Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A minőség forradalma
2010. október 11.

Helyi, megyei és Kárpát-medencei értékeket is megkülönböztet a készülő hungarikumtörvény, melyet karácsony előtt elfogadhat az Országgyűlés - nyilatkozza lapunknak Lezsák Sándor, a parlament alelnöke.

Most, amikor a hungarikumokról törvény készül, eszébe jut, mi ösztönözte az első ilyen konferencia megszervezésére 15 éve a Lakiteleki Népfőiskolán?

Faluban élek, érzékelem, mennyi természeti és emberi érték van a településen, ami közösséget formál. Elengedhetetlennek tartottam már akkor is, hogy ezeket megőrizzük. A feleségem fontosnak tartja például, hogy legyen otthon szódavíz a palacsintatésztához. Több mint ezer szikvízkészítő van Magyarországon, akiknek meg kell küzdeniük a globális piac kihívásaival. Ha nem vigyázunk rájuk, eltűnik a szóda.

Vagyis a szóda is hungarikum lesz a készülő törvényjavaslat szerint?

Nem csak az én javaslatom szerint, hiszen Jedlik Ányos találmánya olyan magyar termék, amely rajtunk keresztül terjedt el a nagyvilágban. De fontos, hogy a Horváth Zsolt és Simicskó István képviselőtársaimmal közösen benyújtandó törvényjavaslat nemcsak a már eddig is hungarikumként számon tartott italokat és ételeket védelmezi, hanem a szellemi értéket, élőlényt, az alkotó embert és közösséget is.

Tucatnyi kiadvány létezik, amely összegyűjtötte a hungarikumokat. Mennyiben lesz más a törvény?

Nemzeti értékeink védelmének négy szintje lesz. A helyi önkormányzat döntése alapján helyi örökséggé lehet nyilváníttatni termékeket és más értékeket, például a helyi kuvasztenyésztést vagy a fazekasműhelyt, a néptánccsoportot. Mindazok, akik e helyi értékek megőrzésében részt vállalnak, viselhetnék a helyi címert, illetve adókedvezményt is kaphatnának. A megyei önkormányzatok a megyei örökség részévé nyilváníthatnak helyi örökségeket, és külön minősítéssel ismernénk el a Kárpát-medencei magyarság értékeit. A piramis csúcsán vannak a hungarikumok, a herendi porcelántól a csabai kolbászon át az Országházig.

Nem tart attól, hogy a környező országok a Kárpát-medencei értékvédelemben kifogásolnivalót találnak?

Miért tennék? Ők is összegyűjtik az értékeiket. Szlovákia például levédette az Európai Unióban az általunk székelyföldi süteménynek ismert kürtőskalácsot, amely egy erdélyi szakácsnő közvetítésével az 1700-as évek végén jutott el Gvadányi József szakolcai udvarába.

Közben megkezdődött az értékek nyilvántartásba vétele. Sőt már készült is ilyen lista. Mi is ez?

Három éve Simicskó István és Medgyasszay László terjesztették elő azt az országgyűlési javaslatot, amely kötelezte a kormányt, hogy készítsen értékleltárt. Ez el is készült, a hagyományok, ízek, régiók témakörben. Most viszont egy bővebb országleltár, illetve Kárpát-medencei értékleltár készül a Vidékfejlesztési Minisztériumban, többek között Ángyán József államtitkár irányításával. Mert fontos, hogy ne csak az ételek, italok legyenek a listán, hanem például a Kodály-módszer vagy a hagyományos magyar lovaskultúra is. Németh László kifejezését használva a minőség forradalmával új korszak kezdődhet az országban, mely az értékteremtő embert és közösséget támogatja.

Az „értékteremtő ember" a megbecsülés mellé kap-e anyagi segítséget?

Azt szeretnénk, hogy mindazok, akik az örökség megtartásában részt vesznek, például megőriznek egy régi mesterséget, anyagilag is megbecsültebb tagjai legyenek nemzetünknek. Ha a gazdag magyar gyógynövényvilágra vagy a gyógyvizekre gondolunk, láthatjuk, a jogszabály munkahelyek tízezreit érintheti. A törvénnyel a magyar fogyasztót is védeni akarjuk. Kímélet nélkül büntetni kell, aki visszaél a magyar termék, a hungarikum megnevezéssel.

(Megjelent a Heti Válasz 2010. október 1-i számában)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép