Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Kurultaj a keleti nyitás fontos része + VIDEÓ
2014. augusztus 8.

Az eleven kapcsolatok lehetőségének nevezte az idén ötödik alkalommal megrendezendő Kurultajt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki a Parlamentben köszöntötte a hagyományőrző ünnepre hazánkba érkező rokon nemzetek küldöttségeit. A rendezvény fővédnöke szerint a Kurultajjal a kormány által meghirdetett keleti nyitást egészítik ki.

A huszonhét meghívott nemzet küldöttségeinek részvételével a Parlamentben kezdődött az idei Kurultaj, Európa legnagyobb hun-türk hagyományőrző ünnepe. A meghívottakat az Országgyűlés felsőházi termében köszöntötték a házigazdák, közöttük Lezsák Sándor, a Kurultaj fővédnöke.

A parlament alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a diplomácia eszköztárát is bemutató Kurultajjal a kormány által meghirdetett keleti nyitást egészítik ki. Az alelnök az élő, eleven kapcsolatok lehetőségének nevezte a rendezvényt, hangsúlyozva, hogy bár lehet videokonferenciákat rendezni, a személyességet semmi nem pótolja. Az ősök tudása, az élő hagyomány közös kincs, a világörökség része. A rokon tudatú népek közös kincse élteti a Kurultajt – szögezte le az alelnök. Lezsák köszönetet mondott a kormánynak, hogy nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is támogatja a rendezvényt.

A keleti nyitást hangsúlyozta Keskeny Ernő, a Külügyminisztérium főosztályvezetője is, aki elmondta, hogy ennek a politikának a részeként a kormány fokozott figyelmet fordít külpolitikájában a kapcsolatok fejlesztésére a keleti országok népeivel. Ez abból a felismerésből fakad, hogy bár hazánk a NATO és az Európai Unió tagja, a nyugati szövetségi rendszer része, de tiszteli történelmi hagyományait, tisztában van gyökereivel, eredetével. Éppen ezért a keleti népekkel fokozott kapcsolattartásra törekszik, nemcsak politikai, gazdasági, hanem kulturális téren is – fejtette ki a főosztályvezető. Keskeny kitért arra, hogy a magyarok is egyre nagyobb figyelemmel követik az eseményt, a fokozott érdeklődés pedig jelzi: nemzeti tudatunkban is egyre inkább helyére kerül az a tény, hogy a nyelvi, származási rokonság akár békésen is megférhet egymás mellett.

 A Kurultaj a keleti nyitás fontos része + VIDEÓ

Lezsák Sándor szerint rokon népek között a személyes élményt semmi nem pótolhatja
(Fotó: Hegedüs Róbert)

Bíró András Zsolt, a rendezvény főszervezője úgy vélte, hogy a hun és türk tudatú nemzetek nagy családja nem csak a jelenben él, hanem a jövőt is építi, mégpedig úgy, hogy büszkén tekint vissza a történelemre. Ez a nagy család évszázadokat követően, a történelem különböző, kiszámíthatatlan kanyarulatai után ismét találkozik, és a jelenlegi világpolitikai helyzetben újra kialakul a rokon népek szövetsége, amely kihat a mindennapokra – jelezte az esemény fontosságát a főszervező. Bíró András Zsolt erőt kívánt azoknak a népeknek, amelyek jelenleg fennmaradásukért küzdenek. Ha ezek a nemzetek kiállnak egymás mellett, akkor együtt sokkal erősebbek tudnak lenni – fogalmazott a főszervező.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett Kurultaj programjai ma kezdődnek Bugacon, a háromnapos rendezvényen bemutatókkal, koncertekkel, kiállításokkal, tudományos előadásokkal és a világ legnagyobb jurtájával várják az érdeklődőket.

Baranya Róbert

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép