Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A magyar vidék élni akar - gazdafórum Lakiteleken
2009. november 22.

A Magyar vidék élni akar címmel 24. alkalommal rendeztek konferenciát a mezőgazdálkodókért a lakiteleki népfőiskolán. A rendezvény egyik meghívott előadója Széles Gábor nagyvállalkozó, aki ismertette egymillió új munkahely című programját, melyben kiemelt szerepet szán a vidék és a családi vállalkozások támogatásának.

Ángyán József professzor szerint fel kell rázzuk az országot föl kell ráznunk a vidék társadalmát és el kell hitessük, hogy van esélyünk változtatni.

Nagy és nemes feladatot vállalt magára a 24. mezőgazdálkodókért konferencia és fórum. A Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy gyökeres fordulatra van szükség. Ángyán József például az elhibázott földbérlet-politikára hívta fel a figyelmet - olvasható a Magyar Hírlapban.

Ángyán József országgyűlési képviselő (Fidesz): Eddig az állam a tőkés társaságokat részesítette előnyben a földbérletnél. Méghozzá olyan bérleti díjakat állapított meg a tőkés társaságok esetében, amelyek a 40%-át nem érik el annak amennyiért a családi gazdálkodóknak adta az állam a földet. Meg kell változtatni a bérbeadás rendszerét. A közjó szempontjából kell mérlegelni hogy kinek adunk ebből a közös földtulajdonból.

Széles Gábor: Körülbelül olyan április május táján adtam át Orbán elnök úrnak azt a 70 oldalas programot, amelynek a címe egymillió új munkahely programja

A program komoly szerepet szán az államnak a munkahelyteremtésben. A multinacionális vállalatok helyett azonban a családi illetve vidéki vállalkozók támogatásával teremtene munkahelyeket. Széles Gábor szerint itt jobban hasznosulnak a támogatások és erre a fedezet is bőségesen rendelkezésre áll.

A legkisebb falut is fejleszteni kell

Vidéken lehet tömegével munkahelyeket teremteni, s az ország talpra állításához fel kell támasztani a magyar mezőgazdaságot.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Ángyán József országgyűlési képviselő egyaránt hangsúlyozta: a magyar vidék újjászületése nélkül nem lesz fellendülés. A magyar földet meg kell őrizni, a forrásokat jól kell csoportosítani, a helyi piacokat mielőbb meg kell erősíteni.

Betegségének végső stádiumába fordult a hazai agrárium, mert az ország- és vidékromboló szocialista erők teljesen ellehetetlenítették – jelentették ki a huszonnegyedik lakiteleki gazdafórum résztvevői.

„Mielőbb meg kell újítani a vidéki Magyarországot, de ennek alapja az erkölcsi megújulás is, mert a közerkölcs romlottabb állapotban van, mint a gazdaság. A vidék felélesztéséhez minden erőt mozgósítani kell, hogy a közös jövőkép forgatókönyvét képesek legyünk megvalósítani” – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője. Aláhúzta: a nemzet a közösségein keresztül, a családok segítségével lélegzik, az egészséges levegőhöz pedig politikai klímaváltozásra van szükség.

Ángyán József szerint a választásig hátralevő időben fontos, hogy megőrizzük a magyar földet, azt ne engedjük értékesíteni. „Országosan mintegy hárommillió hektár sorsa bizonytalan, amelyre rá akarják tenni a szocialisták a kezüket. A földet és vízbázisunkat meg kell őrizni a hiénáktól” – nyilatkozta a sajtónak Ángyán József. Hangsúlyozta, hogy az agrárium és a vidék megerősítésére jelentős források állnak rendelkezésre az unióban és hazánkban egyaránt, de ezeket a pénzeket előre, már most lekötik Magyarországon. „Évente kétszázmilliárd forinttal tudnánk a vidéket fejleszteni, ha azt nem a tőkés társaságok megerősítésére fordítanák” – mondta a képviselő. Szerinte az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretének több mint ötvenöt százalékát lekötötték három év alatt, és a kabinetnek, a szocialista klientúrának további húsz-huszonöt százalékra fáj a foga a kormányváltásig. Ángyán szerint át kell szervezni és meg kell erősíteni a piacainkat. „Fordítva ülünk a lovon. Exportvezérelt az élelmiszer-előállításunk, pedig először magunknak kell termelnünk, majd a térségnek, aztán az országnak, és ha van fölösleg, akkor lehet exportálni. Az irány teljes megváltoztatásáról kell döntenünk mielőbb, különben a maradék piacát is elveszíti a mezőgazdaság” – mondta a képviselő.

A belső piacok beindítását nevezte az egyik legsarkalatosabb feladatnak Széles Gábor. „Számos országban léteznek olyan törvények, amelyek szerint ha egy meghatározott kilométeren kívülre nem kerül ki az áru, akkor erre nem vonatkoznak az uniós előírások. Ezzel új alapra helyezhetnénk élelmiszeriparunkat” – ismertette programjának egyik elemét Széles Gábor. Súlyos problémának nevezte hazánk rossz banki szerkezetét is, szerinte regionális bankokat kell létrehozni kis alaptőkével, hogy a helyben lakó vállalkozók is létrehozhassanak ilyen, vidékfejlesztést támogató pénzintézeteket. Hangsúlyozta, hogy a saját erőforrásainkra kell építeni, biztosítva a felvásárlási láncokat, beindítva a belkereskedelmet. „A legkisebb falut is fejleszteni kell, mert az ország tartalékai vidéken vannak” – mondta Széles Gábor.


kis-kunsag.hu

 


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép