Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
A lovaskultúra nemzeti reneszánsza

A több évezredes magyar lovaskultúra nemzeti örökségünk szerves része, olyan hungaricum, amely részleteiben is önállóan hordozza az ősök tudását, mozdulatait, kapcsolatteremtő és közösséget oltalmazó képességét. Népköltészetünk mélységeiben szólások, dalok, találós kérdések, meséinkben Fehérlófia és parazsat evő paripák, táltoslovak gonoszt legyűrő történetei, de helyneveink, szertartásaink, temetkezési szokásaink is megőrizték, irodalmunk és művészetünk pedig mind a mai napig hitelesen érzékeltetik a ló iránti mitikus tiszteletünket.


A kárpát-medencei történelműnk több mint ezerszáz esztendejében a ló társunk maradt szabadságharcban, csatatéren, játékban, virtusban, életet megtartó, erősítő munkában egyaránt.


A XXI. század globalizálódó feszültségeiben, ellentmondásos világában, amikor minden nép erősíteni kívánja egyedi és sajátos értékeit, akkor történelmi esély kínálkozik a magyar lovaskultúra újjászületésére is. Világraszóló egyéni és közösségi teljesítmények teszik teljessé ezt a folyamatot: Kassai Lajos lovasíjászata, Abonyi Imre, a Lázár-testvérek és mások fogathajtó bajnoki győzelmei, a hortobágyi csikósok, a lovas kaszkadőrök parádés tudása vagy a bugaci Pusztaötös. A magyar lovas szakemberek világszerte elismert tudása mellett immár két évtizede a folyamatosan alakuló, szerveződő városi és megyei lovasbandériumok, hagyományőrző egyesületek, lófuttató versenyek, egykori csatákat korhű fegyverekkel, öltözetben bemutatott hadijátékok, vonzó lovastúrák adnak lehetőségei, hogy művelői, megtartói legyünk örökségünknek, a magyar lovaskultúrának.


A Csíkszentimréről Hegyközszentimréíg tervezett és alaposan megszervezett Szent Imre Millenniumi Lovas Emléktúra résztvevői missziós küldetést is teljesítenek. Csíkszentimrén, az Európa Szabadegyetem táborában közös dolgainkról váltunk szót, előadások, konzultációk keretében tárjuk föl lehetőségeinket. A magyarországi és az erdélyi huszárcsapatok közel félezer kilométeres túrán látványos élményt, hangulatot és kapcsolatot teremtenek. Barátságok kötődnek, s így viszik hírét kis faluban, városban egyaránt Szent István király fiának, Imre hercegnek, aki jó lovas, edzett és bátor harcos volt. Győztes sereget vezetett 1031-ben az országunkat támadó német-római császár ellen, akivel előnyös békét is kötött, és minden bizonnyal méltó utóda lehetett volna Szent István trónjának, de királlyá koronázása előtt nem sokkal 1031, szeptember 2-én a bihari Igfon erdőben, a mai Hegyközszentimre település mellett egy vadászaton vadkan áldozata lett.


Amikor az Emléktúra utolsó állomásán, az Igfon erdő kis tisztásán emlékhelyet avatunk Szent Imre herceg tiszteletére, akkor a résztvevőkkel együtt erősítjük a több évezredes magyar lovaskultúra jelenét és jövendőjét, ennek az erős gyökérzetű hungaricumnak nemzeti reneszánszát, újjászületését.


Legyen alkalmas idő az Emléktúra minden napján, fogadja jó szó és baráti kézfogás a résztvevőket mindenütt, és legyen alkalmas a történelmi idő, hogy a lovaskultúra nemzeti reneszánsza kiteljesedjen!Budapest, 2007. május 7.Lezsák Sándor
a Magyar Országgyűlés alelnöke 

Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép