Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Lakitelek Népfőiskola vendége volt Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár
2011. július 2.

A Lakitelek Népfőiskolán kerül megrendezésre a Kárpát-medencei Népfőiskolai Szabadegyetem 2011. július 1-6. között, amelyen az Apor Vilmos Közéleti Kollégium tagjai is részt vesznek. A nagy érdeklődéssel kísért Szabadegyetemet Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, majd bemutatta az este első előadóját, Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt.

Lezsák Sándor köszöntőjében kiemelte, hogy a számos bírálat ellenére az államtitkár asszony továbbra is bírja Orbán Viktor miniszterelnök bizalmát, szakpolitikai gondolkodása pedig a kormányfő támogatását.

A Lakitelek Népfőiskola vendége volt Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár

Dr. Hoffmann Rózsa beszédében ismételten kiállt a közoktatási koncepció mellett: "A helyemen vagyok és folytatom a megkezdett munkát, még ha nem is fogom minden célomat elérni", fogalmazott az államtitkár. A szükséges változtatások egyik sarkalatos pontja a pedagógus életpálya-modell, amelyben többek között rendezni kívánja a pedagógus szakmát leginkább sújtó javadalmazási rendszer problémáit. Egy másik elképzelése szerint a közoktatási intézmények igazgatóit, hasonlóan a Klebelsberg-éra gyakorlatához, a mindenkori kabinet oktatásért felelős kormánytagjának kellene kineveznie. Hoffmann szerint a felsőoktatás átalakítása során elengedhetetlenül fontos, hogy csak az átlagon felüli képességű tanulók kerülhessenek be az államilag finanszírozott képzésekre. E tekintetben együttműködést javasol az üzleti szféra képviselőivel, akik mecénásként segíthetnék a nehéz anyagi helyzetben lévő tehetségeket, illetve kikérné véleményüket arról, hogy a nemzetgazdaság mely szegmenseire szükséges koncentrálnia a felsőoktatási képzésnek. Beszéde zárásaként kinyilvánította azon szándékát, hogy az oktatási rendszer reformját még idén ősszel elfogadja a Parlament, hozzátéve, hogy a legfontosabb szempont a nemzeti tanügy kialakítása.

A Lakitelek Népfőiskola vendége volt Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár

Az este másik előadója Font Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke volt. A képviselő kifejtette, hogy Magyarországnak többfunkciós mezőgazdasága van. Az elsődleges, s a legtöbbek által látható funkció az élelmiszertermelés, amely közvetlenül a hazai GDP 4-5%-át jelenti. Ehhez kapcsolódnak szervesen azok a vállalkozások, amelyek alapanyaggal - például mezőgazdasági gépekkel, vegyszerekkel - látják el a mezőgazdaságot. Ez a második pillér, amelyet a vidék eltartani képes, s ezek együtt már a magyar bruttó hazai termelés negyedéért felelnek. A modern kor követelményeinek megfelelően ehhez kapcsolódik szervesen a harmadik funkció, a táj- és környezetvédelem, amelyben a mezőgazdasági dolgozóknak kulcsszerepe van.

A Lakitelek Népfőiskola vendége volt Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár

Felismerve azt a tényt, hogy a Föld élelmiszertermelő képessége 2040 után várhatóan nem fog mindenki számára elegendő táplálékot biztosítani, "a termőföld nagyobb kincs lesz, mint a kőolaj", mondta Font Sándor, ezért az Orbán-kormány alkotmányos védelem alá helyezte a hazai termőföld- és vízvagyont. Szakítva az előző kormány gyakorlatával, valamint a további visszaélések elkerülése érdekében, a kormány újra minisztériumi kontroll alá helyezte a Nemzeti Földalapot, ahol jelenleg is zajlik az állami földvagyon feltérképezése és lajstromba vétele. Terveik szerint ennek zárultával azon fiatal párok részére, akik vállalják, hogy 25 év alatt legalább három gyermeket felnevelnek, tartós bérletbe adnak családonként mintegy 300-400 hektárnyi földterületet, mely bérlemény a későbbiekben örökölhetővé válik. "Ezzel kívánjuk fellendíteni a mezőgazdasági termelést, összhangban a kormány népesedéspolitikai koncepciójával", fogalmazta meg Font Sándor.

(Fotók: Bágya Rita)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép