az új polgármesterek. A választókerület huszonnégy településéből hat helyen – Fülöpjakabon, Izsákon, Kiskunmajsán, Kunszálláson, Lakiteleken és Szankon – cserélődött a polgármester.

Valamennyien beszéltek terveikről a lakiteleki tanácskozáson. Abban szinte mindannyian egyetértettek, hogy a legfontosabb a településeken a békesség megőrzése, mert csak békében lehet építkezni. A már megkezdett projektek befejezésén túl valamennyi polgármester célkitűzése között említette a belterületi és földutak karbantartását, illetve kerékpárutak felújítását és újak építését. Több faluban is szükség lenne tornacsarnokra, tanuszodára, rendezvényházra, konyhára és kápolnára. Elhangzott, hogy a kisebb településeken nagy problémát jelent a szennyvíz kezelése, melynek megoldására lehetőséget kínál a Bugacpusztaházán most megvalósított ökológiai szennyvíztisztító mintaprojekt.

A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztését és bővítését is számos településen tervezik. Sok az egyedül élő idős ember a falvakban, a tanyavilágban, ezért több faluban is bentlakásos idősek otthonára lenne szükség. De hasonlóan fontos lenne a falvakban is albérletek, garzonlakások létesítése, hogy ezzel is segítsék a fiatalok családalapítását – fogalmazódott meg a tanácskozáson.

A legtöbb polgármester örömmel számolt be arról is, hogy településeiken növekszik a lakosság száma, ezért is tervezik bölcsődék építését, iskoláik, játszótereik fejlesztését. A vízvisszatartást, víztározók építését is fontos célként említették a településvezetők. Abban is valamennyien egyetértettek, hogy több állami támogatásra lenne szükség a települések üzemeltetésére, a hivatalban dolgozók béreinek rendezésére. Mindazonáltal javasolták az önkormányzatokra háruló adminisztrációs terhek csökkentését is.

Erősítik a helyi közösségeket

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elégedetten szólt a választási eredményekről. Mint mondta, nincs megállás, a közösségért végzett munka tovább folytatódik. Arra biztatta a településvezetőket, hogy készítsék el álomterveiket, a vidékfejlesztésre ugyanis új pályázati lehetőségek nyílnak meg a Magyar Falu Program kiteljesedésével. A honatya beszélt a nemzetközi kapcsolatok felerősödéséről is, melyek minden kis településnek lehetőséget teremthetnek. Arra is felhívta a polgármesterek figyelmét, hogy karolják fel a helyi egyetemistákat, vonják be őket településeik életébe, munkájába, mert akkor nagyobb eséllyel tudják őket helyben tartani. A képviselő azt is kérte a településvezetőktől, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a helyi közösségek erősítésére.

Vajda Piroska, Petőfi Népe


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép