Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A Kárpát-medencei kisiskolák legjobbjai
2009. április 2.

Félszáz hazai és határon túli kisiskola, közel százötven kisdiákja vett részt idén a Kárpát-medencei Kisiskolások Kovács Lajos Anyanyelvi és Matematikai Vetélkedőjén. A vetélkedő döntőjének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Az eseményen résztvevő diákokat és felkészítő tanáraikat a házigazda Lezsák Sándor köszöntötte csütörtökön a Kölcsey Házban.

Kapcsolódó hír:

 

- Nyugat-Európában és a tengeren túlon is sok-sok magyar közösség dolgozik azért, hogy itt, a Kárpát-medencében, a történelmi hazában a magyarság megmaradjon, erősödjön. Elsősorban a kisiskolák. Azoknak a határon inneni és túli nehéz helyzetben, nehéz környezetben lévő települések munkáját igyekszünk segíteni ezekkel a rendezvényekkel - hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke. A politikus elmondta: a vetélkedőt Kovács Lajosról, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik résztvevőjéről nevezték el, aki több ezer honfitársához hasonlóan, külföldre menekült a megtorlás elől. Ausztráliában telepedett le, ahol kemény fizikai munkával nádvágásból jelentős vagyonra tett szert. Halála után öröksége egy jelentős részét a Lakitelek Népfőiskolára hagyta.


A csütörtöki díjkiosztón jelen volt Gyimóthy Gábor, Svájcban élő költő, nyelvész is, aki Nyelvlecke című versével köszöntötte a résztvevőket.


Az előző évekhez hasonlóan, az idei döntőbe is a négyfordulós levelező elődöntő legjobbjai kerültek be. Közülük választotta ki a kategóriák győzteseit a nyolcfős zsűri.


A kis matematikusok versenyét ezúttal a harmadikos érsekhalmi Sági Márton és a Tabdit képviselő negyedikes Aszódi Gergő nyerte. Az anyanyelvi vetélkedő résztvevői közül az aradi Siska Szabó Lehel, és a szintén Tabdiból érkező Kiss Adrián bizonyult a legjobbnak. A kategória-győzteseket hatalmas könyvcsomaggal jutalmazták, de nem maradtak ajándék nélkül felkészítő tanáraik sem. Sőt. A döntő összes résztvevője oklevelet és jutalomkönyvet kapott.


A tanulmányi versenyt a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete, a Lakitelek Népfőiskola és az Apáczai Tankönyvkiadó közösen szervezte. Kezdeményezője és fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.


Résztvevő települések:

Magyarország: Ágasegyháza, Fülöpjakab, Gátér, Páhi, Érsekhalma, Petőfiszállás, Ordas, Géderlak, Homokmégy, Pirtó, Tabdi, Kaskantyú, Uszód, Csávoly, Harkakötöny.

Felvidék: Tornagörgő, Szádalmás.

Délvidék: Bácskertes, Szabadka.

Partium és Erdély: Arad, Fazekasvarsánd, Kisiratos, Nagyiratos, Zimándújfalu, Pécska, Feketegyarmat, Szentpál, Zimándköz, Simonyifalva, Majláthfalva, Nagybánya, Györök (a döntőbe nem küldtek versenyzőt), Felsőbánya (a döntőbe nem küldtek versenyzőt), Vágás, Mátisfalva, Bögöz, Agyagfalva, Székelymagyaros, Décsfalva, Béta.

 

Szász András
Petőfi Népe

 


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép