Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A moldvai csángókat kutatta, elismeréssel jutalmazták munkáját
2019. november 10.

Illyés Gyula közművelődési életműdíjjal tüntették ki Halász Péter néprajzkutatót a nemzeti kultúráért végzett szerteágazó tevékenységéért, amelybe beletartozott a moldvai magyarság hosszú évtizedeken át tartó kutatása is. A kitüntetést vasárnap a gyimesközéploki templomban vehette át Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyűlés alelnökétől, valamint a díjat alapító Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjétől, Závogyán Magdolnától.

A vasárnapi szentmisét követően a gyimesközéploki templomban adták át ünnepélyesen Halász Péter néprajzkutatónak az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, amellyel november 6-án tüntették ki a Nemzeti Művelődési Intézet egy stratégiai konferenciáján. Ezt az életműdíjat idén alapították, azzal a céllal, hogy szakmai megbecsülésben részesítsék azokat, akik magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végeznek. A díjat elsőként Halász Péter kapta meg, a nemzeti kultúráért végzett szerteágazó tevékenységéért, a moldvai magyarság hosszú évtizedeken át tartó kutatásáért. Ugyan nem lehetett jelen a konferencián, amelyen kitüntették, az ünnepségről készült videófelvételt a gyimesközéploki templomban vasárnap levetítették számára, a szentmisét követő rövid díjátadó részeként.

„Sokat jelent számomra ez a díj, közel tíz éve költöztem a Gyimesekbe, de nem szakítottam meg a kapcsolatot az anyaországgal. A Honismeret folyóiratnak máig is írok, és a szerkesztőségének a tagja vagyok. 52 éven keresztül jártam Moldvába gyűjteni, kutatni. Az adatok jó részét feldolgoztam, amelyek hozzáférhetőek könyvek, tanulmányok formájában, de van még bőven anyag, ami feldolgozásra vár” – osztotta meg jövőbeli terveit Halász Péter. Hozzátette, nemrég a moldvai magyarok párválasztás, szerelem, családalapítás, gyermekszülés, és a gyermeknevelés hiedelem- és szokásvilágáról elkészült egy feldolgozás, amelyhez kiadót keresnek, azonban még jelentős anyag maradt feldolgozatlan, amellyel a jövőben foglalkozni szeretne.

Munkásságáért az elismerést Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyűlés alelnökétől, valamint a díjat alapító Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjétől, Závogyán Magdolnától vehette át. „Elfogult vagyok, mert nagyon jó barátom Halász Péter, akivel több évtizedes kapcsolat és küzdelem köt össze. Ahogyan a pásztorember mondja, hogy ott a világ közepe, ahová leszúrja pásztorbotját, úgy van a világ közepe itt Gyimesben, ahol Halász Péter él, és éli meg azt a közeget, amit ő hitelesen volt képes közvetíteni Domokos Pál Péter és mások tanításai alapján – fogalmazott Lezsák Sándor, aki a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnökeként a Lakitelek Népfőiskola ajándékcsomagját is átadta az elismert, 80 éves születésnapját a napokban ünneplő néprajzkutatónak. Halász Péterről Halász Péter 1939-ben született Budapesten, igazgatója volt a Magyar Művelődési Intézetnek, továbbá főszerkesztője volt a Honismeret folyóiratnak, majd műhelyvezetője és főszerkesztője volt a Duna Televíziónak. Életművét, Illyés Gyula lánya, Illyés Mária méltatta a november 6-i kitüntetésekor. Halász Pétert az emberi kérdések, a falun élők mindennapjai, problémáik, közösségeik folyamatosan foglalkoztatták – fogalmazott. Hozzáfűzte, a hatvanas évektől járja Erdélyt, majd nyaranta Moldvát, a moldvai csángók településeit, gyűjt, rendszerez, publikál, szervez. Az elmúlt években hat évtizedes tapasztalataival, valamint precíz leíró adatbázisával bekapcsolódott többek között a Lakitelek Népfőiskola Gyimesi Értékfeltáró Kollégiumának szakmai munkájába is.

A csángókkal törődés gondolata, az értük való tenni akarás és az érdekükben való összefogás szándéka már egy 1976-ban szervezett szakmai találkozón megszületett, ekkor körvonalazódtak egy lehetséges civil szervezet keretei, de ennek megalakítását a kor politikai viszonyai megnehezítették. Többedmagával csak 1990-ben hozhatta létre a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesületet, melynek 2010-ig volt a titkára. Az elnöki tisztet ebben az időszakban a csángómagyarság megmaradásáért elkötelezett Domokos Pál Péter, Benda Kálmán és Jáki Sándor Teodóz töltötte be. Számos elismerésben részesült, legutóbb, 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A moldvai magyarság sorsának támogatását, művelődésük kutatását Halász Péter földrajzi szempontból 2010-től még közelebbről végzi, hiszen közel tíz éve, hogy moldvai születésű feleségével és két fiúkkal Gyimesközéplokra költözött.

Barabás Hajnal, szekelyhon.ro


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép