Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A tanyavilág megmaradásáért készített törvénytervezetet a Nemzeti Fórum
2008. november 12.

A tanyák védelméről szóló törvénytervezetet készített a Nemzeti Fórum, amelynek célja nem más, mint hogy a magyar állam hatékony védelemben részesítse e sajátságos, egyedülálló, hungarikumnak minősülő településformát.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke szerdán sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt két évtized bizonyos szempontból kudarc volt a tanyán élők számára; mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy jogaik és esélyegyenlőségük teret nyerjen. A témával kapcsolatban szombaton konferenciát rendeznek, ahol Orbán Viktor is köszöntőt mond.


Szükség van egy önálló törvényre, amely a tanyák védelméről szól – jelentette ki Lezsák Sándor szerdán sajtótájékoztatón. Mint az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke bejelentette: a Nemzeti Fórum munkacsoportja készített egy törvénytervezetet, amely e sajátságos településforma védelmét célozza meg. A törvénytervezet részleteit szombaton egy konferencia keretében tárják a nyilvánosság elé. Jelenleg Magyarországon – főleg az alföldi megyékben – mintegy 200 ezer ember él körülbelül 60 ezer tanyán. E tanyáknak körülbelül 10 százaléka minősül valódi hungarikumnak, tehát teljes egészében, vagy részben őrzik az e településformákra jellemző hagyományokat.


Lezsák emlékeztetett arra, hogy az elmúlt több évszázados időszakban a tanyáknak voltak felívelő illetve hanyatló korszakai is. 1986-ban az államszocializmus építési tilalmat rendelt el, ez pedig „lassú sorvadásra ítélte a tanyavilágot". Az Országgyűlés alelnöke úgy látja, hogy bizonyos szempontok szerint a rendszerváltás utáni két évtized is kudarcokkal terhes. A tanyán élő emberek nem kapták meg a képviseletet az önkormányzatokban, gondjaik az utolsó helyen szerepelnek, járhatatlan utakkal, és helyenként még mindig a villamosítás elmaradásával kell szembenézniük. Ugyanakkor – folytatta Lezsák – egy felmérés szerint a tanyán élők 70 százaléka nem szándékozik elköltözni.


A törvénytervezet négy pontban foglalja össze a tanyavilággal kapcsolatos lépéseket. Eszerint a tanyás településrendszer és gazdálkodási forma a magyar nemzeti örökség része, sajátos hungarikum, amelynek fennmaradása, új életre keltése, fejlesztése nemzeti érdek. Második pontban a tervezet felkéri a kormányt, hogy a következő esztendő június 30-ig „készítsen átfogó jelentést a hazai tanyák helyzetéről". Emellett szükség van arra, hogy „a 2010. évre vonatkozó központi költségvetésben és adótörvényekben kiemelten kezelje a tanyák fejlesztését és az ott élők esélyegyenlőségét" a kormány. Mindezek mellett a tervezet szerint az is szükséges, hogy a kormányzat kétévente adjon számot arról, hogy milyen változások érték a tanyavilágot, illetve hogyan érvényesültek az ott élőknek szánt támogatások.


A november 15-én, szombaton sorra kerülő konferencián, amelyet az Országház Főrendházi termében rendeznek meg délelőtt 10 órától, köszöntőt mond Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, illetve Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A tanyavilág a parlamentben elnevezésű konferenciát Lezsák Sándor vezeti majd.

 

Lippai Roland
Magyar Nemzet

 


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép