Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
A Hungarikumok a Parlamentben c. konferencia megnyitója

 

A Himnusz születésnapja, a Magyar Kultúra napja alkalmából tisztelettel köszöntöm mindnyájukat.


Ez az épület, az ország legszebb munkahelye, a magyar Parlament a magyar kultúra metaforája, tárgyiasult kultúra, a XIX. századból a XX. századba forduló évek tudásáról, magyar mesteremberek, művészek, összhangzó munkájáról ad képes beszámolót.


Amikor tisztelettel hajunk fejet az évszázadok során felhalmozott nemzeti értékeink előtt, gondoljunk Kodály Zoltán tanítására: „Kultúrát nem lehet örökölni, csak lehetőséget."


Ez a gyönyörű épület a világörökség része is olyan formai lehetőség, amelyet lélekkel, országépítő tartalommal megtölteni mindannyiunk szent kötelessége.


Mögöttünk sok-sok évszázad történelmi tapasztalata, melynek során a legsanyarúbb körülmények között - gyakran már-már végveszélyben -, egy megújuló magatartás és erkölcsiség mentette meg a magyarságot attól a szellemi leromlástól, amely életünket ma is szinte járványként fenyegeti, tizedeli.


Klebelsberg gondolatát idézem: Reális nemzeti önismeretre, józan nemzeti önértékelésen alapuló nemzeti önbecsülésre, érékeink védelmére van szükség. E nélkül aligha emelkedhet föl abból a mélységből az ország, ahová - saját hibái következtében, ellenfelei rosszindulatából és a zsákmányszerzők fondorlatai miatt került.


Klebelsberg Trianon utáni gondolata ma is érvényes.


Az élő nemzet erejét kell felmutatni akkor, amikor a rombolás erői, a gátlástalanul piacosító és hipnotizáló erők látszanak erősebbnek az életben, a kultúrában.


A hungarikumok olyan sajátos föld alatti, föld feletti természeti kincsek, szellemi és tárgyi termékek, növények, élőlények, melyeknek tulajdonságai között lényeges és kiemelkedő a magyar nemzeti jelleg, sajátosság, és minőségükkel, különlegességükkel öregbítik hírnevünket, növelhetik megbecsülésünket szerte a világban.


A hungarikumban, az értékben, az értéket teremtő emberben, közösségben életerő van, nemzetközösséget erősítő, gyógyító balzsam. A sikerélmény pedig ösztönző erő, példázat, egészséges önbizalmat ad, ez pedig megsokszorozza a közösség életerejét.


Mindezek érdekében fogadta el az Országgyűlés a hungarikumok védelméről szóló határozatát, és készítjük elő a következő Országgyűlésnek a hungarikumokról szóló törvényt. Ezt a munkálatot szolgálja az immár második alkalommal szervezett felsőházi összejövetelünk, ahol a magyar szellemi élet kiválóságai, a magyar értékek védelmezői, tulajdonosai, közösségek képviselői mondják el gondolataikat, tapasztalataikat. Tesszük ezt azzal a reménnyel, hogy a magunk parlamenti erejével is képesek leszünk mozgósítani tudást a helyi értékek és a világ megbecsülését kiváltó hungarikumok érdekében.

 


Lezsák Sándor

 

Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép