Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A hungarikumok törvényi védelmét szorgalmazzák
2010. január 25.

Törvénnyel kell védeni és támogatni a hungarikumokat, mert ezek a száz százalékban magyar termékek növelik a megbecsülésünket a világban – hangzott el a másodszor megrendezett Hungarikumok a Parlamentben című konferencián.

Széles Gábor nagyvállalkozó, lapunk és az Echo Tv tulajdonosa beszédében azt hangsúlyozta, hogy komplex kormányzati programmal kell fellépni a hungariku­mok mellett, illetve ezen termékek gyártóinak szövetségbe, képviseletbe kell tömörülniük.

Mielőbbi, önálló törvényt sürgetett a legtöbb felszólaló a hét végén, a másodszor megrendezett Hungarikumok a Parlamentben című konferencián, amelyen számos tudós, őstermelő, gazdálkodó, képzőművész, vállalkozó és politikus vett részt, hogy a speciálisan magyar jellegzetességek fontosságát hangsúlyozza.

„Nemzeti önértékelésre, értékeink védelmére van szükség, mert enélkül nem emelkedhet fel az ország abból az állapotából, ahová a zsákmányszerző politikai pártok és a gátlástalanul romboló piaci erők juttatták. A hungarikumok olyan kincsek, amelyekben közös a nemzeti jelleg, s amelyeket törvénnyel kell védeni” – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Kiemelte: a hungarikumban, az értékben, az értéket teremtő emberben és közösségben életerő van, amely erősíti a nemzetközösséget, illetve gyógyító balzsam. Lezsák Sándor szerint a franciák, a németek, az olaszok védik a saját termékeiket, hagyományaikat és a maguk örökségét, így nekünk is kötelességünk biztosítani a támogatást a hungarikumoknak, hogy adókedvezménnyel, pályázatokkal fel tudják venni a versenyt a piacon.

Széles Gábor nagyvállalkozó, a Magyar Hírlap és az Echo Televízió tulajdonosa köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az új kormánynak programmá kell tennie a hungarikumok támogatását. „A száz százalékban magyar termékek mindenhol jelen vannak: a családban, az agráriumban és az ételeink­ben. A hungarikumok erősítése így duplán fontos. Egy komplex program segítségével és stabil gazdasági háttér megteremtésével ezek a termékek belföldön és külföldön is méltó helyükre kerülnének, erősödne a belgazdaság és az export” – mondta Széles Gábor. A nagyvállalkozó kiemelte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázataihoz is hozzá kell csatolni a hungarikumokat, mert ezek erősítése munkahelyeket teremt.

„Remélem, hogy egyfajta szövetségbe, képviseletbe, termékcsoportokba tömörülnek majd a hungarikum-előállítók, mert így sokkal jobban tudják artikulálni az igényeiket, és hatékonyabban tudnak fellépni. Ráadásul a csoportok szerinti szerveződés a területfejlesztés, régiófejlesztés szempontjából is fontos” – jelentette ki Széles Gábor. Szerinte komplexebb PR-tevékenységre is szükség lenne, főleg azon hungarikumok esetében, amelyek egyelőre ismeretlenek a világban, és még nem kerültek méltó helyükre.

Több felszólaló is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években folyamatos támadások érték a jó minőségű magyar termékeket, és támadások nagy része üzleti körök által szervezett tudatos harc. „Azok támadják a hungarikumokat, akik korábban a magyar falvakat is ostromolták, hogy azok elnéptelenedjenek. Ez a gonosz és buta emberek stratégiája, amely ellen egységesen kell fellépni” – mondta lapunk kérdésére Széles Gábor.

A konferencián részt vevők egyetértettek abban, hogy törvényi erőre kell emelni a hungarikumok védelmét, igazodni kell a piac és a kor követelményeihez, mert a magyar termékek növelik megbecsülésünket és elismertségünket a világban.


Szarvas Szilveszter
Magyar Hírlap


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép