Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A tanítható forradalom
2008. július 12.

Pongrátz Gergely álma még életében beteljesedett. Láthatta, amint fiatalok népesítik be az általa létrehozott kiskunmajsai 56-os ifjúsági tábort. A táboralapító már három éve elhunyt, de nyaranta azóta is több turnusban fogadják a történelem iránt érdeklődőket a Kárpát-medence magyarok lakta területeiről.

 

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az 56-os Történelmi Alapítvány által évenként meghirdetett történelmi vetélkedő döntőjét is a marispusztai táborban rendezik. Vasárnap óta több mint félszáz erdélyi, felvidéki, délvidéki és anyaországbeli fiatal ismerkedik ott az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseivel.

– Pedagógus vagyok, aki huszonöt évig tanított történelmet, nyelvtant és irodalmat. Ma is rendkívüli élményt jelent, amikor rendhagyó órákat tarthatok az '56 iránt érdeklődő fiataloknak – nyilatkozta Lezsák Sándor, aki Kozma Huba majsai muzeológussal együtt, a kezdetektől szervezője és előadója a táboroknak. – Pontosan látom azt a hiányt is, ami Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben jellemzi a magyar iskolarendszert, ahol csak egy-egy hivatástudattal rendelkező tanár, a család, vagy az egyház jóvoltából ismerhetik meg a hiteles történéseket a gyerekek – mondta az Országgyűlés alelnöke.

Az egyhetes táborozás során a fiatalok eljutottak a fővárosba, ahol a forradalomhoz kötődő helyszíneket kerestek fel. A Magyar Rádióban Bőzsöny Ferenc kalauzolta őket, de jártak a Parlamentben, a 301-es parcellában és a Corvin közben is. – Megrendítő volt, hogy mennyire tudtak azonosulni a gyerekek történtekkel. Ezek a személyes élmények többet értek, mintha több könyvet elolvastak volna ötvenhatról – számolt be a budapesti kirándulásról Lezsák Sándor.

A fiatalok több 1956-ról szóló filmet is megnéztek és találkozhattak az alkotókkal is. Vendégük volt többi között Bíró Zoltán irodalomtörténész, Melocco Miklós szobrászművész, Kovács István író, Buda Ferenc Kossuth-díjas költő és Wittner Mária. – Jó ide eljönni a fiatalok közé, ahol magam számára is újra tisztázom ötvenhatot. Kicsit olyan vagyok a gyerekek között, mint egy nagyapó, akinek minden szavára odafigyelnek. Érdekes találkozás ez, hiszen olyan korúakkal beszélgetünk, akik a hazájukban történt közelmúltbéli változások idején még nem is éltek – mesélte Buda Ferenc, aki alig húszévesen maga is börtönbe került versei miatt.


A táborlakóknak naponta idézi az ötvenhatos eseményeket a 86 éves Pongrátz Ödön is, aki öccse halála után vette át a „táborparancsnokságot”. Az idős forradalmár számára nyolcan különösen kedvesek a mostani turnusból, hiszen első ízben érkeztek fiatalok szülővárosából, Szamosújvárról.

baon.hu

 


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép