Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
''A demokrácia mára megvalósult''
2013. március 11.

Emlékkonferenciát rendeztek szombaton a Parlamentben Kovács Imre, a magyar népi mozgalom és a nemzeti demokratikus emigráció egyik legkiemelkedőbb írója, politikusa születésének századik évfordulója alkalmából. A konferencia szünetében kérdeztük a 93 éves Borbándi Gyula író-történészt, a népi mozgalom legendás krónikását, aki évtizedekig szerkesztette a müncheni (Új) Látóhatárt, és néhány éve ismét szülővárosában, Budapesten él.

Lezsák Sándor és Borbándi Gyula a megemlékezésen (Fotó: Csudai Sándor)

– Kovács Imre gazdag életművéből mi az, ami a mai Magyarországon is fontos és érvényes?

– Ő történelemben gondolkodott, és a történelemnek olyan jellegét és tanulságait vonta le, amelyek, úgy látszik, nemcsak egy korszakra vonatkoznak, hanem időtállók. Például parasztság nemcsak az ő idejében volt, hanem ma is van, és belátható ideig lesz, s vannak bizonyos jelenségek, paraszti tulajdonságok, erények, amelyek az időtől függetlenek. Az ő jelentősége talán éppen az, hogy olyasmit fedezett föl, ami időtálló: a magyar parasztság, a magyar vidék felemelése, polgárosodása, modernizálódása nemzeti létünk alapja és biztosítéka. Persze a társadalmi körülmények megváltoztak, a parasztság helyzete, élete nagyon sokat változott az 1930-as évek óta, de az alapigazságok, amelyek Kovács Imre műveiből kiderülnek, tartósak és időtállók.

– A népi mozgalom küldetése, illetve öröksége ma mennyire időszerű?

– Én nem vidéken, hanem Budapesten élek, és a paraszti sorsot nem ismerem annyira, mint fiatal koromban, amikor magam is falukutató voltam. Ma öreg ember létemre városhoz kötött vagyok, de amennyire az olvasmányaimból és ismerőseimtől tudom, a parasztság élete jobb lett, mint volt a népi mozgalom elindulásakor. A hárommillió agrárproletár, a falusi nincstelen nép nyomora az nem írói kitaláció volt, hanem valóban létezett, de ez már a múlté.

– Több mint hat évtizedes emigráció után néhány éve költözött haza végleg Budapestre. Másként látja itthonról Magyarországot, mint Münchenből?

– Amikor Münchenben éltem, ott nem a német társadalom helyzetével vagy az ottani politikai viszonyokkal foglalkoztam, hanem ott is a magyarság dolgaival. Nekem csak a lakóhelyem volt München, de én voltaképpen magyarként éltem Németországban évtizedekig. Nemcsak a szemléletemet tekintve, de az érdeklődésemet is. Jól éreztem magam ott, de mindig a magyar ügyet, a népi eszmét, az emigráns népi mozgalmat szolgáltam szerkesztői és írói munkámmal.

– Amiért küzdöttek a 30–40-es években és a német, majd a szovjet megszállók, a kommunista diktatúra ellen, az már történelem. Ez azt jelenti, hogy a népi mozgalom fölött elszállt az idő?

– Öreg korom miatt ma már nem foglalkozom annyit a magyar társadalom helyzetével, életével, problémáival. De úgy látom, a régi megosztottság nagyrészt elmúlt, ma már nincs meg az a nagy szegényparaszti réteg, amelynek felemeléséért 1945 előtt küzdöttünk. A demokrácia és a nemzeti függetlenség, amiért Kovács Imre is egész életében harcolt, mára megvalósult.

– Kovács Imre nem érte meg a rendszerváltozást, soha nem láthatta viszont szülőhazáját. Ő, aki nem volt sem jobb-, sem baloldali, hanem egyszerűen nemzeti politikus, vajon meg lenne elégedve a mai magyarországi viszonyokkal?

– A lényeget tekintve azt hiszem, igen. Lehet, hogy lennének politikai vitái ezzel vagy azzal az oldallal, de mint egykori parasztpárti politikusnak, ma részproblémái lennének, mert nem az egész parasztság helyzetén kellene alapvetően változtatnia, mint annak idején. A mai politikai ellentétek inkább a különböző szemléletek és értékek következményei, és már nincsenek olyan nagy osztálykülönbségek, társadalmi ellentétek, mint a 20–30-as években voltak. A magyar társadalom ma sokkal jobb helyzetben van, mint akár a háború előtt, akár a szocializmus alatt.

Faggyas Sándor

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép