Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A bátorság erényére hétköznapjainkban is szükség van
2009. február 8.

A legbátrabb falu, vagyis a Communitas Fortissima címet adományozta az Országgyűlés a Vas megyei Kercaszomor községnek, az erről szóló hivatalos dokumentumot szombaton Lezsák Sándor, a parlament alelnöke adta át ünnepélyes keretek között a 260 lakosú őrségi településen.

A szomoróci lakosság 1920. augusztus 1-jén, csaknem kilencven évvel ezelőtt a kercai helyőrség katonáival együtt űzte el a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat, így a község átmenetileg ismét a magyaroké lett. A felkelésben részt vevő szomoróci férfiakat a szerb csapatok visszatérése után bebörtönözték, és szabadságukat csak a határmegállapító bizottság döntése után kaphatták vissza, amikor Szomorócot Magyarországhoz csatolták. A bizottság döntését befolyásolhatta a helyi lakosság bátor helytállása is.


Lezsák Sándor ünnepi köszöntőjében „vakmerő gyávaságnak” nevezte, hogy közel húsz esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az igazságtételnek ez a része is megvalósuljon. Szavai szerint az elmúlt évtizedekben nehéz volt a köztudatban megerősíteni, sőt még ma sincs jelen igazán önismeretünkben, hogy mi is történt a „Hűség városának” nevezett Sopronban, vagy mi történt 1924-ben a Nógrád megyei Somoskőújfaluban, vagy éppen a „Legbátrabb város” címet kiérdemelt Balassagyarmaton, ahol ugyanúgy fegyvert fogtak az emberek a haza védelmében, a Magyarországhoz való tartozás érdekében, mint 90 éve a bátor szomoróci és kercai lakosok.


„Nagy az adóssága az elmúlt húsz esztendőnek, hogy nem volt képes a történelemtudomány a helytörténészeknek egyébként meglévő, nagyon pontosan és aprólékosan elvégzett munkája segítségével a köztudatba átvinni és a történelemtankönyvekben szerepeltetni ezeket a történelmi eseményeket” – mondta. Hozzátette: talán napjainkban a Trianon Intézet és a Trianoni Szemle segítségével lesz majd lehetőség arra, hogy a történelemtudomány a maga eszközeivel és lehetőségeivel tárja föl, hogy mi is történt 1919–1921-ben itt, a Kárpát-medencében.


Az ünnepségen átadták a község új zászlaját, amelyen már olvasható a Communitas Fortissima felirat, elhozták ajándékaikat a soproni és balassagyarmati polgármesterek, és a Magyarok Világszövetsége is zászlót adományozott a legbátrabb magyar községnek.


Az ünnepséget megelőzően a helyi református templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet, amelyen Balog Zoltán lelkész, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament emberi jogi és kisebbségi bizottságának elnöke hirdetett igét. Beszédének középpontjában szintén a bátorság erénye állt, amelyre szavai szerint hétköznapjainkban is szükség van.


Pontosan délben az ünneplők együtt hallgatták, amint a Kossuth Rádióban a kercaszomori harang hangja szólt, majd megkoszorúzták az 1919-es határvonalon álló haranglábat, ahol Bebes István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

 

Magyar Nemzet

 

Kapcsolódó hír:

 


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00 Felújított egészségház átadása Orgoványon
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép