Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A tanítható forradalom
2008. július 12.

Pongrátz Gergely álma még életében beteljesedett. Láthatta, amint fiatalok népesítik be az általa létrehozott kiskunmajsai 56-os ifjúsági tábort. A táboralapító már három éve elhunyt, de nyaranta azóta is több turnusban fogadják a történelem iránt érdeklődőket a Kárpát-medence magyarok lakta területeiről.

 

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az 56-os Történelmi Alapítvány által évenként meghirdetett történelmi vetélkedő döntőjét is a marispusztai táborban rendezik. Vasárnap óta több mint félszáz erdélyi, felvidéki, délvidéki és anyaországbeli fiatal ismerkedik ott az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseivel.

– Pedagógus vagyok, aki huszonöt évig tanított történelmet, nyelvtant és irodalmat. Ma is rendkívüli élményt jelent, amikor rendhagyó órákat tarthatok az '56 iránt érdeklődő fiataloknak – nyilatkozta Lezsák Sándor, aki Kozma Huba majsai muzeológussal együtt, a kezdetektől szervezője és előadója a táboroknak. – Pontosan látom azt a hiányt is, ami Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben jellemzi a magyar iskolarendszert, ahol csak egy-egy hivatástudattal rendelkező tanár, a család, vagy az egyház jóvoltából ismerhetik meg a hiteles történéseket a gyerekek – mondta az Országgyűlés alelnöke.

Az egyhetes táborozás során a fiatalok eljutottak a fővárosba, ahol a forradalomhoz kötődő helyszíneket kerestek fel. A Magyar Rádióban Bőzsöny Ferenc kalauzolta őket, de jártak a Parlamentben, a 301-es parcellában és a Corvin közben is. – Megrendítő volt, hogy mennyire tudtak azonosulni a gyerekek történtekkel. Ezek a személyes élmények többet értek, mintha több könyvet elolvastak volna ötvenhatról – számolt be a budapesti kirándulásról Lezsák Sándor.

A fiatalok több 1956-ról szóló filmet is megnéztek és találkozhattak az alkotókkal is. Vendégük volt többi között Bíró Zoltán irodalomtörténész, Melocco Miklós szobrászművész, Kovács István író, Buda Ferenc Kossuth-díjas költő és Wittner Mária. – Jó ide eljönni a fiatalok közé, ahol magam számára is újra tisztázom ötvenhatot. Kicsit olyan vagyok a gyerekek között, mint egy nagyapó, akinek minden szavára odafigyelnek. Érdekes találkozás ez, hiszen olyan korúakkal beszélgetünk, akik a hazájukban történt közelmúltbéli változások idején még nem is éltek – mesélte Buda Ferenc, aki alig húszévesen maga is börtönbe került versei miatt.


A táborlakóknak naponta idézi az ötvenhatos eseményeket a 86 éves Pongrátz Ödön is, aki öccse halála után vette át a „táborparancsnokságot”. Az idős forradalmár számára nyolcan különösen kedvesek a mostani turnusból, hiszen első ízben érkeztek fiatalok szülővárosából, Szamosújvárról.

baon.hu

 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép