Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Kárpát-medencei kisiskolák legjobbjai
2009. április 2.

Félszáz hazai és határon túli kisiskola, közel százötven kisdiákja vett részt idén a Kárpát-medencei Kisiskolások Kovács Lajos Anyanyelvi és Matematikai Vetélkedőjén. A vetélkedő döntőjének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Az eseményen résztvevő diákokat és felkészítő tanáraikat a házigazda Lezsák Sándor köszöntötte csütörtökön a Kölcsey Házban.

Kapcsolódó hír:

 

- Nyugat-Európában és a tengeren túlon is sok-sok magyar közösség dolgozik azért, hogy itt, a Kárpát-medencében, a történelmi hazában a magyarság megmaradjon, erősödjön. Elsősorban a kisiskolák. Azoknak a határon inneni és túli nehéz helyzetben, nehéz környezetben lévő települések munkáját igyekszünk segíteni ezekkel a rendezvényekkel - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke. A politikus elmondta: a vetélkedőt Kovács Lajosról, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik résztvevőjéről nevezték el, aki több ezer honfitársához hasonlóan, külföldre menekült a megtorlás elől. Ausztráliában telepedett le, ahol kemény fizikai munkával nádvágásból jelentős vagyonra tett szert. Halála után öröksége egy jelentős részét a Lakitelek Népfőiskolára hagyta.


A csütörtöki díjkiosztón jelen volt Gyimóthy Gábor, Svájcban élő költő, nyelvész is, aki Nyelvlecke című versével köszöntötte a résztvevőket.


Az előző évekhez hasonlóan, az idei döntőbe is a négyfordulós levelező elődöntő legjobbjai kerültek be. Közülük választotta ki a kategóriák győzteseit a nyolcfős zsűri.


A kis matematikusok versenyét ezúttal a harmadikos érsekhalmi Sági Márton és a Tabdit képviselő negyedikes Aszódi Gergő nyerte. Az anyanyelvi vetélkedő résztvevői közül az aradi Siska Szabó Lehel, és a szintén Tabdiból érkező Kiss Adrián bizonyult a legjobbnak. A kategória-győzteseket hatalmas könyvcsomaggal jutalmazták, de nem maradtak ajándék nélkül felkészítő tanáraik sem. Sőt. A döntő összes résztvevője oklevelet és jutalomkönyvet kapott.


A tanulmányi versenyt a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete, a Lakitelek Népfőiskola és az Apáczai Tankönyvkiadó közösen szervezte. Kezdeményezője és fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.


Résztvevő települések:

Magyarország: Ágasegyháza, Fülöpjakab, Gátér, Páhi, Érsekhalma, Petőfiszállás, Ordas, Géderlak, Homokmégy, Pirtó, Tabdi, Kaskantyú, Uszód, Csávoly, Harkakötöny.

Felvidék: Tornagörgő, Szádalmás.

Délvidék: Bácskertes, Szabadka.

Partium és Erdély: Arad, Fazekasvarsánd, Kisiratos, Nagyiratos, Zimándújfalu, Pécska, Feketegyarmat, Szentpál, Zimándköz, Simonyifalva, Majláthfalva, Nagybánya, Györök (a döntőbe nem küldtek versenyzőt), Felsőbánya (a döntőbe nem küldtek versenyzőt), Vágás, Mátisfalva, Bögöz, Agyagfalva, Székelymagyaros, Décsfalva, Béta.

 

Szász András
Petőfi Népe

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép