Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Dippold Pál: Az életépítész
2019. október 30.

Ma hetvenéves a legújabb kori magyar történelem egyik meghatározó alakja, Lezsák Sándor. Nagy emberek születésnapjain könnyen belesodorhatja a méltatót a túlzásokba és a bennfenteskedésbe az igyekezet. Lezsák esetében ez lehetetlen. Az övénél egyszerűbb és tisztább életművet kevesen tudhatnak magukénak. Nincs benne kanyargás, ide-oda csapongás, ez az élet úgy nőtt fel mellettünk és velünk, akár egy egészséges fa. Természetesen, egyenesen, az égre mutatva.

Nézzük Lezsák életpályájának legfontosabb elemeit: Kispesten született, édesapja, Lezsák Lajos a második világháború előtt és alatt hivatásos katona volt, utána B listára került. Édesanyja, Magyar Ilona szakácsnőként dolgozott.

A politikus 1971 óta nős, felesége Sütő Gabriella. Három gyerekük van, Levente, Gabriella és Anna, akik már nyolc unokával boldogítják szüleiket. Lezsák pesti srác volt, általános és középiskolai tanulmányait itt teljesítette, 1968-ban érettségizett a Madách Imre Gimnáziumban. Ezután kocsikísérő, rakodómunkás, majd könyvtári segédmunkás az Országos Széchényi Könyvtárban. Aztán, 1969-ben Lakitelekre költözött, öt évig képesítés nélkül tanított a szikrai tanyasi iskolában, majd levelező tagozaton szerzett magyar–történelem szakos diplomát, ezzel a lakiteleki általános iskola tanára lett. Másodállásban a művelődési házban is dolgozott, irodalmi esteket, találkozókat szervezett, színjátszócsoportot vezetett, színdarabot rendezett.

A hetvenes évek közepén az Írószövetség Fiatal Írók József Attila Körének vezetőségi tagja. Verseket írt, színdarabokat, és elkészítette Szörényi Levente Atilla, Isten kardja című rockoperájának a szövegkönyvét.

Illyés Gyula, Csoóri Sándor és Bíró Zoltán támogatásával 1979-ben a fiatal írók lakiteleki találkozójának egyik szervezője, 1984-től a Magyar Írók Szövetségének tagja, a Bethlen Gábor Alapítvány vidéki titkára, később kuratóriumának elnöke.

A háza kertjében tartották 1987. szeptember 27-én az ellenzéki lakiteleki találkozót, rá egy évre ugyanitt megalakult a Magyar Demokrata Fórum. Ekkortól az MDF elnökségi tagja, alelnöke, 1996 és 1999 között a párt országos elnöke, majd alelnöke. Az MDF-ből 2004 novemberében kizárták. Tragikomikus húzás, hol vannak az aljaemberek, akik ezt, úgy hitték, megtehetik? A politikatörténet patkányjárta kukáiban.

Lezsák ezután megalapítja  a Nemzeti Fórumot, azóta az elnöke, miként korábban a Lakitelek Alapítvány és Népfőiskola létrehozója, és a Mindszenty Társaság ügyvezető elnökeként dolgozik.

Országgyűlési képviselő 1994 óta, 2006-tól a Fidesz-frakció tagja, az Országgyűlés alelnöke, ahogyan a legutóbbi választások után is az maradt.

Itt kopognak a gazdag életút legfontosabb állomásait, eseményeit megmutató szavak, ám ezek csak töredékét adják tudtunkra annak a teljességnek, amit Lezsák Sándor élete jelent. Annyit azonban mindenki megérthet belőlük, hogy a makulátlan tisztesség, a folyamatos munka, a makacs, konok kitartás céljai eléréséért meghozta és -hozza gyümölcsét.

Van hite, van hazája, van családja. Hűséges volt hozzájuk, mindet megtartotta, miként azok is megtartották őt.

Miként sokunkat, akiknek szerencsénk van ismerni őt.

Isten éltesse, és engedje még sokáig egészségben köztünk élni a hetvenéves Lezsák Sándort!

Magyar Hírlap


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép