Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Kárpát-medencei kisiskolák legjobbjai
2009. április 2.

Félszáz hazai és határon túli kisiskola, közel százötven kisdiákja vett részt idén a Kárpát-medencei Kisiskolások Kovács Lajos Anyanyelvi és Matematikai Vetélkedőjén. A vetélkedő döntőjének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Az eseményen résztvevő diákokat és felkészítő tanáraikat a házigazda Lezsák Sándor köszöntötte csütörtökön a Kölcsey Házban.

Kapcsolódó hír:

 

- Nyugat-Európában és a tengeren túlon is sok-sok magyar közösség dolgozik azért, hogy itt, a Kárpát-medencében, a történelmi hazában a magyarság megmaradjon, erősödjön. Elsősorban a kisiskolák. Azoknak a határon inneni és túli nehéz helyzetben, nehéz környezetben lévő települések munkáját igyekszünk segíteni ezekkel a rendezvényekkel - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke. A politikus elmondta: a vetélkedőt Kovács Lajosról, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik résztvevőjéről nevezték el, aki több ezer honfitársához hasonlóan, külföldre menekült a megtorlás elől. Ausztráliában telepedett le, ahol kemény fizikai munkával nádvágásból jelentős vagyonra tett szert. Halála után öröksége egy jelentős részét a Lakitelek Népfőiskolára hagyta.


A csütörtöki díjkiosztón jelen volt Gyimóthy Gábor, Svájcban élő költő, nyelvész is, aki Nyelvlecke című versével köszöntötte a résztvevőket.


Az előző évekhez hasonlóan, az idei döntőbe is a négyfordulós levelező elődöntő legjobbjai kerültek be. Közülük választotta ki a kategóriák győzteseit a nyolcfős zsűri.


A kis matematikusok versenyét ezúttal a harmadikos érsekhalmi Sági Márton és a Tabdit képviselő negyedikes Aszódi Gergő nyerte. Az anyanyelvi vetélkedő résztvevői közül az aradi Siska Szabó Lehel, és a szintén Tabdiból érkező Kiss Adrián bizonyult a legjobbnak. A kategória-győzteseket hatalmas könyvcsomaggal jutalmazták, de nem maradtak ajándék nélkül felkészítő tanáraik sem. Sőt. A döntő összes résztvevője oklevelet és jutalomkönyvet kapott.


A tanulmányi versenyt a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete, a Lakitelek Népfőiskola és az Apáczai Tankönyvkiadó közösen szervezte. Kezdeményezője és fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.


Résztvevő települések:

Magyarország: Ágasegyháza, Fülöpjakab, Gátér, Páhi, Érsekhalma, Petőfiszállás, Ordas, Géderlak, Homokmégy, Pirtó, Tabdi, Kaskantyú, Uszód, Csávoly, Harkakötöny.

Felvidék: Tornagörgő, Szádalmás.

Délvidék: Bácskertes, Szabadka.

Partium és Erdély: Arad, Fazekasvarsánd, Kisiratos, Nagyiratos, Zimándújfalu, Pécska, Feketegyarmat, Szentpál, Zimándköz, Simonyifalva, Majláthfalva, Nagybánya, Györök (a döntőbe nem küldtek versenyzőt), Felsőbánya (a döntőbe nem küldtek versenyzőt), Vágás, Mátisfalva, Bögöz, Agyagfalva, Székelymagyaros, Décsfalva, Béta.

 

Szász András
Petőfi Népe

 


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép