Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egy hazug korszak felszámolói voltak a valóság jegyesei
2019. november 25.

Ötven éves az Elérhetetlen föld, a Kilencek költőcsoport antológiája, az 1960-as évek fia­tal írói összefogásának szimbolikus és korszakjelző kiadványa. A kerek évfordulóról ünnepi konferencián emlékeztek meg a hétvégén.

„Úgy hatottak rám a Kilencek, hogy másképpen láttam a világot rajtuk keresztül” – köszöntötte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke „a mindig újjászülető Kilenceket” az Elérhetetlen föld című antológia megjelenésének ötvenedik évfordulóján, a kibővített kötet bemutatóján szombaton a Polgárok Házában. Lezsák felidézte: nagy élményt jelentett számára az elszakított területek fölismerése a valóságirodalom segítségével, amelyhez a Hetek és a Kilencek költőcsoport mellett a kecskeméti Forrás folyóirat segítette hozzá. Mint mondta, a Kilencek „a valóság jegyesei”, a „valóságirodalom költői megjelenései” voltak. Elmesélte azt is, nagy erőt jelentett számára, amikor 1982-ben megkapta a Kilencek díját, amelyre egy Nagy László-idézet került: „Műveld a csodát, ne magyarázd!”

Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló főszerkesztője, az ünnepi könyvbemutató moderátora Weöres Sándort idézte: „Mit málló kőre nem bízol: / mintázd meg levegőből. / Van néha olyan pillanat / mely kilóg az időből” – utalva arra, hogy a Kilencek nem a történelem málló kövére alkottak, és nem levegőből, hanem szellemből hoztak létre egy olyan alkotást, amelynek ma az ötvenedik születésnapját ünnepelhetjük.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntőjében elmondta, pályája kezdetétől jó kapcsolatot ápolt a Kilencek tagjaival: „nem csupán emberségből vehettem leckét tőlük, de költőileg is inspirálóan hatottak rám”. Az 1969-es Elérhetetlen föld című antológia „genezise, fejlődés- és fejleménytörténete páratlan a magyar irodalomban” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindez egy szabad világban is kuriózum lett volna, hát még egy diktatúrában, amely igyekezett elfojtani minden alulról, demokratikusan és önerőből történő szervezkedést. „Generációm hálás lehet nekik, hogy – ha sokszor víz alá nyomva is – részt vállaltak egy hazug korszak felszámolásában, verseikkel és tetteikkel bontani kezdték a lélek berlini falát akkor, amikor még ritka volt a remény és veszélyes, mint a kábítószer” – emelte ki.

Az ünnepség folyamán a Kilencek jelentőségét méltatta Vasy Géza és Szakolczay Lajos irodalomtörténész, Vári Fábián László és Zsille Gábor költő. A Kilencek tagjai közül jelen volt és megszólalt Mezey Katalin, Kon­czek József, Péntek Imre és Győri László. Utóbbi felidézte: az 1960-as évek végén vidéken élt, távol a Kilencektől, ezért több levele is van pályatár­saitól 1967–69-ből. A levelekből, amelyek az Elérhetetlen föld megjelenéséhez vezető útról is pillanatképet adtak, néhány részletet megosztott a jelenlévőkkel. Az est folyamán távollétében köszöntötték Kiss Benedeket, aki egészségi állapota, valamint Kovács Istvánt, aki külföldi útja miatt nem lehetett jelen, továbbá megemlékeztek a már elhunyt tagokról: Rózsa Endréről, Utassy Józsefről és Oláh Jánosról. A Kilencek verseiből részleteket szavalt Lázár Balázs színművész. Az ötvenedik évforduló alkalmából ma este 6-tól emlékművet avatnak a Kilencek tiszteletére az Eötvös Collegiumban is, hiszen az intézmény neveltje volt a csoport több költője is.

Magyar Hírlap


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép