Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Bethlen Gábor Emlékév főbb programjai 2013-ban
2013. június 26.

Alapítványunk névadója Bethlen Gábor; erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulója jegyében hirdettük meg 2013-ban a Bethlen Gábor Emlékévet.

Az Emlékév fővédnökeinek fölkértük: Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratórium elnökét; Kató Bélát Erdély református püspökét, akik mindketten Bethlen Gábor-díjasok; s Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest, aki Márton Áron Emlékéremmel és Magyar Örökség-díjjal is elismert szolgálatot végez.

Hazai és határon túli civil szervezetek, alapítványok együttműködésével; áldozatos személyek, közösségek munkájával, adományaival, illetve pályázati támogatásokkal, szeretnénk az általunk tervezett emlékév alábbi fő programjait eredményesen megvalósítani.

1. Bethlen Gábor egészalakos bronz szobrának fölállítása 2013. október 23-án Kolozsvárott - az Alsóvárosi (kétágú) Református Templom kertjében-, a Bethlen Gábor-díjas Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke vezetésével. A szobor alkotója: Péterfy László Székelyföldről származó szobrászművész, az MMA tagja, a Bethlen Gábor-díj bronzplakettjének alkotója. Az egészalakos szobrot közadakozásból és pályázati támogatással kívánjuk megvalósítani és - Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulóján, méltó környezetben - Kolozsváron fölállítani, fölavatni. A fejedelem szobrának fölállításáról gondoskodó Szoborbizottság - Kató Béla püspök úr vezetésével -,  2013. június 11-én Kolozsváron megalakult.

Alapítványunk "Bethlen Gábor szoboralap" címen külön számlát nyitott az OTP Banknál az adományok fogadására, amelynek számlaszáma: 11702036-20725602.

2. "Erdély aranykora” címmel középiskolai vetélkedő szervezése a Bethlen Gábor év jegyében.  Ezt a korszak- és nemzetismereti vetélkedő- sorozatot partnerünk, a Lakiteleki Népfőiskola részéről az e téren nagy gyakorlattal rendelkező Olajos István, az Eötvös Iskola igazgatója vezeti. Előzetes megbeszélés szerint részt vesznek benne a Magyar Cserkészfórum, a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a Honismereti Szövetség, a Bethlen Gábor nevét viselő intézmények és iskolák által szervezett diákvetélkedők képviselői, s a jelentkező középiskolás fiatalok.

3. A Bethlen Gábor Alapítvány jubileumi díjátadó ünnepségét november 15-én pénteken - a Nagy Fejedelem születése és halála napján - tartjuk Budapesten. Az ünnepi megemlékezést követi a műsorral egybekötött díjátadás, amelyen a 2013. évi Bethlen Gábor-díjakat, Márton Áron Emlékérmeket és a Tamási Áron-díjat adjuk át.

Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a most létesített Bethlen Gábor Emlékév 2013 című honlapot, amely a www.bethlenalapitvany.com honlapunkról elérhető. E honlapon szeretnénk a továbbiakban az Emlékév programjairól kölcsönös tájékoztatást adni, s az erről szóló információkat megosztani az érdeklődőkkel, résztvevőkkel.

Bethlen Gábor Alapítvány
Bakos István ügyvivő kurátor


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép