Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
A koalíció kizárta az MDF-es ötöket


Az ügyrendi bizottság MSZP-s, SZDSZ-es többsége tegnap szentesítette öt képviselő kizárását az MDF országgyűlési képviselőcsoportjából. A testület ezzel lényegében elfogadta Herényi Károly frakcióvezető egy személyben meghozott döntését. A Fidesz és az MDF-frakció Lakitelek-platformosai példátlannak tartják a határozatot, a kizárt politikusok jogorvoslat lehetőségét fontolgatják.


Független képviselőként kénytelen folytatni parlamenti munkáját az MDF frakciójának eddigi öt tagja: Balsai István, az Antall-kormány igazságügy-minisztere, Font Sándor frakcióvezető-helyettes, Horváth Balázs, az Antall-kabinet belügyminisztere, Kelemen András, aki az Antall-kormány idején a népjóléti minisztérium államtitkára volt és Szászfalvi László, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának elnöke.


Mandur László, a Ház alelnöke ezt a parlament tegnapi plenáris ülésén jelentette be. Ezután az MDF-frakció tizenhárom képviselője, valamennyien a Lakitelek munkacsoport tagjai - köztük a szóban forgó öt politikus - kivonultak az ülésteremből.


Előzőleg a parlament ügyrendi bizottságának kormánypárti többsége egy olyan állásfoglalást hozott, amelynek értelmében a Ház elnökének nincs lehetősége annak vizsgálatára, hogy a képviselők frakcióból történő kizárása megfelelt-e a házszabály előírásainak. A testület egy korábbi, általános érvényű állásfoglalására hivatkozott. Herényi Károly az MDF frakcióvezetőjeként múlt hét csütörtökön levélben tudatta Szili Katalin házelnökkel, hogy az öt politikus már nem tagja a fórum frakciójának. A Dávid Ibolya pártelnököt korábban lemondásra felszólító lakitelekiek azonban ekkor jelezték: Herényi bejelentése mögött nem áll frakciódöntés, márpedig a házszabály egyértelműen rögzíti, a képviselőcsoport jogosult határozni a kizárásokról. Az ügyrendi bizottság tegnapi állásfoglalásában erre utalva megjegyzi: a kizárási eljárás vizsgálatára akkor sincs mód, ha komoly kétségek merülnek fel a házszabályszerűséget illetően. Az MSZP és az SZDSZ támogató voksával meghozott bizottsági döntést Salamon László (Fidesz) úgy kommentálta: a kormánypártok semmibe vették a házszabály rendelkezését, amely rögzíti, hogy a kizárásról a frakció jogosult dönteni. Font Sándor kijelentette: az MSZP-többségű testület törvénytelenséget, galádságot szentesített. - Dávid Ibolya személyes bosszújáról van szó, egy kiszámíthatatlan női szeszélyről, amelynek áldozata lett az öt kizárt képviselő - fogalmazott Font, aki jellemgyengének nevezte Herényit. Balsai István kérdésünkre jelezte: gondolkodnak a jogorvoslat lehetőségén.


Az ügyrendi bizottság döntése előtt zárt ajtók mögött az MDF-frakció többsége információink szerint megerősítette a pénteken hozott - a pártelnök támogatói által jogszerűtlennek tekintett - döntéseiket, köztük a Herényi frakcióvezető leváltásáról szólót.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

 

Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép