Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A magyar nyelv nagykövetei Moldvában
2015. április 19.

Számunkra természetes, hogy anyanyelvünkön szólhatunk, hogy magyar szentmiséken, ünnepeken, tanórákon vehetünk részt. Annyira természetes, hogy sokszor meg sem becsüljük ezeket a lehetőségeket.

Hidegen hagynak bennünket hagyományaink, ünnepeink. A határainkon túl élő magyarok azonban komoly erőfeszítéseket tesznek anyanyelvük, ünnepeik, hagyományaik megőrzésért. Ezért küzd nap, mint nap a romániai Moldvában élő közel 80 ezer csángó is.

A moldvai csángó pedagógusok azzal a céllal érkeztek a napokban a Lakitelek Népfőiskolán rendezett szakmai továbbképzésre, hogy tudásukat bővítve, lelkiekben megerősödve a magyar nyelv nagyköveteiként folytassák tovább munkájukat. A negyvenhat csángó pedagógus Lezsák Sándor meghívására érkezett hazánkba.

– Ez az egyetlen olyan lehetőség számunkra a tanévben, amikor együtt lehetünk, önmagunkra és egymásra figyelhetünk. Amikor gyerekek nélkül megvitathatjuk nehézségeinket, sikereinket, átadhatjuk egymásnak jól bevált gyakorlatainkat. Moldvában 180 kilométeres körzetben szétszórtan dolgozunk. A 46 pedagógus 29 oktatási helyszínen, mintegy 2000 moldvai csángó gyermeket tanít – tudtuk meg Márton Attilától, a továbbképzés egyik főszervezőjétől.

A magyar nyelv nagykövetei Moldvában

A csángó magyar pedagógusokat Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke fogadta.

– Ez a továbbképzés iránytű az életünkhöz és önmagunkhoz. Segít abban, hogy több megértéssel közelítsünk egymáshoz, hogy egy csapatként dolgozhassunk a közös célért – részletezte. Azt is elmondta, olyan közösségekben dolgoznak, ahol a tanítónak meg van ugyan a maga helye a társadalmi hierarchiában. Ám, a fölöttük elhelyezkedők nem nagyon értik, miért kell a moldvai csángóknak magyar nyelvű oktatás. Hiszen a román tannyelvű iskolában minden megtanulhatnak a csángó gyerekek is. Sőt, a román katolikus egyház sem támogatja a magyar nyelv oktatását. – Mi pedig azt gondoljuk, hogy ameddig a közösségekben reális igény van arra, hogy a gyerekek magyar nyelvet tanuljanak, addig nekünk mindent meg kell tennünk ennek érdekében. Nagyon sok csángó szülő románul beszél a gyermekével, mert ezt tartja az érvényesülés zálogának. Sokszor nem, vagy csak később látják be, hogy a magyar nyelv tanulásával dupla esélyt biztosítanak gyermekeiknek, akik délelőtt román iskolában tanulnak, és csak délutáni szakkör keretében ismerkedhetnek a magyar nyelvvel, a magyar hagyományokkal, és a magyar történelemmel. Csak akkor indulhat el egy-egy iskolában a magyar nyelv délelőtti tanítása, ha ezt a szülők igénylik. Ha sikerül őket jobb belátásra bírni és délelőtti oktatást beindítani, akkor is csak heti 3-4 órában taníthatjuk a magyar nyelvet. Az lenne a végső cél, hogy minden oktatási helyszínen a délelőtti tanítás része legyen a magyar óra. Részben azért is, mert akkor az oktatás anyagi terheit a román állami fizetné – tette hozzá Márton Attila, aki azt is elmondta, munkájuknak mérhető eredményei vannak. A legutóbbi tantárgy versenyen is az élvonalban végeztek tanítványaik a magyar tannyelvű iskola diákjait megelőzve.

– Következő lépésként azt tervezzük, hogy a magyar nyelv oktatásához hasonlóan elindítjuk a magyar kisebbségi történelem és ének-zene oktatását is. Mivel nem akarunk ajtóstul rontani házba, szép lassan szeretnénk megértetni ennek fontosságát – hangsúlyozta Márton Attila. Szerinte a mostani továbbképzésben részt vett 46 pedagógus olyan kulcs ezekben a moldvai közösségekben, amely ki tudja kinyitni a még zárt ajtókat, és képes tovább vinni a csángó magyar értékeket.

Újabb népfőiskolákat szerveznek

A csángó magyar pedagógusokat Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke fogadta. Köszöntőjében, hangsúlyozta továbbképzésük része annak a kezdeményezésnek, melynek célja a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kiépítése. Ennek terve már a kormány asztalára került. Lezsák Sándor elmondta, húsz járási népfőiskolát szeretnének létesíteni, többek között csángóföldön is. Ezek olyan épületek lesznek, amelyek helyet biztosítanak a magyar közösségi életnek, de helyet adnak majd magyar óvodáknak, iskoláknak és kollégiumoknak is. A politikus beszámolt a hungarikum törvényről is, amelynek köszönhetően összegyűjtik többek között a csángó magyar értékeket is. Elmondta, kilenc egyetem és főiskola több száz hallgatója vesz részt az értékföltárásban. Lezsák Sándor abban bízik, a csángó magyar pedagógusok is bekapcsolódnak majd a programba.

Vajda Piroska              

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép