Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A holokauszt áldozatainak emléknapján
2012. április 16.

Tisztelt Képviselőtársaim!

Az Országgyűlés előtt tisztem ma megemlékezni a holokauszt áldozatairól. Megemlékezni azokról az embertársainkról, köztük magyar honfitársainkról, akik az elmúlt évszázadban a „faji” téboly, az embertelenség áldozatai lettek.

Vannak alkalmak, melyek arra késztetnek minden becsületes embert, hogy a rohanó világunkban, hajszolt életünk során is megálljon egy pillanatra és emlékezzen. Emlékezzünk arra az évszázadra, amelyben két pusztító világháború és iszonyú, szervezett népirtások hozták a halált, a szenvedést és a megaláztatást az emberiségre – éppen az ember által.

 

Tisztelt Képviselőtársaim!

Amikor a holokausztra emlékezünk, az áldozatokra, a hozzátartozókra, az életen át feldolgozhatatlan fájdalmat magukban hordozó túlélők lelki gyötrelmeire, akkor emlékezünk és emlékeztetünk mindig az egyetemes emberi szenvedésre és megpróbáltatásra is, együtt a holokauszt és a kommunizmus sok százezer és millió áldozatára, a magunk és más népek fájdalmas veszteségeire is. Így becsületes és így természetes, mert az embertelenséget semmilyen ideológiai, semmilyen világuralmi törekvés vagy népboldogító szándék nem igazolhatja. És ártatlan emberek, népek, népcsoportok módszeres kiirtása között sem úgynevezett faji, sem vallási, sem más indokkal nem lehet, nem szabad különbséget tenni.

Ebben az évben ünnepeljük Raoul Wallenberg svéd diplomata születésének 100. évfordulóját ezért a kormány 2012-t „Raoul Wallenberg Év”-nek nyilvánította. Wallenberg a háború utolsó hónapjaiban magyar zsidók tízezreit mentette meg védőútlevelekkel, védett házak létesítésével, később a haláltáborok felé menetelők kimentésével. Példáját sokan követték, több diplomata próbálkozott hasonló módszerekkel, de számos magyar egyházi és világi személy is megmutatta, hogyan lehet embernek maradni az embertelenségben, segítő kezet nyújtva az üldözötteknek. Wallenberg — máig tisztázatlan körülmények között — maga is áldozattá vált. Vértanúsága még jobban ráirányítja a figyelmet harcára, az embertelen ideológia elleni harcra, amely nem volt hiábavaló. Mert „aki egy embert ment meg, egy egész világot ment meg.”

A holokauszt bűneiért a ma élő felnőtt nemzedék nem tehető felelőssé, de annál inkább azokért a tettekért, amelyek most veszélyeztetik az emberiséget, amelyek esetleg most adnak tápot újabb embertelenségek előidézőinek. Felelősek vagyunk azért is, hogy utódaink ne tévesszenek utat, hogy útjukat ne a gyűlölet jelölje ki, hanem az értelem, a szeretet, és mindenek előtt: az élet tisztelete. Ezzel szemben, a XX. században hol a pusztító fajelmélet, a nácizmus őrülete, hol a „kommunizmus kísértete” gyalázta és pusztította Európát, a világot, népeinket és embertársainkat.

Mi itt, ebben a Házban ne élesztgessük se tegnapi, se mai vélt, vagy valóságos sérelmek gyűlöletparazsát. A múlt század tüzeire emlékezve, tekintsük feladatunknak és hivatásunknak a tűzfészkek felszámolását. Ez a ház, a magyar Országház, a magyar Országgyűlés és valamennyi képviselő erre a felelősségteljes magatartásra adjon példát. Erre kaptunk a választóinktól felhatalmazást. Ha így teszünk, egyszerre szolgáljuk a humanizmus, a keresztény erkölcs érvényesülését és hazánk boldogulását. A XXI. század - vészjósló történésekkel - még az előző vétkeinek és gyalázatának terhével indult. Gondoljunk csak a boszniai vérengzésre, a balkáni háborúra és a világ újra és újra felparázsló tűzfészkeire! Nem máson, rajtunk, mai embereken és a következő nemzedékeken múlik, hogy a jövőnk, az emberiségé és Magyarországé miként alakul. Amikor emlékezünk, ébresszük fel újra meg újra a magunk lelkiismeretét. Ébresszük fel magunkban a felelősség érzetét, hogy ez a század, a XXI. legyen különb, emberségesebb az előzőnél.

Köszönöm együttérző figyelmüket.

Elhangzott a Magyar Országgyűlésben 2012. április 16-án.


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép