Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Koporsó előtt
2012. február 18.

Gyászoló magyarok!

Küzdőtársunktól, barátunktól búcsúzunk, akivel közösen indultunk útnak Lakiteleken, hogy megpróbáljuk kikényszeríteni a sorstól végre azt a magyar függetlenséget, nemzeti önrendelkezést, belső demokráciát, amit a magyar nép története során már régen kiérdemelt. Amiért elődeink is küzdöttek Rákóczi és Kossuth korában, és maga Csurka István is, 1956-ban.

Ott a lakiteleki sátor alatt Csurka István személyében egy nagyformátumú alkotó ember szólt hozzánk, elszántságot és erőt sugározva. Az a nép-nemzeti mozgalom, amelyet ott és akkor, 1987 szeptemberében együtt útnak indítottunk, gyorsan terebélyesedett és lett a rendszerváltás vezető politikai mozgalma, majd pártja. Az író és a közéleti „Nehézfiú” Csurka Istvánból így lett író-politikus. Belső indíttatásból és magyar elkötelezettségből lett „muszájherkules”, mint a magyar irodalom színe-java korábbi századokban is, azaz „muszájpolitikus”, mert tudta, hogy ezt követeli a megtámadott magyar jövő.

Nagy harcos volt és nagy játékos volt Csurka István. A harcot nem, csak a játék szenvedélyét szerette önmagáért. Harcba nem szállt a játék kedvéért, és amikor ránk nehezedett a rendszerváltás politikai felelősségének a súlya és a vele járó ezernyi tennivaló, akkor még – alighanem legkedvesebb szórakozásáról – a lóversenyről is lemondott.

Az életet mindenestől szerette, harcaival, küzdelmeivel együtt. És szerette az embert, de mindenki és mindenek előtt a magyarságot, a hazáját. Amikor látta, hogy az a rendszerváltás nem az a rendszerváltás lett, amit mi akartunk és amit ő jónak, kívánatosnak tartott, akkor volt bátorsága belevágni egy új mozgalom megszervezésébe, és volt ereje a maga választotta útra térni.

Nem voltak illúziói, tudta, hogy milyen erőkkel szemben kell küzdenie, de rendíthetetlen volt abban a meggyőződésében, hogy bármekkora túlerővel szemben neki a maga módján, a maga áldozatai árán is végig kell vinnie, amit hittel elkezdett. Lakiteleken, a sátorban előadása során többek között ezt mondta: ”Golyófogónak még jó leszek.” Ehhez a mondatához is tartotta magát. De az ennél nagyobb, ennél merészebb vállalásaihoz is. Az új magyar önépítés jegyében élt, dolgozott, írt, szervezett, lázított és csillapított. Ezért sütöttek rá gyalázatos bélyegeket. A fegyverszünet nélküli harc megedzette. Veszélytudata sokszor sodorta vad vizekre. A bénultságból szabadító felismerései nekem is erőt adtak, ahogy olykor a féltés rántott görcsbe, ha fölöslegesen akart golyófogó lenni. Ilyen könnyen fejet nem adunk, háborogtam én is. Testvér tud testvér ellen úgy haragudni, hadakozni, ahogy igaza érdekében én is haragudtam rá. De támadhatták százfelől. Rágalmazhatták, riogathatták vele az ország közéletét, lerázott magáról a cél érdekében minden koloncot, vádat, és ha fájhattak is a kapott sebek, soha sem mutatta. Nem a sebek voltak érdekesek a számára, csak az az egyetlen seb, amit a rendszerváltás címén, talmi ígéretével a magyarságon ejtettek, hogy kivéreztessenek bennünket. Nem mások ellen, csak ezek ellen a kivéreztetők, hazaiak és külföldiek ellen írta eszméltető publicisztikáit, kifejezetten e célból létrehozott lapjában, a Magyar Fórumban. Bíró Zoltán szavaival Csurka István „Fáklyát tartott a kezében, ezzel a fáklyával járta az országot. Némelyek ráfogták, hogy gyújtogatni készül, holott csak világítani akart.”

Ady Endre, Móricz, Németh László, Sánta Ferenc életműve vagy Fekete Gyula és Püski Sándor kortársi feladatvállalása és magatartása volt számára a népéért való küzdelem példázata. Azt vetették a szemére többek között, hogy radikális, és ezt mindig úgy értették, hogy szélsőséges. Pedig nem szélsőséges volt, csak radikális a magyarság ügyében. Ady és Szabó Dezső magyar radikalizmusát tekintette irányadónak, mert a magyarság történelmi tapasztalata és jelenvalósága és jövőjének követelménye volt és maradt, hogy tisztán lásson és kimondja azt, amit a tisztánlátáshoz ki kell mondaniuk azoknak, akiknek a szólás, az írás képessége és lehetősége megadatott.

Élete utolsó szakaszában, talán érezve, hogy vészesen múlik az idő, még publikációk sorában, újabb drámáiban, színházalapító törekvésében és legutóbbi szegedi megszólalásában is életműve végső hangsúlyát adta át mindazoknak, akik figyeltek rá. Betegségében mindez már végrendelkezés volt. Utolsó figyelmeztetés a visszavonhatatlan távozás előtt.

Még megélte a Hősök teréről a Parlamentig vonuló több százezres Békemenet lélekfrissítő látványát. Ez Csurka számára azért is volt történelmi elégtétel, mert jól tudta, hogy csak az egészséges emberi veszélytudat képes így összefogni, együvé szervezni azt a nyugodt nemzeti erőt, amely a magyar függetlenség, a nemzeti önrendelkezés, a belső demokrácia jegyében nemzetpolitikát hitelesít, erősít, és ha kell, akkor védelmez. A Kárpát-medencei nagy égi sátor alatt ez a mi örökségünk, ez a mi felelősségünk.

Amikor február 4-én, szombat hajnalban Csurka István szíve megállt, akkor szépirodalmi és politikai műveiben újra fölfénylett, újjászületett. A maradandó magyar valóság része. Jövője sérthetetlen és sebezhetetlen. Minden színpadi dialógusban, történetben, elemző gondolatában lüktet az élet, lüktet történelmi hazánk szívdobogása.

Kedves István, Isten veled!

Gyászoló magyarok! Isten velünk!

Kicsoda ellenünk?

Budapest, Kerepesi temető, 2012. február 18.

Lezsák Sándor


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép