Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A csallóközi magyarok is büszkén őrzik hagyományaikat
2016. augusztus 18.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány szervezésében a felvidéki Csallóközben folytatódott az értékfeltáró kollégiumok munkája. Augusztus 7. és 14. között Nagymegyer volt a központja az értékgyűjtésnek. A térség 25 településén jártak a kollégium tagjai.

A csallóközi magyarok is büszkén őrzik hagyományaikat

A települések több mint a kétharmada 1000 fő alatti falu, egyedül Nagymegyer város, a több mint 8000 lakosával. A kollégium tagjai között voltak középiskolások, egyetemisták és felnőtt koordinátorok is. Önálló csoporttal vett részt az egyhetes munkában a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem, a veszprémi Érseki és Hittudományi Főiskola. A résztvevők között nagyon sok volt az olyan fiatal, akik korábban részt vettek a Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat képzésén, és – elsősorban Veszprém és Fejér megyében – továbbra is szerepet vállalnak a helyi értéktárak bővítésében és gondozásában.

A komáromi értékgyűjtés felvidéki partnere a CSEMADOK és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet volt, Huszár László az intézmény igazgatója személyesen vett részt a gyűjtőmunka előkészítésében és a helyszíni megvalósításban is. A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány képviseletében dr. Horváth Zsolt kapott megbízást a feladatok koordinálására.

Az egy hét alatt közel 500 csallóközi magyarral találkoztak az értékgyűjtők. Általános tapasztalatként elmondható, hogy a térség nagyon gazdag természeti értékekben és épített örökségben. Szinte minden településen található a magyarság történelméhez kötődő emlékmű, kopjafa, kereszt, emlékkő. Az itt élők nagyon büszkék magyar gyökereikre, teljesen általános a magyar nyelv használata, ha tehetik, magyar nyelvű könyveket, újságokat olvasnak, magyar nyelvű televíziós műsorokat néznek.

Nagyon sok helyi gasztronómiai különlegességgel rendelkezik a térség, jelentős részük a helyi ünnepek során az asztalra is kerül. Elsősorban az egyházi ünnepekhez kötődő hagyományok maradtak fenn, melyeket az iskolai közösségek tagjai meg is jelenítenek az egyes településeken. Úgy tűnik, hogy a hagyományos mesterségek és gyakorlóik közül már csak kevesen maradtak, elsősorban a fafaragók munkájára van még mindig igény.

Ami örömteli, hogy a vizsgált településeken pezsgő helyi kulturális élettel lehet találkozni, szinte mindenhol van egy olyan, több évtizedes múlttal rendelkező helyi civil szervezet, amelynek tagjai aktívan kiveszik a részüket a programok szervezéséből.

A csallóközi magyarok is büszkén őrzik hagyományaikat

Az értékfeltáró kollégium munkája hamarosan tovább folytatódik. Szeptemberben megtörténik a begyűjtött kérdőívek kiértékelése, feldolgozása, ezt követően október 23. és 30. között újra Nagymegyer lesz a központja a feladatok megvalósításának, immár konkrét helyi értékekről készülnek majd leírások, fotógalériák, videofilmek.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden helyi koordinátornak az eddig nyújtott segítséget, külön köszönet jár Mikóczy Dénesnek, Nagymegyer település alpolgármesterének.

A kollégium munkáját bemutató, további fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Falunap Ágasegyházán
2019. szeptember 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
Szent István Emlékkonferencia
Helyszín: Kecskemét, Piarista Gimnázium díszterme
Időpont: 2019. szeptember 12., 9 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép