Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A 21. század Ázsia évszázada
2010. február 16.

Tanácsosai társaságában szombaton a Lakitelek Népfőiskolára látogatott Ibrajev Rashid Turarovics, Kazakisztán magyarországi nagykövete. A magas rangú vendéget a házigazda Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a Népfőiskola Kölcsey Házában.

Az eseményen a három – az Adenauer, a Mándoky és a Szent Imre – kollégium hallgatói mellett jelen volt Kelemen András, az Antall-kormány külügyi államtitkára, Pordány László, az Antall-kormány ausztráliai, és az Orbán-kabinet dél-afrikai nagykövete, Keskeny Ernő, volt moszkvai nagykövet, Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány vezetője, Ivanics Mária professzor, Horváth Béla, a Kölcsey Kör vezetője, valamint Mándoky Kongur István özvegye, Mándoky Ongajsa.


– Ázsia a huszonegyedik század meghatározó kontinense lesz a világnak. S a földrészen belül jelentős térségformáló szerep jut Kazakisztánnak is. De nemcsak a nagy földrészt formálja majd, hanem bennünket is, a közös történelmi gyökerek segítségével. Van, akit ez a gyökér hozott ide, s van, akit a felismerés, hogy bizony, keletről olyan változások érkeznek hozzánk, mind a gazdaságban, mind a társadalomban, melyeket kiválóan hasznosíthatunk a nemzetépítéshez, itt, a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Lezsák Sándor, aki virággal köszöntötte a hatvanhat éve született, és 1992-ben elhunyt turkológus professzor özvegyét.


– Amikor lekanyarodtunk az autópályáról Lakitelek irányába, mondtam a társaimnak, hogy ez a terület kísértetiesen hasonlít bizonyos kazak tájakhoz. Aztán, amikor lovakat is láttam, végképp otthon éreztem magam – kezdte beszédét Kazakisztán magyarországi nagykövete. A diplomata elismerőleg szólt a Lakitelek Népfőiskola komplexumáról, melyet a magyar demokrácia bölcsőjeként említett.


Előadása bevezetőjében a kazak nagykövet felvázolta azokat a történelmi kapcsolatokat, hagyományokat, amelyek a magyar és a kazak népet összekötik. Kazakisztánban a magyarokat a legnyugatabban élő rokon népként tartják számon – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: A két országot elválasztó óriási földrajzi távolság dacára van három olyan pont, amely napjainkig összekapcsolja a kazakokat és a magyarokat. Nevezetesen: a lakás, a szállítás és az étkezés. A közös eredetet, és a két nép közti rokonságot Mándoky Kongur István mellett már számos neves antropológus is igazolta.


– Fontos említést tennem a kunokról – szögezte le a diplomata. – Otthon, Kazakisztánban majdnem mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarország közepén van egy terület, ahol szinte kizárólag az ugyancsak közeli rokon kunok élnek – tette hozzá.


Országa méreteiről szólva Ibrajev Rashid Turarovics elmondta: a tizenhatmilliós lélekszámú Kazakisztán területe megközelítőleg hárommillió négyzetkilométer. Ezzel a kilencedik helyen áll a világban. Mivel területének egy franciaországnyi része Európában, a többi Ázsiában terül el, Kazakisztán eurázsiai országnak tekinti magát.


A gazdasági életre térve a nagykövet hangsúlyosan szólt arról a dinamikus fejlődésről, amely az elmúlt időszakban végbement Kazakisztánban, s ami miatt meglehetősen könnyen vészelték át az egész világra kiterjedő gazdasági válságot.


– Fellendülésünket elsősorban gazdag ásványkincseinknek köszönhetjük. Földgáz- és kőolajtartalékait tekintve Kazakisztánt a világ tíz első országa közt tartják számon. Urán vonatkozásában pedig a második helyen állunk. Mindazonáltal legnagyobb gazdagságunknak mi mégis a több mint százhúsz nemzetséget képviselő embereket tartjuk – hangsúlyozta a diplomata.


Végezetül szólt arról a rendkívül jó kapcsolatról, amelyet szomszédos országokkal ápolnak, de megemlítette az Amerikai Egyesült Államokkal, az Európai Unióval (Kazakisztán második legnagyobb gazdasági partnere) és Magyarországgal kialakított gyümölcsöző együttműködést is.


Az előadás végén Kazakisztán szépségeit, értékeit bemutató filmet tekinthettek meg a három kollégium hallgatói.

Kiegészítés: Mándoky Kongur István születésének 66. évfordulója alkalmából nagyszabású rendezvénysorozatot tartottak február 7. és 11. között a kazakisztáni Almatiban. Az ünnepséget – melyről a helyi és az országos televíziók is beszámoltak – a Kazakisztánban 1992-ben elhunyt magyar származású nyelvészprofesszorról elnevezett 154. számú általános- és középiskola szervezte. A rendezvény fővédnöke Répássy Miklós magyar üzletember volt, fő támogatója a Magyar Köztársaság Almati Főkonzulátusa. A résztvevők február 9-én megkoszorúzták Mándoky Kongur István sírját, majd egy nemzetközi turkológiai konferenciával tisztelegtek emléke előtt, melyen Magyarországról, Kazakisztánból, Oroszországból, Kirgizisztánból és Törökországból érkeztek résztvevők. A tanácskozás díszvendége Mándoky Ongajsa, a neves turkológus professzor özvegye volt. Az ünnepséget szervező iskola levélben köszöntötte Lezsák Sándort és a Lakitelek Népfőiskola Mándoky Kollégiumának hallgatóit. A levelet Mándoky Ongajsa olvasta fel kazakul, Szalma Botond, a Nemzeti Fórum szóvivője magyarul.


Szász András
kis-kunsag.hu

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép