Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kitüntetését vette át Lezsák Sándor
2014. szeptember 21.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) a rendszerváltásban vállalt szerepe elismeréséül Csilla von Boeselager-díjjal tüntette ki Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét vasárnap Lakiteleken.

Vecsei Miklós, a MMSZ alelnöke méltatásában elmondta, hogy Lezsák Sándor a '80-as évek végén, azokban a nehéz időkben a befogadást választotta, azoknak az embereknek a befogadását, akik a megújulást keresték.

A Csilla von Boeselager-díj a befogadás keresztény üzenetét hordozza - emelte ki, hozzátéve, hogy az MMSZ egyik alapszava is a befogadás, amely egyetlen válasz a kopogtató ember hívására.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kitüntetését vette át Lezsák Sándor

Vecsei Miklós szerint a cselekvő ember kockázatvállalása példaértékű, mert a '80-as években nem lehetett tudni, hogy merre fordul a világ.

Lezsák Sándor vállalta névvel, arccal, határozottsággal - fogalmazott az MMSZ alelnöke.

Lezsák Sándor a kitüntetés átvételekor elmondta, hogy nem kisebb az erőfeszítés és kockázat tenni ma a közjóért, országért, nemzetért, mint amilyen a '70-es és '80-as években volt.

Visszaemlékezett az akkori belügyminiszter, Horváth István üzenetére, amelyben az MDF-et súlyos következményekkel fenyegette meg, ha a kelet-németek Ausztriába jutásához segítséget nyújt.

Ez egy kis mozzanata a történelemnek, amelynek sok feltáratlan részlete van még, ezért alakult meg Bíró Zoltán vezetésével a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum - mondta a politikus.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kitüntetését vette át Lezsák Sándor

A Magyar Kurír katolikus hírportál szerint, Csilla Freifrau von Boeselager Fényes Csilla néven született Budapesten 1941. május 17-én. Miután családjával elmenekült Magyarországról 1985-ben került kapcsolatba a németországi Máltai Segélyszervezet, a Malteser Hilfsdienst tevékenységével. Két évvel később, amikor első alkalommal Magyarországra érkezett, azzal szembesült, hogy Magyarországon az egészségügyi intézmények, kórházak műszerparkja elavult, hiányos. Orvosi műszereket kezdett gyűjteni németországi kórházakban. 1987 augusztusában ismerte meg Kozma Imre atyát, aki akkor a Zugligeti Szent Család-templom plébánosa volt.

Az első kamionnyi orvosi műszer- és gyógyszeradomány 1987. október 23-án érkezett Magyarországra. 1988-ban 36, 1989-ben pedig 155 kamion követte az első, a magyar egészségügyi intézményeknek szánt segélyszállítmányt. A magyar kormány illetékeseivel történt megbeszélések alkalmával felmerült a máltai szervezet megalapításának gondolata. 1988. december 14-én Németországban létrejött az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst, majd – miután a törvények lehetővé tették – 1989. február 4-én Budapesten is megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

1989 nyarán a keletnémet menekültek befogadásával az MMSZ történelmet formáló tényezővé vált. 1989. augusztus 14-én az MMSZ a zugligeti templom kertjében megnyitotta első menekülttáborát. Ez volt az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója: három hónapon át 48 600 emberről gondoskodtak. Ezt a napot minden évben a Befogadás napjaként ünnepelik meg. A Csilla von Boeselager-díjat a 25 éves évforduló alkalmából alapították. Csilla Freifrau von Boeselager 1994-ben halt meg.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép