Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Felvidéki Estre emlékeztek a Népfőiskolán
2015. szeptember 12.

A Lezsák Sándor kezdeményezésére 45 évvel ezelőtt, a Lakiteleki Művelődési Házban megrendezett Felvidéki Estre emlékeztek szeptember 12-én a Lakiteleki Népfőiskolán.

Egy olyan találkozóra emlékezünk, amelyet 1970. május 30-án szerveztünk – mondta a Kölcsey Házban tartott találkozón Lezsák Sándor, aki köszöntötte az egykori résztvevők közül megjelent Duba Gyula és Mács József felvidéki írókat.

A Felvidéki Estre emlékeztek a Népfőiskolán

Az 1970-es irodalmi est író és költő vendégei közül Ozsvald Árpád és Zs. Nagy Lajos meghalt, Keszeli Ferenc betegsége miatt nem tudott eljönni.

Lezsák Sándor elmondta, hogy 1969-ben érkezett Lakitelekre tanítónak, és az egy évvel később megrendezett est volt a művelődési házban megrendezett sorozat első állomása, amelyre a felvidéki írók mellett ismert újságírókat és költőket is meghívtak. A következő évben Sütő András járt vendégként Lakiteleken – tette hozzá.

Duba Gyula, József Attila-díjas szlovákiai magyar író felidézte a 45 évvel korábbi eseményeket. Egykor rengeteget utazott szerkesztőként és íróként is. Szimbolikusnak érezte: nemcsak hogy eljött Lakitelekre, de jól is érzi magát. Én feledtem eljárt az idő, de Lakitelek felett nem járt el – fűzte hozzá.

Duba Gyula a 45 évvel korábbi jelenlétüket történelminek nevezte. Kultúrtörténet, vagy inkább a nemzeti történet szempontjából az akkori jelenlét és a mostani is számomra, számunkra különleges – mondta, hozzátéve, hogy megfogták a padok, a rajta lévő nevek és a Kölcsey Ház. Nem könnyű megfogalmazni; magyarok vagyunk, a múltat éreztük, de ezt a szellemiséget csak itt tudtam megérezni – tette hozzá.

Mács József író, aki a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának a tagja elmondta az Adósságtörlesztés című regénye megírásának a körülményeit. Cselhez kellett folyamodni ahhoz, hogy a regény megírásához alkotói szabadságot kaphasson. Azzal indokolta kérését, hogy az akkor már megjelent A kamasz című kisregény második kötetét szeretné megírni. Négy hónapig írta a szlovákiai magyarok legnehezebb időszakáról szóló Adósságtörlesztés című regényét. Az 1964-ben megírt kézirat azonban négy évig az íróasztala fiókjában volt. Az akkor még csehszlovákiai Szépirodalmi Könyvkiadó vezetője miután elolvasta a kéziratot kijelentette, hogy amíg ő lesz ott, addig nem fog megjelenni a regény. A regény végül 1969-ben jelent meg, híre eljutott Magyarországra és Erdélybe is. Az író regényében lélektani mélységekben elemzi, a Felvidéken 1945-1947 között lezajlott magyar nemzetiségi sorskérdéseket, a lakosságcserét, a kollektív bűnösség elvének az alkalmazását.

Mács József hozzátette: Lezsák Sándor meghívására örömmel jött 1970-ben Lakitelekre, mert akkorra már nagyon jó visszhangot kapott a könyve.

Lezsák Sándor a beszélgetésben kitért arra, hogy az évtizedekkel korábban megírt könyveiknek megvolt a maguk ereje, a maiaknak azonban már nincs meg. Szavai szerint, az irodalomban rejlő belső erőt kellene tudatosítani, hogy szolgálja az emberiséget. Lezsák Sándor önmaga és Lakitelek kapcsolatát így fogalmazta meg: „Az írók azt mondják, politikus vagyok, a politikusok azt mondják író vagyok, s ebből a feszültségből lett Lakitelek”. A lelki egészségünkre vigyázzunk, mindenhol ahol magyarok élnek – fogalmazta meg az Országgyűlés alelnöke a magyar írók felelősségét.

Garaczi János            


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
14:00 Képviselői fogadóóra Bugacon
18:00 Faluszépítő Társaskör 8. összejövetele
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép