Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Érdekesség
A plébános és az ágyaspálinka


„A plébános és az ágyaspálinka"

Részlet az „Így főz a Tisztelt Ház" című kötetből, a szerző, Őszi-Tóth Gábriel jóvoltából

 


Gyermekéveit a Nyírségben töltötte, itt leste el nagyapjától és húgától az első fogásokat. Lezsák Sándor életében először krumplistésztát főzött, amit jól megborsozott. Az MDF alapítója, országgyűlési képviselő mostanában az ágyaspálinkák receptjeit, és a finom magyar borokat gyűjti; saját kezűleg palackozza, címkézi őket.

- Van egy étel, ami kitüntetett szerepet játszik az életében. Bármikor szívesen megenne egy lapcsánkát?

- Egyet nem, inkább ötöt. Olyannyira, hogy egyszer éjjel hazafelé jövet betértünk a Rakamazi csárdába és lapcsánkát rendeltünk. De nem csak Rakamazon, otthon is szívesen eszem lapcsánkát és el is készítem.


- Kitől tanulta a szakácsmesterséget?

- A fűszerek titkait nagymamámtól lestem el, aki sajnos korán meghalt, így gyerekkorom nyarait a húgommal és nagyapámmal töltöttem a Nyírségben. Ők főztek, én meg szép lassan megtanultam a fogásokat; akkoriban az én feladatom volt megteríteni az asztalt. Nagyapám sokszor mondogatta, ő szerencsés csillagzat, a „Vacsoracsillag" alatt született, mert mindig volt szépen terített asztala és finom vacsorája is. Igazán mégis akkor tanultam meg főzni, amikor a gyerekek megszülettek, ezzel segítettem a feleségemnek. Palacsintát már tízéves koromban sütöttem, de felnőtt korom első komoly kihívása egy krumplistészta elkészítése volt. Ez a másik kedvenc ételem ma is, megszórom egy kis törött borssal, s ha utána aludttejet ihatok, aznap a három kívánságomból már egy teljesült.


- Mi lenne a másik két kívánság?

- Az egyik, hogy minél gyakrabban találkozhassak édesanyámmal. A mama már a nyolcvanas éveibe lépett, de ma is kényeztet, ha Budapesten járok, mindig finom falatokkal vár. Töltött káposztával, rizses hússal, amelyre frissen vágott petrezselymet vagy zeller zöldjét szór. Feleségem, a két nagylányom, és a telente velünk élő Sütő mama is kényeztet. Felsorolni is nehéz az összes kedvenc ételemet: szeretem például a zúza pörköltet nokedlivel, uborkasalátával, a rántott csirkét petrezselymes krumplipürével, a mákos bobajkát, a diós buktát, és az almás rétest.


- Akkor most már árulja el a harmadik kívánságot!

- Régóta gyűjtöm az ágyas pálinkák receptjeit, s jó lenne egy újabb leírásra szert tenni, ami nem is olyan egyszerű dolog. Egy alkalommal összetalálkoztam egy rendkívül barátságos plébánossal, aki tizennégy üvegcsét őrzött az ágya feletti polcán. Mindegyiken címke volt, arra ráírva a pálinka neve, s az, hogy melyik betegségre használ. Az atya készségesen megígérte, ha legközelebb meglátogat, elhozza az irományokat. Néhány hét elteltével váratlanul betoppant hozzám, kezében egy papírossal, amire az egyik ágyas pálinka receptje volt feljegyezve. Kissé csalódottan kérdeztem tőle: Hát a másik tizenhárom recept hol van? Az atya huncut mosollyal válaszolt: Mind a tizennégy üvegben ugyanaz a mézes-dió pálinka van, csak nem akarom, hogy az a nagyszájú és fecsegő házvezetőnő megtudja, mennyire szeretem a pálinkát...


- Ha jól tudom, nem csak a pálinkák receptjeit, de a borokat is gyűjti.

- A XIX. Század végén épült pincémben több mint száz féle bor sorakozik a polcokon. A lányom esküvőjére csemegének tokaji aszút hoztam a tarcali Páll János pincéjéből. Ebből tizenkét üveget felcímkézve tettem el a pince egyik zugába, „Anna és Arni esküvőjén" felirattal. Ezt kapják majd édes ajándékba a tízéves, húszéves, harmincéves házassági évfordulójukra. Marad belőle gyűszűnyi kóstoló talán a dédunokáknak is.


Kedvenc italom: tokaji aszú, vagy szamorodni

Kedvenc édességem: a madártej, hatalmas habgömbökkel

 

 

Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép