Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A parlamentben köszöntötték a Kurultáj külföldi meghívottait
2012. augusztus 10.

A Parlamentben köszöntötték a péntektől vasárnapig Bugacon tartandó negyedik Kurultáj, a hun és a türk tudatú népek hagyományőrző törzsi találkozójának mintegy száz külföldi meghívottját csütörtökön.

Huszonnégy törzs érkezik Bugacra

„A Kurultáj szellemisége 140 millió embert érhet el a földön, nemcsak a hagyományok ápolásában jelentve hozzáadott értéket, de a mindennapokban is komoly erkölcsi tartást közvetítve” – mondta Keskeny Ernő miniszteri biztos a ma kezdődő és vasárnapig tartó negyedik Kurultáj törzsi gyűlés tegnap tartott nyitóeseményén a Parlamentben. Bugacra az idén minden eddiginél több, huszonnégy turáni tudatú törzs érkezik.

A parlamentben köszöntötték a Kurultáj külföldi meghívottait

A Parlament felsőházi üléstermében köszöntötték tegnap a negyedik alkalommal megrendezett Kurultáj részt vevő nemzeteit. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke bevezetőjében megjegyezte: a rendezvény azt az otthontudatot erősíti a meghívottakban, amely erős bizalmi köteléket jelent közöttük. A Kurultáj létrejöttét többek között a Turán-szövetség és a Külügyminisztérium többéves kitartó munkája alapozta meg. Lezsák beszédében megjegyezte: ő maga nem csupán politikai alapon vesz részt az eseményen, hiszen a rendszerváltás éveiben költőként komoly kutatásokat folytatott, majd Szörényi Leventével megírták az Attila, Isten kardja című rockoperát.

Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Kurultáj főszervezője beszédében történelmi pillanatnak nevezte a tegnapi gyűlést. „Amikor a Kurultáj elindult, a testvéri szeretet lángja sok ezer kis fáklyával járta végig az urali régiót. Nagy közös őseink voltak, és most együtt emlékezhetünk Attilára, Árpád vezérre. Összefogva a turáni népek együttműködésének új fejezetét írhatjuk meg.” Bíró szerint a tudományt és a napi gazdaságot hozzátéve az emlékezéshez, a turáni tudat segítheti egymás kultúrájának újrafelfedezését. „A Kurultájra az idén szinte az összes hun és türk tudatú nép elküldte képviselőjét. A lélekben való egyesülés központja Magyarország lehet” – zárta gondolatait a főszervező.

A Külügyminisztérium képviseletében Keskeny Ernő miniszteri biztos, a kelet-európai és közép-ázsiai főosztály vezetője szólalt fel. A Kurultájt a hun és türk tudatú népek nagy seregszemléjének nevezte, amely Európa legnagyobb hagyományőrző eseményévé nőtte ki magát az elmúlt évek alatt. „Az első Kurultájt még Kazahsztánban rendezték meg, tavaly viszont már tizennégy nép delegációja érkezett hozzánk. A program akkor 150 ezer látogatót vonzott Bugacra. Az idén huszonnégy nemzet magyar hagyományőrzője van jelen, akik nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem Kínától kezdve a Kaukázuson át az orosz és bolgár területekig mindenhonnan érkeznek” – emelte ki. Keskeny megemlítette, hogy a Kurultáj beleillik Magyarország külpolitikai stratégiájába, és a keleti nyitás politikájával is összhangban van. Éppen ezért a kormány az idén először teljes mértékben támogatta az esemény szervezését, erkölcsileg és anyagilag egyaránt.

„Eseményről eseményre emeli a résztvevők számát, így markáns kifejezője az egységnek. Értékteremtő, segíti a népek összefogását. A Kurultáj szellemisége száznegyvenmillió embert érhet el a földön, nemcsak a hagyományok ápolásában, de a mindennapokban is hozzáadott értéket jelentve. Komoly erkölcsi tartást ad, erősíti az összetartozást és a közös fellépés szükségét, közel visz az elfeledettnek tűnő természethez, visszaadja az állatok – különösen az oly fontos lovak – megbecsülését, valamint segíti a kapcsolatok fenntartását. Nem egy néhány napos program, hanem egy hosszú út állomása ez” – jellemezte a rendezvényt Keskeny Ernő, aki még hozzátette: a Kurultáj nemes célja, hogy az ősök útján segítse népeinket, és utat mutasson az eljövő generá­ciók­nak. Bíró András Zsolt ezt követően számba vette a kedd óta folyamatosan érkező küldötteket, akikhez még Bugacon is csatlakoznak a mai nap folyamán. Az ülésteremben tegnap megjelentek az Azerbajdzsánból, Kazakisztánból, Kirgíziából, Törökországból, az észak-ciprusi Török Köztársaságból, Türkmenisztánból, Üzbegisztánból, Baskíriából, Tatársztánból, Dagesztánból, a szibériai Jakutiából, Japánból és a kínai Ujgur Autonóm Területről érkező törzsek.

Hrecska Renáta

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép