Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A jövőben nagyobb támogatás kell a magyar értékeknek
2010. január 27.

Lezsák Sándor szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi értékekre és a hungarikumokra a jövőben, ezek ugyanis az ország kirakatát alkotják.

Az Országgyűlés fideszes alelnöke a Helyi értékek - Hungarikumok Csongrád megyében címmel megrendezett keddi konferencián, Hódmezővásárhelyen elmondta: a jövőben a meglévő helyi erőfeszítéseket jobban segíteni kell állami szerepvállalással, mert nagyon sok a sorsára hagyott helyi érték, amely elhal, ha nem kapja meg a kellő támogatást.

Erre a tervek szerint a jövőben adótámogatás, és központi költségvetési forrás is rendelkezésre áll majd - tette hozzá a politikus.

A Csongrád Megyei Közművelődési Pedagógiai és Sportintézmény ÁMK és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében megrendezett eseményen Lezsák Sándor az MTI-nek kifejtette: a következő esztendőkben a meglévő helyi erőfeszítéseket jobban segíteni kell állami támogatással, ugyanolyan figyelmet kell adni, mint amilyet egy francia, egy német, egy olasz állam ad a saját értékeinek.

"Ezért az országgyűlésben először egy országgyűlési határozattal késztettük a kormányzatot egy leltár elkészítésére, s most készítjük elő a Hungarikumokról szóló törvényt, melynek megalkotása már az új Országgyűlés feladata lesz" - mondta a parlament alelnöke.

Az értékek rendszere a tervek szerint több szintű lesz, a helyi, a megyei, és a Kárpát-medencei magyarság öröksége. A piramis csúcsán ott lesz majd az Unió által is támogatott Hungarikum. Utóbbi számának növelése, az Európai parlamenti képviselők felelőssége lesz, hogy minél több terméknek teremtsék meg a feljutási lehetőséget, azaz a forrásokat kapják meg a magyar termékek is - fejtette ki.

Mint mondta, a jövőben a tervek szerint két forrás áll majd rendelkezésre az értékek megőrzésére. Lehetőség lesz az adókedvezmény megadására a helyi érték megteremtőjének, emellett a központi költségvetésből megpályázható összeg is rendelkezésre áll majd - mondta Lezsák Sándor.

Csongrád megye kistérségeiben eddig több mint ezer olyan, a magyar kultúrához köthető helyi érték gyűlt össze, amelyek megőrzése fontos lenne - mondta el a konferencia előtt az MTI-nek a megyei közgyűlés alelnöke, Zakar Péter.

Hozzátette: ezek eddig Csongrádon, Szentesen, Kisteleken, Szegeden és Hódmezővásárhelyen mutatkoztak be. A munka március végéig folytatódik Makón és Mórahalmon. A megyei leltár elkészültét követően, a közgyűlés feladata lesz az örökségből kiválasztani a támogatásra legméltóbbakat - mondta Zakar Péter, hozzátéve: a programsorozat végén a tervek szerint az összes Csongrád megyei értéket bemutatják majd az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.


fidesz.hu

 


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép