Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A forradalom gyermekei
2009. május 18.

"Csak törpe nép felejthet ős nagyságot, / Csak elfajult kor hős elődöket; / A lelkes eljár ősei sírlakához, / S gyújt régi fénynél új szövetneket. / S ha a jelennek halványúl sugára: / A régi fény ragyogjon fel honára!" - Garay János reformkori költőnk soraival köszöntötte az '56-os történelmi vetélkedő országos döntőjének résztvevőit Kiskunmajsán Lezsák Sándor.

Hetven csapat küzdött, hogy a legjobb tíz egyikeként bekerülhessen a döntőbe. Hetedszer mérhették össze az általános iskola felső tagozatosaiból álló triók tudásukat az ’56-os Történelmi Alapítvány és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány vetélkedőjén – tudtuk meg a szervezőtől, Juhász Pintér Páltól. A végső megmérettetésre készülő diákok meglátogatták a Pongrátz Gergely által megálmodott ’56-os múzeumot, és fejet hajtottak az egykori szabadságharcos sírjánál és a mártírok emléktábláinál.

A fiatalok megilletődve hallgatták Pongrátz Ödön szabadságharcos beszámolóját, aki beszélt azokról a fortélyokról, amelyet a pesti srácok alkalmaztak a főváros utcáin a szovjet tankokkal szemben. Baranyi László színművész nemcsak verssel, hanem évtizedeken át cipőkbe és falba rejtett ’56-os ereklyékkel lepte meg a döntő résztvevőit. Szoros versenyben végül a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola A forradalom gyermekei nevű csapata – Tóth Xénia, Németh Richárd és Sárosi Bálint – szerezte meg az első helyet. Dobogós helyen végzett a szegedi Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola és a kiskunmajsai Arany János Általános Iskola triója.

Wittner Mária, a zsűri tagja elérzékenyülve figyelte a diákok teljesítményét. "Különösen megérintett Tollas Tibor Szegedi balladája, amelyet stílusosan a szegediek választottak" – mondta. Az egykori szabadságharcos elmesélte, két éve tudta meg, hogy a versben írtakhoz hasonlóan bolyongott feketében Mansfeld Péter édesanyja is azon a grundon, ahol egykoron fia játszott. Senki nem merte megszólítani, az emberek féltek a következményektől. Egy most is a környéken lakó asszony egyszer kiment hozzá, a gyászoló édesanya elővette a tárcájából azt a kötélről kiállított számlát, amellyel a fiát felakasztották, és amelyet vele fizettettek ki.

Megköszönte a tanárok munkáját, amellyel gátat vetnek a történelemhamisításnak és annak a Kovács László volt szocialista pártelnök által hirdetett szellemiségnek, hogy tanuljunk meg kicsik lenni. Elmondta, nekünk lélekben óriásoknak kell lennünk. Ha lélekben felszabadulnak, akkor eltűnik a félelem.

 

Sándor Csilla
Magyar Hírlap 

 

5 perces interjú Lezsák Sándorral


– Hiányzik a tanári katedra?
– Nagyon hiányzik, bár a héten tartottam rendhagyó órát Petőfiszálláson Széchenyiről. Sokat találkozom diákokkal, akikkel persze általában nem politikáról, nem a parlamentről beszélgetünk, hanem azokról az emberi sorsokról, életutakról, történetekről, korszakokról, amelyek akár egy búvópatak átszövik a Kárpát-medencét, s ha a felszínre tör, kimossa a jelen szemetét.


– Jelzésértékű, hogy többségében kistelepülések csapatai jutottak a vetélkedő döntőjébe?
– Az igazi közösség átlátható, ahol ha például a pedagógus kilép az utcára, ott is pedagógus marad, és nem vész el az embertömegben. Megállítják a piacon, a templom előtt, mert ott és akkor is pedagógus. A kistelepülések közössége a kölcsönös megbecsülésen alapul, amely olyan megtartó erő, amelyet próbálnak több ezer éve szétzilálni. Hiába, ezek a kötelékek nagyon erősek.


– Bátor tett ma egy pedagógusnak olyan szemlélet szerint tanítani 1956-ot, amely eltér az iránymutatástól?
– Megvásároltam tavasszal az általános és a középiskolai tankönyveket, nem olyan rosszak, mint amilyennek hittem. Vannak könyvek, amelyekben az események súlyozása, illetve bemutatása nem olyan, mint amelyet én fontosnak tartanék, itt következik a pedagógus felelőssége. Nem a tanárokkal van gond, hanem azzal, hogy ma nincsen pedagógusképzés. A bolognai folyamat Bolognában sem érvényes, és olyasmit erőltetünk ezzel, amivel szétverjük az oktatási rendszert. Erős pedagógusműhelyek kellenek, ahol a nevelők nevelnek is, és nem kioktatnak. Ahogy 1989 előtt, úgy most is lehet jól tanítani, a pedagógus az átkosban becsukta az ajtót, és az ő felelőssége volt, hogyan vezette a diákjait a kettős honfoglaláson át a kettős látásig, amely jellemezte azt a korszakot. Megmutatta, miként láttatta a pártállam az eseményeket, és miként az, aki átélte.


SCS
Magyar HírlapKéptár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép