Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Lezsák Sándor a Corvinus Egyetemen tartott előadást
2019. december 6.

2019. december 5-én 19 órától különleges egyetemi órát tartottak a Budapesti Corvinus Egyetem „Hungarikumok és örökségtervezés” tantárgyat hallgató diákoknak. A félév utolsó előadását Prof. Dr. Tózsa István meghívására Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, a Nemzeti Fórum elnöke tartotta.

Lezsák Sándor a hallgatóknak felidézte a Hungarikum mozgalmat a kezdetektől, elmondta, hogy az első összejövetelre már 1992-ben sor került Lakiteleken. Kiemelte, hogy minden nemzetnek vannak olyan csúcsteljesítményei, amiről szinte a világ minden részén beazonosítják az országot. Ezeket a magyar csúcsteljesítményeket nevezzük Hungarikumnak. Hozzátette, hogy a Hungarikum mozgalom során felállított Nemzeti Értékpiramis csúcsán elhelyezkedő Hungarikumokon kívül van Magyar Értéktár, Megyei és Települési Értéktár is, hiszen nincs olyan település, amelynek ne lenne valamilyen értéke. Párhuzamot vont a 25 éves tanítói pályafutásával és kiemelte, hogy ahogyan nincs érték nélküli település úgy nincs tehetségtelen gyermek sem. A tanító felelőssége az, hogy helyzetet és lehetőséget teremtsen a fiatalok számára, hogy kibontakoztathassák tudásukat, mint ahogyan a településeknek is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy bemutassák és megőrizzék értékeiket.

Az előadás folyamán a hallgatóknak bemutatásra került a Hungarikum Liget, leánykori nevén Népfőiskola, a már elkészült és a kivitelezés alatt álló beruházások, a Népfőiskola története és programjai. Külön prezentációban mutatta be a jelenlévőknek a 25 Értékfeltáró Kollégium eddigi munkáját.

A különleges interaktív óra során egy Hungarikum barkóbában mutathatták meg a fiatalok eddigi tudásukat. Lezsák Sándor különböző Hungarikumokat hozott magával és ezeket kellett kitalálni a hallgatóknak. Az kapta meg az adott tárgyat, aki először kitalálta. Segítségképp Elnök úr elárulta, hogy a szatyrában sem szürkemarhát, sem kuvaszt nem hozott magával. A játék során nyerhettek többek között Béres cseppet, libamájkonzervet, Unikumot, pálinkát és fűszerpaprikát is.

A játék és előadás végeztével lehetősége volt a hallgatóknak kérdezni is. Megtudhatták a jelenlévők, hogy Lezsák Sándor kedvenc hungarikumai a méz és a Kassai-féle lovasíjász módszer, amelyhez személyes kapcsolat is fűzi. Ugyanakkor nagyon sajnálja, hogy a Rubik-kocka még nincs a Hungarikumok sorában.


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép