Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
A gazdasági mellett erkölcsi válság is tombol

 

- Vasárnap zárul a Nemzeti Fórum III. országos gyűlése, amelyen Orbán Viktorral újból megkötik a szövetségi együttműködési megállapodást. Miben nyilvánul meg az egyezség, választási listákról, EP-mandátumokról vagy programalkotásról szól?


- Kezdjük a végén. A szövetség programja Erős Magyarország címmel az elmúlt év decemberében jelent meg. Navracsics Tibor frakcióvezető úr előszavával a program minden mondata ma is érvényes. A szövetség tagjai a maguk lehetőségeivel járultak és járulnak hozzá ahhoz a belső műhelymunkához, amely folyamatosan képes elemezni a valóságot. Ebből lesz a választási program. De ezt pontosítani csak a kiírt választás előtt célszerű. Kormányzati programot pedig csak kormányzati pozícióban, annak kezdetén lehet a parlament elé tárni. Az őszödi beszéd egyik tanulsága, hogy a most hatalmon lévő politikai vezetés adatokkal, tényekkel tévesztett meg bennünket is, a gyanakvásunknak most is van tehát oka, mert nem az a baj, hogy egy program készítésekor mit nem tudunk, hanem az a baj, hogy az nincs úgy, amit egyébként tudnunk kellene. A Nemzeti Fórum országos gyűlésének első két napján, Lakiteleken, szeptember elején többek között a három akadémiai elnök, Glatz Ferenc, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József elemezték a jelenkori magyar valóságot, Bábel Balázs kalocsai érsek az erkölcs állapotáról beszélt. Ezek az előadások alapozták meg a Nemzeti Fórum 18 szekciójának, munkacsoportjának munkáját, és ennek alapján ajánlások készültek. Ajánlások törvényjavaslatok formájában, és elkészült egy-egy terület cselekvési feladatsora is. A programkészítés nem a mi feladatunk, választási programot a választásban együttműködők ajánlások formájában készítenek. Az is lényeges, jól érzékelhető, hogy a szövetséget megerősítő új többséget a közös ellenfél, az egészséges nemzeti veszélytudat, nem pedig a részleteiben kidolgozott közös jövőkép hozta létre. Ami most időszerű: minden erőt, gondolatot, tapasztalatot mozgósítanunk kell annak érdekében, hogy a jövőkép közösen vállalható és megvalósítható legyen. Egyébként a Fidesszel kötött együttműködési megállapodásunk érvényben van, választási listákról, EP-mandátumokról folyamatosan egyeztetünk, és amikor eljön az ideje, akkor nyilvánosságra hozzuk.


- Az MDF-es kizárások következtében kényszer szülte Nemzeti Fórumot lehet-e függetlenként aposztrofálni, egyáltalán, törekednek-e erre? Milyen hangsúlybeli eltérések találhatók az ön által vezetett párt, illetőleg a Fidesz szakpolitikájában?


- Tegye hozzá, hogy a jogtalan kizárások következtében jött létre a Nemzeti Fórum. Milyen a viszonyunk a Fidesszel? Szövetség? Nemzeti koalíció? Összefogás? Polgári együttműködés? A lényeg ugyanaz, a több mint két évtizedes, MDF-es mozgalmi és pártbéli kapcsolatrendszerünkkel erősítjük a Fideszt annak érdekében, hogy a '87-ben, '88-ban Lakiteleken megfogalmazott eredeti céljaink, törekvéseink megvalósuljanak. Nem hangsúlybeli eltérésekről van, inkább hangsúlyos képviseletről, amelynek alapja a Lakiteleken vállalt történelmi örökség, a két világháború közötti népi írók mozgalma, gondolatvilága, a vidéki Magyarország iránt érzett felelősség, a kistelepülések, a kisiskolák életképességének biztosítása, a nemzeti kultúra védelme, a közösségi művelődés lehetőségének megteremtése, az elszakított nemzetrészek és a nyugati, tengerentúli diaszpóra iránt érzett cselekvő felelősség.


- Húszéves évfordulója van a tilalom és a tűrés határán szerveződött második lakiteleki találkozónak. Korábban azt mondta, hogy most, 2008-ban is ugyanazok a célok, hiszen azok semmit sem változtak. Melyek ezek?


- Tessék elővenni az 1987-es lakiteleki találkozó nyilatkozatát, ma is érvényes minden mondata. A drámai népességfogyástól az összeomlással fenyegető gazdasági válságig. Az iskola világa például ma rosszabb helyzetben van, mint húsz évvel ezelőtt. A neoliberális erőszak rendkívül sokat ártott.


- 1987-ben alakult Lakiteleken az MDF. Alapítóként mit gondol egykori pártjáról? Ennél van lejjebb?


- Van. Ennek elképzeléséhez az írói fantázia is kevés. A Dávid-féle munkacsoport további függöny nélküli tragikomikus felvonásokat ígér. Hogy ki nevet a végén? Senki.


- A Normális Magyarországot célul tűző pártot abnormális jelenségek jellemzik, botránypárttá vált. Kizárták Almássy Kornélt, megvágott titkosszolgálati lehallgatások jutnak el Dávid Ibolyához, amelyeket nyilvánosságra is hoz. Majd kilép a pártból egy rejtélyes szervezet képviselője, akinek helyére „kizárólag a konzervativizmus érdekében és szakmai szempontok alapján" belép egy büntetett előéletű személyek által vezetett párt ügyészségi eljárás alatt álló képviselője...


- Ha ez a történet, amit elmondott, megfilmesítésre váró forgatókönyv szinopszisa volna, akkor a Tűz van, babám! című film groteszk stílusában a filmvásznon talán nem is volna politikai giccs.


- Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy ebben a ciklusban is csak a széles értelemben vett jobboldalt tehetett „leszalámizni", exfideszes és ex-MDF-es politikusok ülnek a függetlenek soraiban, a sorozatos botrányok és a mélyrepülés ellenére a szocialisták össze tudtak zárrá. Ennek mi az oka? Nem a jobboldal személyzeti politikájával vannak gondok?


- A szocialisták egységének titka talán az, hogy egy részét a bűntudat, a másik részét - és ez a kisebb rész - a felelősségtudat tartja vissza. A baloldalon a szalámizáshoz jól értenek, a bolsevik trükkök, technikák ma is jól működnek. A jobboldal győzelmi esélye pedig úgy vonzza a gátlástalan politikai szélhámosokat, mint a lámpafény az éjjeli lepkéket. Ami miatt bizakodó vagyok, ha összehasonlítom a szövetség mai kapcsolatrendszerét a hat évvel ezelőttivel, akkor feltűnő a különbség: egy magát tudatosan képző, felelős politikai nemzedék, erősödött meg tudásban, erkölcsben, tapasztalatokban egyaránt. Van más összehasonlítási alapom is, és ez inkább az MDF-ből jogtalanul kizárt Nemzeti Fórum tagságára, szellemi holdudvarára vonatkozik: húsz esztendővel ezelőtt nem olyanok voltunk, mint amilyennek akkor látszottunk, ma pedig nem olyannak látszunk, mint amilyenekké lettünk.


- Dübörög a nemzetközi pénzügyi válság, egyre többen jelzik előre, hogy átrendeződhetnek a globális erőviszonyok, leáldozóban van a neoliberális és neokonzervatív eszme csillaga, megnőtt az erős, a piaci folyamatoktól némileg független, erős állam utáni vágy igénye. A minap egy MSZP-s politikus, Orosz Sándor azt mondta: „a jelenlegi pénzügyi válság a globalizált tőke válsága, ami bebizonyította, hogy az utóbbi alkalmatlan eszköz az emberek életének igazgatására". Akár még profitálhat is a világa gazdasági válságból...


- Az alapvető kérdés soha nem gazdasági, hanem erkölcsi. Ha az erkölcsi normatívák segítségével világítom át a körülöttünk és velünk történő globális folyamatokat, akkor az elemzés pontosabb lehet, és a feladatok is megfogalmazódnak. Az elmúlt két évtizedben a ma csődöt mondott és megbukott közgazdászok, politikai elemzők gúnyolódtak és fintorogtak a két világháború közötti népi írókon, akik az akkori gazdasági világválság feszültségében ma is érvényes látleletet adtak a gátlástalan piac működéséről, a harmadik út lehetőségéről. Gondolok itt Németh Lászlóra, Gombos Gyulára, Szabó Dezsőre vagy Veres Péterre. Szomorú elégtétel, hogy a Fidesz szakpolitikusainak, Varga Mihálytól Matolcsy Györgyig, vagy éppen Gidai Erzsébet, Csath Magdolna, Drábik János és hogy a házunk tájáról is kiemeljek egy közgazdászt, a Nemzeti Fórum gazdaságpolitikai munkacsoport vezetőjének, Lóránt Károlynak elemzései bizonyulnak helyesnek. Amikor Bíró Zoltánék a harmadik útról, a saját útról beszéltek, akkor azok gúnyolódtak, akik most áltudományos jajveszékeléssel próbálják feledtetni a „pumázó hurráoptimizmust". Hogy profitálhat-e a világ a gazdasági válságból? Ezt Magyarországon milliók fogják megszenvedni. Amit talán a legfontosabbnak érzek, tudok most, de, emiatt lassan két évtizede mosolyognak rajtam is, országleltárt kellett volna készíteni 1990-től minden esztendőben. Ezt törvény írja elő.


- A globális pénzpiaci válság kapcsán mintha lekerült volna a napirendről az előre hozott választás kérdése, amely alkotmányosan csak a parlament feloszlatásával lenne lehetséges. Lát erre még reális esélyt a parlamenti erőviszonyok és a folyamatos fluktuáció tudatában? Van alternatív forgatókönyv?


- Egyrészt nem elég, hogy évek óta vakvágányon vesztegel az ország, de a „színesfémtolvajok" már szedik föl a síneket is. Ez a tehetetlenség állapota minden lehetséges politikai mozdulatot, tevékenységet béníthat, vagy legalábbis megkérdőjelez. Ezekben a napokban olyan pénzügyi-gazdasági történések gyorsultak föl, amelyek több forgatókönyvet is időszerűvé tehetnek.


- Mire gondol?


- Akár az is megtörténhet, hogy az európai parlamenti választás napján lesz az előre hozott választás.


- Ön szerint a magyar embereket milyen veszély fenyegeti leginkább a hitelválság miatt? Mit kellene állami szinten elsődlegesen elhárítani, kivédeni?


- Az ésszerű gondolkodást eltemették a politikai, gazdasági, üzleti reklámok. A magyar háztartások jelentős része, a családi költségvetések többsége hasonló felelőtlenséggel működött, mint az ország gazdálkodása. Az adósságcsapda következménye mint a jeges szél, úgy csapja meg ezekben a napokban az adósok többségét. Mindez az erkölcsi válságnak is bizonyítéka. Ebben a pénzügyi örvényben elvész az ember. Rendkívüli erőfeszítés kell, hogy mentsük a menthetőt. Közbizalom nélküli kormányfővel ez lehetetlen. Az idő pedig ellenünk dolgozik. Ez a lényege az Erős Magyarország programnak is. A napokban kijegyzeteltem Móra Ferenc egy ma is időszerű gondolatát: „Ha az emberek negyedrész annyit kőkénének arra, hogy jót tegyenek másokkal, mint arra, hogy kárt tegyenek maguknak, nyoma sem volna a nyomornak." Egyébként ez akár Prohászka egyik keresztényszociális gondolata is lehetne.


- Két neoliberális alakulat, a Magyar Demokratikus Charta és az SZDSZ is tiltakozott, amiért Lakiteleken ön és Balog Zoltán fideszes politikus szobrot avattak Prohászka Ottokár püspök emlékére. Az ott elmondott beszédekben „kozmopolita-parazita rétegről", valamint „a magyarság fundamentumát képező keresztény hitről" esett szó. A vád megint: antiszemitizmus. A jobboldal miért nem tiltakozik sohasem a hungarofóbia ellen?


- Neoliberális alakulatok? Liberális? Kölcsey, Kossuth, Wesselényi a szabadságot nem kisajátítani, hanem kiterjeszteni akarták. Petőfi világszabadsága nem kozmopolita ábránd, hanem népek, nemzetek, nyelvek, vallások és kultúrák szabadsága. Széchenyinek, Kossuthnak, Deáknak nem üzleti vállalkozás volt a korabeli rendszerváltás, hanem erkölcsi feladat, nemzeti elkötelezettség. Nem váltak szolgai utánzóvá, idegen hatalmak kiszolgálóivá. A kérdésben jelzett tiltakozás pedig a politikai kultúra válságát is jól érzékelteti. Gyűlöletkeltő vádaskodás, a koholt vádak dramaturgiája, tudatlanság és rosszindulat mélyíti a szakadékot.


- Gyurcsány Ferenc nemzeti csúcsot hívott össze mára. Ön jó kezdeményezésnek, megfelelő összetételű fórumnak tártja ezt a formációt? Mit gondol, nem lenne értelmesebb összehívni ezen az alapon egy nemzetgyűlést, amely akár alkotmányozhatna is?


- Akik meggyötörték az országot, most azok kongatják a vészharangot. Amíg van. A „színesfémtolvajok" még arra is szemet vetnek a végén. Történelmi igazság: a népet túl sokáig nem lehet gyötörni. És nem lehet megkerülni azt a kérdést sem, hogy kell-e konszenzus. Összefogni? Tárgyalni? Egyeztetni? Kikkel? Szélsőséges történelmi bűnözőkkel? Felelőtlenül gazdálkodókkal? A vétkesek közt cinkosokkal? Akik az államot folyamatosan gyengítik? Akik az állami vagyont, a köztulajdont pénzéhes hazai és nemzetközi csibészek kezére játszották? Azokkal egyezkedni, akik meg akarják szüntetni a falvakat, bezárják az életképes iskolákat? Összefogni azokkal, akik brutális parancsokat adtak, lovakkal gázoltattak és gumilövedékkel lövettek a tömegbe? Akik meggyalázták 1956 emlékét, hőseit? Azokkal tárgyalni, akik 2004. december 5-én megtámadták honfitársainkat? Akik saját nemzetük ellen kampányoltak? Ez már két évtizede nem a baloldal és a jobboldal küzdelme, hanem a nemzet önvédelme, szabadságharca. Az alkotmányozó nemzetgyűlést pedig már a nyolcvanas évek végén javasoltuk. Az MDF akkori vezetőivel, Bíró Zoltánnal az élen, nem kaptuk meg a kellő támogatást.


- Az állam gyengítésének kérdése 15-18 évre visszatekintve is felmerül. Az első ciklusban mentették át ugyanis politikai hatalmukat gazdaságira az állampárt vezetői tisztviselői, köztük a KISZ ifjú titánjai. Gyurcsány Ferenc is az MDF kormányzása alatt vált Magyarország egyik oligarchájává. Ön nem érzi felelősnek egykori pártját az állami vagyon elherdálásáért, a felettébb gyanús privatizációs eljárásokért?


- Ez egy külön riport, hosszabb beszélgetés témája lehetne. Az elmúlt másfél évtizedben magam is nemegyszer megfogalmaztam felelősségünket és tévedéseinket. Ennek minden tanulságával együtt próbáljuk most meg ebben a lehetetlen történelmi helyzetben megvalósítani a lehetségest. Azt csöndesen jegyzem meg, hogy elegem van az élveboncolásból, a „mit rontottunk el?" kérdésekből, mert a végén addig ostorozzuk önmagunkat, amíg bele nem pusztulunk. Ismeri azt a mondást: „a boncolás megállapította, hogy a halál oka a boncolás volt". Most minden erőnket a jelenkor feladataira kell összpontosítani, a múlt tanulságaival együtt.


- Ön elismert író, költő. Legutolsó ismertebb alkotása, az Atilla, Isten kardja című rockopera szövegkönyve volt. A politika és a népfőiskola mellett van ideje, hogy folytassa irodalmi munkásságát?


- Ha várnak tőlem valamit, az nem vers, nem dráma vagy éppen egy rockopera szövegkönyve. Engem azért küldtek a parlamentbe, hogy képviseljem a Tiszakécskén, a Kecskemét és a Félegyháza környékén élőket, és próbáljak egy olyan nemzeti összefogás részese lenni, amelyik óvja a síneket, képes elindítani az országot, megújítani a gazdaságot, a keresztény hitet, erkölcsöt. Mindettől függetlenül írok verseket, drámákat, de ezeknek most az asztalfiókban van a helyük.Pál Gábor
Magyar Nemzet


 

Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép