Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
A tilalom és a tűrés határán

Asztalon, széken, szőnyegen kirakosgatva, leterítve, kiteregetve a megőrzött múlt emlékei, a fiatal írók találkozójának előkészületei: jegyzetek, naplóbeírások, számlák, levelek, fotók, hangszalagok, az egykori cserépkályha helyén pedig irattartók, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kapott ügynöki jelentések. Ez utóbbiakat most nem bolygatom, mert erősen hiányos, és csak akkor lesz teljes, ha a megbízók, a felhasználók, a zsarnoki rendszert működtetők névsorát is irattartókba rendezhetjük.


A múlt nincs magától - ismételgetem évek, évtizedek óta Illyést, de ez a mondat most nem alkalmi, ez csak az aggodalmat növeli bennem: vajon ezek a följegyzések alkalmasak-e megidézni korhangulatot, a tilalom és tűrés határát sértő, átlépő szándékunkat, lehetőségünket.


Mivel tudom kiegészíteni a lakiteleki szobámat eltakaró papírokat, dokumentumokat?


Három arc 1979-ből.


Csoóri Sándor arca hamu nélküli parázs, Illyés Gyuláé a bíboralkony derűje, Ördögh Szilveszter arcán finom bronz réteg rejtette a belső tusakodást és a bátorságot egyaránt.


Nélkülük nem lett volna találkozója Lakiteleken a fiatal íróknak.


Ezt a találkozót a KISZ Könyv- és Ifjúság rendezvénysorozat keretében már 1977 második felében elterveztük. Az 1978 májusára részben előkészített találkozó elmaradt, de a kudarc nem csak bennünket edzett, de a KISZ Bács-Kiskun Megyei Bizottsága részéről Komáromi Attiláék, a minisztériumban Bíró Zoltánék, az Írószövetségben pedig Fábián Zoltánék támogatása is erős maradt.


Mindenekelőtt Csoóri Sándornak köszönhető ez a találkozó is. Annak a Csoóri Sándornak, aki nem csak stílus és nemzeti elkötelezettség, de erkölcs és politika dolgában nekem is szellemi iránytű volt. Azt a mutatót pedig semmiféle mágneses erőtér megzavarni nem volt képes. Azidőtájt is többször találkoztunk. Csoórinak mindig volt ideje, türelme, hogy meghallgasson, bizalmával megajándékozzon, pedig életét, egészségét a képviselt drámai ügyek erősen próbára tették, fenyegetően alattomos támadások zaklatták. A találkozót megelőző télen a Keleti Károly utcától a külvárosig villamoson, metrón és autóbuszon beszélhettük végig az utat, és aztán hajnalig várakoztam a Nyugati pályaudvaron a kecskeméti személyvonatra, de azzal a jókedvű nyugalommal, hogy Illyés újra igent mondott, eljön hozzánk Lakitelekre. Csoóri Sándor közvetített, ő adott hitelt meghívásunknak.


1979 áprilisában az Írószövetség elnökének, Dobozy Imrének szobájában ültünk. Jegyzeteim szerint Dobozy Imrén kívül ott volt Fábián Zoltán, Garamvölgyi Károlyné, Csák Gyula, Agárdi Péter, Svéd Pál és Ördögh Szilveszter.


Ördögh Szilveszter a Fiatal Írók József Attila Körének vezetője részletes beszámolót készített a találkozó előkészületeiről, de már a monológ kezdetén Dobozy Imre megakasztotta:


- Mi is lesz a témája? Önismeret?


- Igen, a nemzeti önismeret - erősítette föl a címet Ördögh Szilveszter.


- Nemzeti önismeret? Fog ez menni? Nem inkább szocialista önismeret? - nézett Dobozy Agárdi Péterékre.

Súlyos csönd volt. Ma sem tudom honnan vettem a bátorságot, talán a jó Isten súgott, mert megszólaltam.


- De Illyés Gyula ezt a címet javasolta. Beszéljünk a nemzeti önismeretről, a nemzettudatról. A korszerű nemzeti önismeretről.


A csönd még súlyosabb lett. Dobozy csodálkozva felém fordult, szinte kiesett az elnöki pozícióból. Megint író volt, a csodálkozása rádöbbenés.


- A Gyula ezt mondta?


- Igen, Illyés Gyula ragaszkodik ehhez a címhez. Vita a korszerű nemzeti önismeretről. Erről akar beszélni.

Újra csönd volt. Még súlyosabb. Mintha ez a csönd a további részleteket szétnyomta volna. Aztán Dobozy hírtelen másra terelte a szót, kérdezte, hogy milyen segítségre van még szükség, kiket hívtunk meg. A találkozó témáját ekkor már senki nem hozta elő. Ördögh Szilveszterre pillantottam, arca meg sem rezdült. Egyedül ő sejtette vagy tudta, hogy nem mondok igazat a találkozó címéről, Illyéssel nem beszéltem.


Napokig tartottam attól, hogy kitudódik az igazság. Volt olyan éjszaka, amikor kocsizajra riadtam, és azt hittem, hogy rendőrök jönnek értem.


Később Illyésnek mindezt elmondtam, aki csak derűsen mosolygott.


Ördögh Szilveszterre máig tisztelettel gondolok. Nemcsak azért mert nem próbált meg leleplezni, nem kötekedett, de hozzáállása, munkája nélkül nem lett volna találkozója a fiatal íróknak Lakiteleken. És még hány embert, írót, jó barátot, személyes kockázatot vállaló hivatalnokot kellene említenem. A lakiteleki színpadosokat, Gyöngyösi Gyurit, a Művelődési Ház igazgatóját, a kecskeméti Forrás Szerkesztőségét, a Megyei KISZ Bizottságon munkatársait. Sokan azzal támogattak bennünket, hogy nem támadtak. Azzal segítettek, hogy nem ártottak.


Amikor ezt leírom, érzem, hogy mai környezetemben többen talán túlzásnak tartják ez utóbbi mondatokat. Őket Illyés Gyula egy ma is érvényes gondolatára emlékeztetem: „A magyarságnak nincs annyi kincse, hogy vakon - engedve minden indulatnak - eldobálja. Nézzük meg jól, mit ejtünk a talp alá. Ha biztosítékunk van arra, hogy ez az érték, azután a mi, a szabad magyarság értéke lesz, tartsuk meg okvetlenül magunknak. Ne gyújtsuk fel a malmot, amely holnap nekünk őröl, csak azért, mert hitetek szerint tegnap másnak is őrölt."


Megnéztük-e, hogy az elmúlt két évtizedben mit ejtettünk a talp alá. Mi az amit a talpasok tapostak el. Mi az, ami múzeumba, irattárba, kiállító terembe vagy éppen a szemétdombra való?  Megnéztük-e mi az amit meg kell tartanunk?


A Malomra pedig ügyeljünk, nehogy azt is elprivatizálják.


Lakitelek, 2009. április 24.


Lezsák Sándor

 

Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép