Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hungarikum lett
2013. március 21.

A herendi porcelán, amely Magyarország egyik jelképe és elismert luxusmárkája, amelyet birtokolni érték és kiváltság, valamint a pálinka és a törkölypálinka, amelyet már eddig is a magyarság hungarikumaként tartottunk számon, mától hivatalosan is hungarikumok – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság herenden tartott ülésén.

A miniszter kiemelte: a herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka azok az első hungarikumok, amelyek egyedi értékelés eredményeként kerülnek be a Hungarikumok Gyűjteményébe. A pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeinknek is.

Fazekas Sándor véleménye szerint a világ legnagyobb kézműves manufaktúrájának dolgozói értéket őriznek és értéket alkotnak, ebben a porcelánban testet ölt a magyar géniusz. A többszáz éves kézműves közösség terméke immáron elfoglalhatja az őt megillető helyet – fogalmazott a miniszter. A manufaktúra és az itt előállított porcelánok valamennyiünk közös kincse, amelyre a magyarság büszke lehet. A most elismerést kapott mindhárom termék olyan nemzeti értékünk, amelyekre büszkék lehetünk.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és az állam együtt tud működni a fontosabb célok érdekében.

A herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hungarikum lett

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Hungarikum Bizottság döntését követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy valójában Magyarország herendikum és nem Herend hungarikum, hiszen idestova 200 éve az a kézművesség, formatervezés, technológia, amely világhírűvé tette a manufaktúrát, nemcsak Herend kincse, hanem az egész nemzeté.

A herendi porcelán a magyar örökség részét képezi 2002 óta – mondta Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, aki kiemelte: mind a mai napig kézműves, saját minőségi kontroll alatt, kizárólag Herenden készülhet ez a porcelán. A cégvezető hangsúlyozta: a manufaktúrának 64 millió különböző terméke van, a cég nyereséges és 75 százalékban dolgozói tulajdonban van.

A herendi porcelán, a pálinka és a törkölypálinka is hungarikum lett

Fotók: Árvai Károly

Horváth Zsolt képviselő még a bizottság ülésén bemutatta a hungarikum mozgalom Veszprém megyei eredményeit. Többek között hungarikum klubot hoztak létre, amelynek központja Herend lett, valamint www.szeresdamagyart.hu címmel új internetes honlapot indítottak. Kísérleti jelleggel a "Fiatalok lendületben" című program keretében értékőröket képeztek, akiknek feladatuk az értékteremtők munkájának védelme és segítése, hogy az adott termékek bekerülhessenek az értéktárba.

A Hungarikum Bizottság hónapok óta dolgozik a nemzeti értékek összeállításán. A törvény arra ösztökéli a helyi közösségeket, hogy gyűjtsék össze a környezetükben található nemzeti értékeket. A hungarikum-törvényt tavaly tavasszal fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság tavaly ősszel kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban "külső" kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.

(Forrás: Kormány.hu, MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép