Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A hős doktorokra is emlékeznünk kell
2009. november 10.

Emlékezni kell a hősi halottakra, azokra az orvosokra, akik hivatásuk gyakorlása közben vesztették életüket. Ez a fő üzenete a felújított Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobrának is. Rossz állapotban volt már a szobor, így mindenképpen szükséges volt a felújítás – mondta el lapunknak Kolozsi Béla nyugalmazott nagykövet, egyetemi docens, orvos, a Nemzeti Fórum egészségügyi kabinetjének munkatársa. Még november 3-án avatták fel a felújított Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobrát.

Kolozsi Béla szavai szerint „általában is elhanyagoltak a hősi emlékművek”. Úgy véli, nemcsak a hősi halott orvosokra kell emlékezni, „hanem azokra is, akik például járványos frontvonalakon” végzik, végezték a munkájukat. Egyfajta tiszteletadás is ez az orvostársadalom felé – erősítette meg fölvetésünket Kolozsi Béla, s emlékeztetett az orvosi hivatás önfeláldozó mivoltára is.

Az emlékművet 1942-ben avatták fel az első világháborúban elesettekre emlékezve – emlékeztetett Fejér László orvos. Mint mondta, a négy nagy háború – az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, az első és a második világháború, illetve az 1956-os forradalom – egészségügyis halottjainak szánják a felújított, felszentelt emlékművet. Fejér László – aki szintén az egészségügyi kabinet munkatársa – kihangsúlyozta az orvosi hivatástudatot.

Nemcsak katona-, hanem civil és önkéntes szolgálatba állt orvosok is életüket vesztették az idők folyamán. Szavai szerint „1956-ban az orvosok nem nézték, kinek az életét mentik meg”, így gyakorolták hivatásukat.

Az avatási ünnepségen köszöntőt mondott Kolozsi Béla, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke, Kocsis Máté alpolgármester, Róna Tamás rabbi, Végh Tamás vezető református lelkipásztor, illetve Vértesaljai László templomigazgató. Az avatási ünnepségen mintegy száz fő jelent meg. Az ünnepségre szoros együttműködés adott lehetőséget: a Nemzeti Fórum, Budapest-Józsefváros önkormányzata, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Orvosi Kamara budapesti területi szervezete vett részt a szervezésben.


Lippai Roland
Magyar NemzetKéptár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép