Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
„Élő történelem” volt a lakiteleki találkozó
2008. szeptember 3.

A tilalom és a tűrés határán szerveződünk – fogalmazott Lezsák Sándor szerdán Budapesten. A Nemzeti Fórum elnöke a II. Lakiteleki Találkozó 20. évfordulójának kapcsán felidézte az akkori célokat, amelyek elmondása szerint semmit sem változtak. Hétvégén megtartja III. Országos Gyűlését a Nemzeti Fórum.

1988. szeptember 3-án Lakitelken, a falu szélén jött létre „a második lakiteleki találkozó” – elevenítette fel a húsz évvel ezelőtt történt eseményeket Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke a II. Lakiteleki Találkozó 20. évfordulójának alkalmából szerdán megrendezett konferencia előtt tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a sátrakban közel négyszáz ember jött össze, hogy megvitassák az ideiglenes elnökség alapító okiratát, és más alapdokumentumokat is.

A rádió akkor az egyik műsorának két munkatársát küldte ki élő közvetítésre; ennek kapcsán a jelenlévők között elhangzott – folytatta Lezsák –, hogy „élő történelem” amit ama pillanatokban átéltek. Azon a napon jelentette be a Magyar Demokrata Fórum, hogy önálló szervezetként” kíván működni a jövőben – emlékeztetett Lezsák és mint hozzátette, akkoriban ilyen fajta működési lehetőségre nem volt lehetőség, volt egy „bizonytalanság”, a „tilalom és a tűrés határán szerveződünk”. Az volt a szándék, hogy az MDF egy olyan mozgósító erő legyen, amely a gondoltatokat a felszínre hozza, megteszi megoldási javaslatait, „hiszen erősen válságos” helyzetben volt a Kárpát-medencei magyarság.

„A gondolatok, és a programok mögé politikai erőt kívántunk állítani” – fogalmazott Lezsák Sándor. Ez lett volna a szerveződő Magyar Demokrata Fórum, és ma sincs ez másképpen – hívta fel a figyelmet az Országgyűlés alelnöke, aki szerint a márciusi népszavazás bizonyította, hogy létrejött egy új többség az országban, ami azonban nem egy közös jövőkép, hanem valami – Gyurcsány kormányzata – ellenében formálódott.

Az a feladatunk, hogy az új többség, vagyis a Szövetség asztalára letegyük ajánlásainkat – mondta Lezsák. E célt szolgálja a Nemzeti Fórum három napos III. Országos Gyűlése is. Szeptember 5-én és 6-án Lakitelken folyik a munka, majd október elején Budapesten. Lakitelken közel kétszázan lesznek jelen, 18 munkacsoportban vitatnak meg egy-egy társadalmi-gazdasági részterületet a szakemberek, ennek eredményei konkrét javaslatok lesznek. Szó lesz a többi között a tanyatörvény előkészítéséről, vagy éppen a hungarikumokról, kistelepülésekről, a kis iskolákról is.

Felszólal majd különböző ügyekben a Magyar Tudományos Akadémia két korábbi, illetve a jelenlegi elnöke is, ők – ahogy a Nemzeti Fórum elnöke az MNO-nak adott interjújában is fogalmazott, a „a három tenor”.

A szerdai konferencián a Lakiteleki Népfősikola Csengey Dénes Vándoregyetemének szervezésében fiatal történészek összegzik kutatásaikat, a 80-as évek második felének belpolitikai és nemzetközi eseményeit.


mno.hu

 


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép