Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
„Élő történelem” volt a lakiteleki találkozó
2008. szeptember 3.

A tilalom és a tűrés határán szerveződünk – fogalmazott Lezsák Sándor szerdán Budapesten. A Nemzeti Fórum elnöke a II. Lakiteleki Találkozó 20. évfordulójának kapcsán felidézte az akkori célokat, amelyek elmondása szerint semmit sem változtak. Hétvégén megtartja III. Országos Gyűlését a Nemzeti Fórum.

1988. szeptember 3-án Lakitelken, a falu szélén jött létre „a második lakiteleki találkozó” – elevenítette fel a húsz évvel ezelőtt történt eseményeket Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke a II. Lakiteleki Találkozó 20. évfordulójának alkalmából szerdán megrendezett konferencia előtt tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a sátrakban közel négyszáz ember jött össze, hogy megvitassák az ideiglenes elnökség alapító okiratát, és más alapdokumentumokat is.

A rádió akkor az egyik műsorának két munkatársát küldte ki élő közvetítésre; ennek kapcsán a jelenlévők között elhangzott – folytatta Lezsák –, hogy „élő történelem” amit ama pillanatokban átéltek. Azon a napon jelentette be a Magyar Demokrata Fórum, hogy önálló szervezetként” kíván működni a jövőben – emlékeztetett Lezsák és mint hozzátette, akkoriban ilyen fajta működési lehetőségre nem volt lehetőség, volt egy „bizonytalanság”, a „tilalom és a tűrés határán szerveződünk”. Az volt a szándék, hogy az MDF egy olyan mozgósító erő legyen, amely a gondoltatokat a felszínre hozza, megteszi megoldási javaslatait, „hiszen erősen válságos” helyzetben volt a Kárpát-medencei magyarság.

„A gondolatok, és a programok mögé politikai erőt kívántunk állítani” – fogalmazott Lezsák Sándor. Ez lett volna a szerveződő Magyar Demokrata Fórum, és ma sincs ez másképpen – hívta fel a figyelmet az Országgyűlés alelnöke, aki szerint a márciusi népszavazás bizonyította, hogy létrejött egy új többség az országban, ami azonban nem egy közös jövőkép, hanem valami – Gyurcsány kormányzata – ellenében formálódott.

Az a feladatunk, hogy az új többség, vagyis a Szövetség asztalára letegyük ajánlásainkat – mondta Lezsák. E célt szolgálja a Nemzeti Fórum három napos III. Országos Gyűlése is. Szeptember 5-én és 6-án Lakitelken folyik a munka, majd október elején Budapesten. Lakitelken közel kétszázan lesznek jelen, 18 munkacsoportban vitatnak meg egy-egy társadalmi-gazdasági részterületet a szakemberek, ennek eredményei konkrét javaslatok lesznek. Szó lesz a többi között a tanyatörvény előkészítéséről, vagy éppen a hungarikumokról, kistelepülésekről, a kis iskolákról is.

Felszólal majd különböző ügyekben a Magyar Tudományos Akadémia két korábbi, illetve a jelenlegi elnöke is, ők – ahogy a Nemzeti Fórum elnöke az MNO-nak adott interjújában is fogalmazott, a „a három tenor”.

A szerdai konferencián a Lakiteleki Népfősikola Csengey Dénes Vándoregyetemének szervezésében fiatal történészek összegzik kutatásaikat, a 80-as évek második felének belpolitikai és nemzetközi eseményeit.


mno.hu

 


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép