Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A parlamentben ismertették a lovas ágazati stratégia alapjait
2010. szeptember 23.

Több mint egy éves, intenzív előkészítő munkát követően hamarosan az Országgyűlés elé kerül az a határozati javaslat, mely meghatározza a Nemzeti Lovas Program, és az ezzel kapcsolatos teendők irányát. Az ehhez szükséges jogi háttéranyagot dr. Horváth Zsolt készítette el.

A veszprémi országgyűlési képviselő a jövőben mindazon törvénymódosítások, és hiányzó jogszabályok előkészítéséért felel, melyek jogi alapot teremtenek az átfogó stratégia megvalósításának.

A parlamentben ismertették a lovas ágazati stratégia alapjait

Ausztria síparadicsom. Azt szeretnénk, ha Magyarország pedig lovas paradicsom lenne, hiszen minden feltételünk, lehetőségünk adott hozzá – mondta Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke a Parlamentben tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Lezsák Sándor, a Nemzeti Lovas Program mentora arról beszélt, hogy bár több lovas program készült már az elmúlt években, de egyetlen olyan megvalósíthatósági terv sem, mely valóban megvalósítható, konkrét javaslatokat tartalmazott volna. Ezért döntöttek úgy két évvel ezelőtt, hogy egy új, átfogó stratégiának kell készülnie, mely képes arra, hogy kormányprogram részévé válva, eredményes és húzóágazattá tegye a lovas ágazatot. A Nemzeti Fórum elnöke felidézte, hogy két évvel ezelőtt Dallos Gyula mesteredző, egyetemi lovastanár, valamint Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnökének segítségével hozták létre azt a munkacsoportot, mely összeállította a nemzeti lovaságazati stratégiát. Ennek a munkacsoportnak a tagja dr. Horváth Zsolt is, akinek feladata a törvényi háttér előkészítése. A szakmai előkészítő munkára a Fidesz-KDNP frakciótól (amely időközben kormányzati erővé vált) kaptunk felhatalmazást – mondta Lezsák.

A parlamentben ismertették a lovas ágazati stratégia alapjait

Azóta elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és a jogi háttéranyag is – melynek felelőse dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő. A honatya beszámolt arról, hogy elkészült az országgyűlési határozati javaslat, melyet hamarosan benyújtanak a parlament elé. Arra kérik fel a kormányt, hogy az ágazati célok érdekében indítson hosszú távú jogalkotási programot, végezze el a joganyag egyszerűsítését, a szükséges módosításokat, és hozza meg a szükséges jogszabályokat. Továbbá hozzon létre kiemelt kormányzati cselekvési programot és alkossa meg azt a lovas ágazati stratégiát, amely hosszú távon szavatolja a magyar lovaskultúra felemelkedését. A cselekvési program terjedjen ki az oktatási rendszer megteremtésére, az uniós és nemzeti fejlesztési források hatékony lehívására és felhasználására, a lótenyésztés, a lovas turizmus, a lovassportok, a lovas hagyományőrzés szakmai és gazdasági hátterének rendezésére, lovas oktatási tréning és -versenyközpont kialakítására, a korszerű lóversenyzés és fogadási rendszer megteremtésére – mondta dr. Horváth Zsolt.

A parlamentben ismertették a lovas ágazati stratégia alapjait

A képviselő úgy fogalmazott, az a legszebb ebben a stratégiában, hogy az ember és a ló kapcsolata áll a középpontjában. Külön kezeli a célcsoportokat, a gyermeket és felnőttet, a férfit és nőt, az egészséges, és a beteg embert, aki a megfelelő terápia által az egészséges társadalom részévé válhat.

A határozati javaslat elfogadását követően az anyagot társadalmi vitára bocsátják, mely a Magyar Lovas Szövetség koordinál. Ennek a társadalmi vitának az első állomása: az október 20-án, a parlamentben tartandó lovas ágazati konferencia. A sajtótájékoztatón Lázár Vilmos elmondta, azért vállalta a stratégia kidolgozását végző munkacsoport vezetését, mert meggyőződése, hogy ha valahol helye van a lovas ágazatnak, az Magyarország. Mi rendelkezünk hagyományokkal, mélyen gyökerező lovas múlttal. Ez az az ágazat, mely hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez, az egészséges társadalom megteremtéséhez, a turizmus és a gazdaság fellendítéséhez – mondta Lázár. Ez elsődleges célokról szólva a hazánkban található lovak számának megkétszerezését nevezte a Magyar Lovas Szövetség elnöke. Ma mintegy 65.000 lovunk van, ami pontosan fele az unió népességarányos átlagnak. 120 ezer ló öt év alatt 40 ezer munkahelyet tud biztosítani, és a lovas ágazat komoly termelő ágazattá tud alakulni.

A parlamentben ismertették a lovas ágazati stratégia alapjait

A stratégia alapjai pontokban:

  • A lovas sport, valamint a lovas ágazat presztízsének helyreállítása
  • Létesítmények építése, jelenlegi ingatlanvagyon megőrzése (Kincsem Park, Alagi Tréningközpont, Nemzeti Lovarda, ménesbirtokok, földterületek)
  • Kiemelkedő sporteredmények elérése
  • Utánpótlás biztosítása
  • A ló szeretete, a lovas oktatás integrálása az iskolai képzésbe
  • Tömegbázis növelése
  • Nemzeti Lovas Központ kialakítása, lehetséges helyszíne a Kincsem Park

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép