Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A forradalom ma is miénk marad
2009. június 16.

Megemlékezést tartottak tegnap a parlamentben Nagy Imre, az 1956-os forradalom mártír miniszterelnöke újratemetésének huszadik évfordulója alkalmából. 1989. június 16-án százezrek gyűltek össze a Hősök terén, hogy a Műcsarnoknál felállított hat koporsónál fejet hajtsanak az 1958-ban kivégzett kormányfő és társai, valamint a hatodik, üres koporsó által jelképezett névtelen hősök emléke előtt.

A megrendítő szertartás a rendszerváltozás szimbolikus jelentőségű eseménye lett. Az ekkor már önbizalmát vesztett állampárt idegesen kapkodott, a III/III-as ügyosztály éberen figyelt. Hiába értékelték a politikai bizottság tagjai aznap esti, titkos ülésükön a helyzetet úgy, hogy megúszták, és hatalmon maradhatnak. Nem maradhattak.

A gyászszertartáson beszédet mondott többek között Orbán Viktor. A Fidesz elnöke egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozva most azt mondta: akkor még nem gondolta, hogy milyen felszabadító erejű, mély hatást gyakorolnak majd szavai. "Abban a pillanatban nem lehetett tudni azt sem, hogy a dolgok merre fognak eldőlni" – mondta a vasárnap adásba kerülő műsorban. Hangsúlyozta: a diktatúrákban élnie kell a végső hitnek, mely szerint nem lehet, hogy a diktatúra az emberi együttélés bármely területén jobb teljesítményre képes, mint a demokrácia. Véleménye szerint 2002 után bicsaklott meg a rendszerváltás, és azóta ereszkedett az országra "ez a késő őszi hangulatot idéző köd és pára".

Lezsák Sándornak a Hősök terén a rendezőgárda szervezése és vezetése is a feladata volt, lapunknak úgy értékelte, hogy a feladatot megoldották, és szerinte a "nyugodt erő" ekkor született, a Hősök terén.


Megkérdeztük:


Lezsák Sándor, az MDF-ből törvénytelenül kizárt politikus, az Országgyűlés fideszes alelnöke: Az MDF elnökségének megbízásából a technikai szervezés volt a feladatom. A Hősök terére több mint ezerötszáz karszalagos MDF-tagot mozgósítottunk az ország minden részéből. A feladatot megoldottuk, a rendezőgárda működése összehangolt, szinte hibátlan volt. A gyászszertartás előtti napon tájékoztató szöveget kapott mindenki, amellyel szinte valamennyien teljes mértékben azonosultak. Különös csodának tartom, hogy engem az iszonyú felelősség nem bénított, hanem hatalmas erőt adott. Amikor a gyászszertartás előtti nap estéjén a Kossuth rádió munkatársa megkérdezte, mi a garancia arra, hogy nem lesz semmiféle rendkívüli esemény, zavar, akkor meggyőződéssel azt válaszoltam, hogy a feleségem és a három gyermekem is ott lesz a Hősök terén. Egyéb garanciát adni nem tudtam. A "nyugodt erő" ekkor született, a Hősök terén.


Magyar Hírlap

 


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép