Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
A nándorfehérvári emlékhelyen

A keresztény történelmi magyar hazát, védelmező nándorfehérvári diadal emléknapján a Hunyadi János tiszteletére szentelt zarándokút résztvevőjeként köszöntöm honfitársaimat, vendégeinket.

A világraszóló győztes csata színhelyére sok-sok településről érkeztünk. Jöttünk a vajdasági Csantavérről és Szabadkáról, a felvidéki Nagymegyerről és Gútáról, és érkeztünk Salgótarjánból, Balassagyarmatról, Őrbottyánból, Érsekvadkertről, Diósjenőről, Rétságról, Érdről, Kalocsáról, Budapestről, Kecskemétről és Lakitelekről, magyar iskolákból és a magyar Országgyűlésből, hogy felidézzük a magyar hadtörténelem egyik legjelentősebb katonai győzelmét, és tisztelettel, szeretettel hajtsunk fejet a neves és névtelen hősök előtt.

A keresztény Magyarországot, a keresztény Európát védelmező hőstettük hírére III. Callixtus pápa módosított a korábban kiadott bulláján, és még a győzelem előtti bullát a szorongó könyörgés szellemében fogalmazta meg, addig a győzelem hírére már a keresztény öntudat erősítése mellett a Szentatya elismerése sem maradt el. Idézem: ”Isten győzelemre segítette a kereszténységet, azaz a déli harangszó és a déli harangozás alatt elmondott imák egyben a nándorfehérvári győzelemért való hálaadás kifejezői.”

A keresztény világban Őket, a hősöket köszönti a déli harangszó. Szilágyi Mihályt és várvédő népét, Hunyadi Jánost és felmentő seregét, Kapisztrán Jánost és hívó szavára toborzott szabadcsapatait.

A nándorfehérvári diadal neves és névtelen hőseit az egészséges veszélytudat ösztönözte II. Mehmed török szultán közel százezres túlereje ellenében a rendkívüli helytállásra.

1456-ban Európát és az európai keresztény kultúrát mentették meg a megaláztatástól, a rombolástól, a pusztulástól. Legyen áldott az emléke Hunyadi Jánosnak, Kapisztrán Szent Jánosnak, Szilágyi Mihálynak, a családjukat, szülőföldjüket életük árán is védelmező várkatonáknak, Hunyadi elszánt és fegyelmezett seregének és a népmissziós ferences prédikátor által toborzott népfelkelőknek!

Ez a győzelem mintegy hetven évre megállította az Oszmán Birodalom további erőszakos európai hódításait, terjeszkedését.

Ez a nándorfehérvári diadal tette lehetővé Hunyadi János fiának, Mátyásnak megkoronázását. Uralkodása a magyar történelem dicső fejezete, Mátyás király Magyarországa Európa egyik legjelentősebb országa volt.

Ez a világraszóló győzelem példázata a felismert életveszély által szerveződő magyar nemzeti összefogásnak is. Válságos időben a jelenkori magyar valóságban is követendő példázat.

Itt, a nándorfehérvári diadal színhelyén, Belgrádban, Szerbia fővárosában a térség népeinek, az egymásra utalt és együttélésre ítélt népek összefogását is példázza, és ez most, a globális kihívások, a pénzügyi, gazdasági világválság fenyegetettsége idején is erősen időszerű és cselekvőképes gondolat.

Tisztelt Egybegyűltek, Zarándoktársaim!

Utunk során többek között fölkerestük a dunántúli Ozorát, Pipo várát, ahol egykor Hunyadi János nevelkedett. Látványos bemutatón ismerkedtünk a korabeli, több mint fél évezred előtti várbéli élettel, hétköznapokkal, a letűnt világok, életformák tanulságos mulandóságaival.

A nándorfehérvári diadal dicsősége maradandó, örökérvényű. Merítsünk belőle hitet, erőt, bátorságot, mert az egészséges veszélytudat rendkívüli erőfeszítésre, összefogásra, győzelemre képes, és bárminemű válságos időben csak így lehetünk úrrá az országos és európai bajokon, csak így fordíthatjuk sorsunkat a térség jószándékú akarataival, népeivel együtt jó irányba.

Meggyőződésem, hogy előbb-utóbb, és inkább előbb állni fog Hunyadi János szobra ezen az emlékhelyen. Abban is erősen bizakodom, hogy július 22-e nemcsak Magyarországon de az Európai Unióban is a Nándorfehérvári Diadal emléknapja lesz.

Így legyen!

Dicsőség a hősöknek, áldott legyen az emlékük!

Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép