Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
A kettős állampolgárságról


A Magyar Távirati Iroda 2003. július 29-én adta közre a délvidéki magyarok kettős állampolgárságra irányuló kérését elutasító magyar külügyi szóvivői választ. Az elutasítás indokai az uniós gyakorlat ismeretének hiányáról, a Magyarországgal szomszédos államokban élő - és az Európai Unióval különböző jogviszonyba kerülő - magyarság erőszakolt azonosításáról, továbbá a kínálkozó külpolitikai lehetőségek fel nem ismeréséről tanúskodnak.

A külügyi szóvivő azt állította, hogy az Európai Unió nem helyeselné a délvidéki magyarság kettős állampolgárságra irányuló kérését. A Külügyminisztérium, úgy tűnik, nem tud arról, hogy Portugáliában, Németországban, Írországban élő gyakorlat a kettős állampolgárság megadása az unión kívül élő nemzettársak számára. Az Európai Unió nyilván nem tilthatná meg Magyarország számára azon jogosítványok gyakorlását az állampolgárság megadása terén, amely jogosítványokkal naponta élnek uniós tagállamok!

A külügyi szóvivő sajnálatos módon összekeverte a már unióban élő burgenlandi magyarok, az unió küszöbén álló felvidéki magyarok, és az unión kívül rekedő délvidéki magyarok helyzetét. Az Európai Unióhoz eltérő jogviszonyba kerülő magyarság helyzetének erőszakolt azonossá tételéből fakad az a szakmailag téves állásfoglalás, miszerint "miért lenne több joguk a vajdasági magyaroknak a kettős állampolgárságra, mint például a kárpátaljaiaknak, a felvidékieknek, vagy azoknak, akik Burgenlandban élnek". A szóvivőben fel sem merül, hogy 2004. május 1. után a burgenlandi és a felvidéki magyaroknak semmilyen egzisztenciális érdekük nem fűződik a magyar állampolgárság megszerzéséhez, míg a délvidékiek számára megsokszorozódik az ilyen irányú érdekeltség.

A külügyi szóvivő a délvidéki magyarokkal szemben is hamarosan bevezetendő vízumkényszer negatív hatásainak megoldódását másfelől abban látja, ha "Szerbia-Montenegro minél hamarabb az Európai Unió tagjává válik." Déli szomszédunk tagfelvételére ebben az évtizedben egyáltalán nincs esély, azaz meglehetősen cinikus magatartásra vall a bizonytalan jövőbe eltolni a vízumkényszerből fakadó kisebbségi magyar gondok megoldását. A magyar külpolitika ugyanakkor nem él azzal a páratlanul kínálkozó történelmi lehetőséggel sem, melyben a délvidéki magyarok kettős állampolgárság iránti igényét Szerbia-Montenegro kormánya is támogatja!

A szóvivői megnyilatkozás ugyanakkor számos további átgondolatlanságról és következetlenségről is tanúskodik. Hangsúlyozza például, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy a vajdasági magyarok elhagyják a szülőföldjüket, majd felkínálja megoldásként, hogy ugyanezek a magyarok szuperkedvezményes eljárás keretében - egy évnyi magyarországi tartózkodás után - megszerezhetik a magyar állampolgárságot. Nos, a kettős állampolgársággal szemben éppen ez utóbbi "megoldás", fogja szülőföldjük tartós vagy végleges elhagyására késztetni a délvidéki magyarságot!

Következetlenségről tanúskodik az a magyar külügyi állítás is, miszerint a magyar kormány hazánk uniós csatlakozása után is törekszik a szomszédos országokban élő magyarok lehető legkedvezőbb, legegyszerűbb magyarországi beutazásának biztosítására. Éppen e legkedvezőbb elbírálásra lehetőséget teremtő törvényhelyeket húzatta ki ugyanis a kormány az ez év júniusában módosított státustörvényből! A kormány nem hajlandó szembenézni a státustörvényből lényeges jogosítványokat eltörlő változtatások szükségszerű következményeivel. Ha a magyarigazolványhoz nem fűződnek érdemleges jogosítványok, akkor értelemszerűen felerősödnek a kettős, vagy a már csak magyar állampolgárság megszerzésére irányuló törekvések.

A Magyar Köztársaság mindenkori kormányának a magyar alkotmányból fakadó kötelessége a szomszédos országokban kisebbségi sorban élő magyarság sorsával való törődés. Nem mondhatja azt egyetlen magyar kormány sem - ahogyan erről most a külügyi szóvivő nyilatkozott -, hogy nem foglalkozik a délvidéki magyarok kérésével. Ezt a magyar alkotmányból fakadó kötelezettséget kérjük most számon a kormánytól, azaz a délvidéki magyarok kettős állampolgárság elnyerése iránti kérésének a felelős megvizsgálását.


Lezsák Sándor

 

 

Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00 Felújított egészségház átadása Orgoványon
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép