Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A tanyavilág a nemzeti vagyon része
2008. december 10.

Több mint egy éve folyik a munka a tanyavilág védelmét megcélzó törvénytervezettel kapcsolatban - fogalmazott Lezsák Sándor az MNO-nak szombaton. Mint a tanyák kérdésével foglalkozó szombati - a parlamentben megtartott konferencián mondta - ezzel „történelmi adósságot törlesztünk".

 

Lajstromba kell venni a tanyákat s ki kell dolgozni annak lehetőségeit, hogy milyen támogatásban részesüljenek azok, akik ezt a gazdálkodási formát választják. A konferencián Orbán Viktor arról beszélt: a tanyavilág jövője nem pártkérdés.

Történelmi adósságot törlesztünk, amikor törvénytervezetet készítünk a tanyavilág megmaradásának érdekében – jelentette ki Lezsák Sándor A tanyavilág a parlamentben címmel szombaton megtartott konferenciát köszöntő beszédében a parlamentben. Mint fogalmazott, a tisztelt Ház a tanyavilágon élőké is. Emlékeztetett arra, hogy közvetlen kapcsolata van ezzel a világgal, hiszen a 70-es évek elején faluhelyen tanított. Az Országház egykori főrendiházi terme zsúfolásig megtelt, Lezsák Sándor és Szili Katalin mellett a fölkért előadók között jelen van többek között Font Sándor, Ángyán József, Balogh József és Jakab István.


Több mint egy évvel ezelőtt, a Nemzeti Fórum akkori gyűlése után kezdtünk el dolgozni ebben a témában - fogalmazott Lezsák Sándor az MNO-nak a törvénytervezet hátteréről szombaton. A közelmúltbéli, harmadik országos NF gyűlésen volt egy tanya munkacsoport is, amely részleteiben is dolgozott a tervezeten – emlékeztetett a politikus. Mint mondta, lezajlott közel húsz – a Magyar gazda élni akar című – összejövetel is e folyamat keretében. A komoly munkában nem csak országgyűlési képviselők, hanem számos érdekvédelmi szervezet, illetve gazdálkodó is részt vett – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.


Mint emlékeztetett, az Országgyűlés elfogadta Fidesz-KDNP által kezdeményezett (ötpárti támogatással) a hungarikumok védelméről szóló törvényt, amelynek egyik feladata, hogy lajstromba vegye azokat. Lezsák úgy látja - ahogy lapunknak fogalmazott -, hasonló jellegű törvény elfogadására van szükség. Fel kell mérni, mi a megőrzendő érték, lajstromba kell venni a tanyákat is - tette hozzá az Nemzeti Fórum elnöke, majd emlékeztetett, rendelkezésre áll a témában az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kutatási eredménye is. A tanyavilág a nemzeti vagyon része – jelentette ki Lezsák Sándor. Számba kell venni a lehetőségeket annak érdekében - folytatta – hogy milyen támogatási formákat, esetleg adókedvezményt lehetne nyújtani a gazdálkodóknak annak érdekében, hogy megmaradjon ez a gazdálkodási forma.


A törvénytervezetet februárban terjesztik a Ház elé, Lezsák szerint kedvezőek az előjelek a pártok részéről a tervezettel kapcsolatban, kezdődnek majd az ötpárti egyeztetések is. Bízom benne, hogy az Országgyűlés elfogadja a törvényt – mondta a Nemzeti Fórum elnöke.


Orbán: A tanyavilág jövője nem pártkérdés

A konferencián Orbán Viktor is köszöntőt mondott. Szavai szerint a tanyavilág jövője nem pártkérdés, mint ahogyan sok egyéb más, az életben fontos kérdés sem az. A Fidesz elnöke igen fontos kérdésként emelte ki a család, a gyermekek, illetve a gazdálkodás kérdésköreit. A családi és farmergazdaságokat, a tanyákat, a kistelepüléseket meg kell becsülni. Nem lehet elvenni tőlük az intézményeket – utalt Orbán a posták bezárására, illetve a kis iskolák sanyarú helyzetére. Az utóbbi évek törvényhozásában „a kistelepülések tudatos felszámolásának logikáját” lehet érzékelni. Orbán kijelentette: az emberek tanyáról faluba, a faluból a városba űzése szegénnyé teszi az országot.


Aki elveszti a földjét, elveszti a hazáját is – jelentette ki a polgári kormány miniszterelnöke, kiemelve: „földet, vizet nem adunk el”. Igazán minőségi életet csak vidéken lehet élni – idézett Orbán egy angol közmondást. Megjegyezte: Nyugat-Európában a kistérségek, a tanyák, a mezőgazdaság nem az elmaradottságot, hanem éppen az ellenkezőjét szimbolizálják.


A jelenlegi összejövetel szerves folytatása annak, amit Lezsák Sándor kezdett el a kis iskolák védelmében – mondta Szili Katalin köszöntőjében. Mint kifejtette: az uniós tag Magyarországon egyformán fontos a városi és a vidéki emberek élete. Köszöntőjében arról is szólt, hogy készülnie kell egy vidéktörvénynek, amely a tervezés és az ehhez rendelt támogatási rendszer háládatosságán alapszik.
Mihályi Péter, az SZDSZ-hez közel álló közgazdász, az egykori Államreform Bizottság tagja a Magyar Nemzet kerekasztal-beszélgetésén 2006-ban a falu megszüntetése mellett érvelt: ,,Az oktatással kapcsolatban sincs a racionalizációnak alternatívája. Ne zárjuk be az iskolákat a kistelepüléseken? Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is. A biztosítók és a bankok már elvonultak onnan. A társadalmi dinamizmus a városiasodásból vagy a járásokká alakulásból áll. Az állam feladata, hogy arra ösztönözze az embereket, mozduljanak el onnét, ahol vannak. Ha falun maradnak, a gyermekeik helyzetét rontják, mert a kistelepüléseken nem lesz rendes egészségügy, rendes közlekedés. Aki a kistelepülések érdekeit védi, valójában az ott élők és azok gyermekei ellen beszél.
Magyar Nemzet: Szűnjön meg a falu?
Mihályi Péter: Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani? Egész Nyugat-Európában nincs falu. A magyar települések többsége háromszáz fősnél kisebb, életképtelen."


Lippai Roland
Magyar Nemzet

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép