Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A hungarikumok törvényi védelmét szorgalmazzák
2010. január 25.

Törvénnyel kell védeni és támogatni a hungarikumokat, mert ezek a száz százalékban magyar termékek növelik a megbecsülésünket a világban – hangzott el a másodszor megrendezett Hungarikumok a Parlamentben című konferencián.

Széles Gábor nagyvállalkozó, lapunk és az Echo Tv tulajdonosa beszédében azt hangsúlyozta, hogy komplex kormányzati programmal kell fellépni a hungariku­mok mellett, illetve ezen termékek gyártóinak szövetségbe, képviseletbe kell tömörülniük.

Mielőbbi, önálló törvényt sürgetett a legtöbb felszólaló a hét végén, a másodszor megrendezett Hungarikumok a Parlamentben című konferencián, amelyen számos tudós, őstermelő, gazdálkodó, képzőművész, vállalkozó és politikus vett részt, hogy a speciálisan magyar jellegzetességek fontosságát hangsúlyozza.

„Nemzeti önértékelésre, értékeink védelmére van szükség, mert enélkül nem emelkedhet fel az ország abból az állapotából, ahová a zsákmányszerző politikai pártok és a gátlástalanul romboló piaci erők juttatták. A hungarikumok olyan kincsek, amelyekben közös a nemzeti jelleg, s amelyeket törvénnyel kell védeni” – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Kiemelte: a hungarikumban, az értékben, az értéket teremtő emberben és közösségben életerő van, amely erősíti a nemzetközösséget, illetve gyógyító balzsam. Lezsák Sándor szerint a franciák, a németek, az olaszok védik a saját termékeiket, hagyományaikat és a maguk örökségét, így nekünk is kötelességünk biztosítani a támogatást a hungarikumoknak, hogy adókedvezménnyel, pályázatokkal fel tudják venni a versenyt a piacon.

Széles Gábor nagyvállalkozó, a Magyar Hírlap és az Echo Televízió tulajdonosa köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az új kormánynak programmá kell tennie a hungarikumok támogatását. „A száz százalékban magyar termékek mindenhol jelen vannak: a családban, az agráriumban és az ételeink­ben. A hungarikumok erősítése így duplán fontos. Egy komplex program segítségével és stabil gazdasági háttér megteremtésével ezek a termékek belföldön és külföldön is méltó helyükre kerülnének, erősödne a belgazdaság és az export” – mondta Széles Gábor. A nagyvállalkozó kiemelte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázataihoz is hozzá kell csatolni a hungarikumokat, mert ezek erősítése munkahelyeket teremt.

„Remélem, hogy egyfajta szövetségbe, képviseletbe, termékcsoportokba tömörülnek majd a hungarikum-előállítók, mert így sokkal jobban tudják artikulálni az igényeiket, és hatékonyabban tudnak fellépni. Ráadásul a csoportok szerinti szerveződés a területfejlesztés, régiófejlesztés szempontjából is fontos” – jelentette ki Széles Gábor. Szerinte komplexebb PR-tevékenységre is szükség lenne, főleg azon hungarikumok esetében, amelyek egyelőre ismeretlenek a világban, és még nem kerültek méltó helyükre.

Több felszólaló is hangsúlyozta, hogy az elmúlt években folyamatos támadások érték a jó minőségű magyar termékeket, és támadások nagy része üzleti körök által szervezett tudatos harc. „Azok támadják a hungarikumokat, akik korábban a magyar falvakat is ostromolták, hogy azok elnéptelenedjenek. Ez a gonosz és buta emberek stratégiája, amely ellen egységesen kell fellépni” – mondta lapunk kérdésére Széles Gábor.

A konferencián részt vevők egyetértettek abban, hogy törvényi erőre kell emelni a hungarikumok védelmét, igazodni kell a piac és a kor követelményeihez, mert a magyar termékek növelik megbecsülésünket és elismertségünket a világban.


Szarvas Szilveszter
Magyar Hírlap


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép