Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Bethlen Gábor Emlékév főbb programjai 2013-ban
2013. június 26.

Alapítványunk névadója Bethlen Gábor; erdélyi fejedelemmé választásának 400. évfordulója jegyében hirdettük meg 2013-ban a Bethlen Gábor Emlékévet.

Az Emlékév fővédnökeinek fölkértük: Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratórium elnökét; Kató Bélát Erdély református püspökét, akik mindketten Bethlen Gábor-díjasok; s Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetest, aki Márton Áron Emlékéremmel és Magyar Örökség-díjjal is elismert szolgálatot végez.

Hazai és határon túli civil szervezetek, alapítványok együttműködésével; áldozatos személyek, közösségek munkájával, adományaival, illetve pályázati támogatásokkal, szeretnénk az általunk tervezett emlékév alábbi fő programjait eredményesen megvalósítani.

1. Bethlen Gábor egészalakos bronz szobrának fölállítása 2013. október 23-án Kolozsvárott - az Alsóvárosi (kétágú) Református Templom kertjében-, a Bethlen Gábor-díjas Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke vezetésével. A szobor alkotója: Péterfy László Székelyföldről származó szobrászművész, az MMA tagja, a Bethlen Gábor-díj bronzplakettjének alkotója. Az egészalakos szobrot közadakozásból és pályázati támogatással kívánjuk megvalósítani és - Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulóján, méltó környezetben - Kolozsváron fölállítani, fölavatni. A fejedelem szobrának fölállításáról gondoskodó Szoborbizottság - Kató Béla püspök úr vezetésével -,  2013. június 11-én Kolozsváron megalakult.

Alapítványunk "Bethlen Gábor szoboralap" címen külön számlát nyitott az OTP Banknál az adományok fogadására, amelynek számlaszáma: 11702036-20725602.

2. "Erdély aranykora” címmel középiskolai vetélkedő szervezése a Bethlen Gábor év jegyében.  Ezt a korszak- és nemzetismereti vetélkedő- sorozatot partnerünk, a Lakiteleki Népfőiskola részéről az e téren nagy gyakorlattal rendelkező Olajos István, az Eötvös Iskola igazgatója vezeti. Előzetes megbeszélés szerint részt vesznek benne a Magyar Cserkészfórum, a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a Honismereti Szövetség, a Bethlen Gábor nevét viselő intézmények és iskolák által szervezett diákvetélkedők képviselői, s a jelentkező középiskolás fiatalok.

3. A Bethlen Gábor Alapítvány jubileumi díjátadó ünnepségét november 15-én pénteken - a Nagy Fejedelem születése és halála napján - tartjuk Budapesten. Az ünnepi megemlékezést követi a műsorral egybekötött díjátadás, amelyen a 2013. évi Bethlen Gábor-díjakat, Márton Áron Emlékérmeket és a Tamási Áron-díjat adjuk át.

Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a most létesített Bethlen Gábor Emlékév 2013 című honlapot, amely a www.bethlenalapitvany.com honlapunkról elérhető. E honlapon szeretnénk a továbbiakban az Emlékév programjairól kölcsönös tájékoztatást adni, s az erről szóló információkat megosztani az érdeklődőkkel, résztvevőkkel.

Bethlen Gábor Alapítvány
Bakos István ügyvivő kurátor


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép