Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A ''tizenhármak'' emlékműve
2014. október 6.

Az aradi vértanúk tiszteletére emlékművet avatnak ma Csólyospáloson. A kivégzett főtisztek kopjafáit Balázs Antal, sepsiszentgyörgyi alkotó ajánlotta fel a településnek.

A kivégzett tábornokok kopjafáit tizenháromféle fából faragta Balázs Antal, aki hasonló emlékművet készített már Sepsiszentgyörgyön is. Az ottani szoborcsoport egyik kopjafáját, egy csólyospálosi olajfából alkotta meg a nyugdíjas pedagógus.

Az idős úr, a 79 éves Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragó

Csólyospáloson, a Nemzedékek terén ma felavatandó emlékmű kopjafái is különböző fafajtákból készültek. Kocsonyás tölgy kopjafa emlékeztet Dessewffy Arisztid, nyírfa Kiss Ernő, mézgás éger Schweidel József, vadcseresznye Pöltenberg Ernő, fekete eper Láhner György, gyertyán Knezich Károly, kocsánytalan tölgy Nagysándor József, vadkörte Leiningen-Westenburg Károly, dió Török Ignác, vörös tölgy Damjanich János, akác Vécsey Károly, bükk Aulich Lajos tábornokokra és magas kőris Lázár Vilmos ezredesre. A kopjafákat a kivégzések sorrendjében állították fel.

– A hamarosan nyolcvanadik évébe lépő Anti bácsi nem ismeretlen falunk lakosai előtt, hiszen az ő munkái a település több pontján is megtalálhatók. Ő készítette az önkormányzati hivatal előtt álló kopjafát és székelykaput is. Néhány éve Sepsiszentgyörgynek is hasonló emlékművet ajánlott fel, s az ottani kopjafák között az első alapanyaga, egy olajfa, Csólyospálosról került a Székelyföldre – mesélte a szombat délelőtti szoborállításnál Á. Fúrús János polgármester, aki hozzátette: örömmel fogadták az idős fafaragó újabb felajánlását.

Az ajándék becsült értéke mintegy félmillió forint, aminek az egyharmada az anyagköltség, amit közadakozásból gyűjtöttek össze. – Emlékoszloponként az 11 500 forintot jelent, de már többen jelezték, hogy magukra vállalják egy-egy kopjafa költségét és kaptunk már felajánlást a díszkivilágításra is – sorolta a polgármester.

A falu legújabb köztéri szobrát ma 18 órakor avatják fel egy fáklyás megemlékezés kíséretében, amit egy fényjáték tesz még különlegesebbé. Az avatóünnepségen közreműködik sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Vegyes Dalárda, melynek aktív tagja Balázs Antal is. Az ünnepi beszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tartja.

Tapodi Kálmán

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép