Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
A vidék szétverésével új Trianon leselkedik
2008. augusztus 22.

Mindennek meg kell változnia ahhoz, hogy az ország kiláboljon jelenlegi válságából. Ez volt a Lakiteleki Népfőiskolán tartott augusztus 20-i megemlékezés fő gondolata. S ehhez a változáshoz nemcsak hitre, a Szent István-i példára, azaz következetes országépítő munkára van szükség, de mindenekelőtt egy új, jobboldali kormányra is. Ebben minden felszólaló egyetértett.

 

Lélekemelő események tarkították a rendezvényt. Egy körülbelül száz hívőből álló zarándokcsoport átvitte Szent Imre herceg ereklyéjét Lakitelek katolikus templomából a népfőiskolába. Természetesen énekszóval és ünnepélyes külsőségek között vonult át a menet Lakiteleken. Az ereklyét egy darabon Bagi Ferenc helyi plébános vitte, majd átadta Lezsák Sándornak, a népfőiskola vezetőjének, aki egyébként az Országgyűlés alelnöke és a Nemzeti Fórum elnöke is.

Ha már lélekemelő eseményekről van szó, meg kell említeni Szabó Roland nevét is. A fiatal egri képzőművész – eredeti szakmáját tekintve hidegburkoló – egy gyönyörű, kerámiákból készített intarziát adományozott a lakiteleki katolikus gyülekezetnek. Az intarzia Szent István Jobbját ábrázolja. Az adományozással kapcsolatosan Lezsák Sándor szólt az egybegyűltekhez, elmesélte – méghozzá nagyon érzékletesen a Szent Jobb történetét –, amelyet hosszú kalandok után Raguzából, azaz Dubrovnikból vásárolt vissza az egyház.

 

i0001430B.jpg

Lezsák Sándor, Lezsákné Sütő Gabriella, Sütőné Gulyás Éva, Széles Gábor


Ékes József, a Fidesz - Nemzeti Fórum képviselője Szent István történelmi szerepét méltatta. Mindenekelőtt azt, hogy megalkotta a vármegyék rendszerét, amely fényesen kiállta az idők próbáját, de most erő erejével akarja széttépni a Gyurcsány-kormány. Mintha csak Szent István szellemét akarná egyszer és mindenkorra megsemmisíteni.

Felemelő volt a Bagi Ferenc plébános által celebrált szentmise is, azzal a biztatással, hogy a hitre épülő Magyarország minden történelmi vihart átvészelt, s átvészel a jövőben is, ha a hit útján marad. Aztán a kenyérszentelés ünnepélyes pillanata következett, minden jelenlévő kapott egy szeletet a megszentelt kenyérből.

A rendezvényt különféle együttesek műsorai tették színesebbé. Például a Kösöntyű néptáncegyüttes előadása, amelyet Lezsák Sándor felesége, Lezsákné Sütő Gabriella vezet és a Tiszavirág Cigány Hagyományőrző Együttesé, ők Tiszaalpárról érkeztek. Ott volt még Kisfaludi Karola és Koroknai Árpád kettőse is, az ünnephez illően az István, a király című rockoperából énekeltek részleteket. De ott volt Payer András, azaz Payer Öcsi, az ismert táncdalénekes is. Hogy került a műsorba? Úgy, hogy jól ismerte Németh Lehelt, az 1960-as évek legendás énekesét. Németh Lehelt hétévnyi csillogás után kikezdte a Kádár-rendszer. Payer szerint sok-sok tehetséges ember jutott erre a sorsra. Németh Lehel ekkor Kanadába disszidált, ahol műszerészként dolgozott. Csak a rendszerváltás után tért vissza, s Lakiteleken telepedett le, ott élt haláláig. Payer Öcsi most számos Németh Lehel-dalt elevenített föl a színpadon.

A rendezvény legfajsúlyosabb részében Széles Gábor, lapunk tulajdonosa szólt a jelenlevőkhöz. Egy új, lopakodó, de még pusztítóbb Trianon veszélyéről, a magyar falvak elsorvasztásáról, a magyar vidék napjainkban zajló kivéreztetéséről beszélt, hozzátéve, hogy borzalmas sorsra juttatta a politikai baloldal a hazai cigányságot is. Munkanélküli segélyen tartotta ezt a csaknem egymilliós kisebbséget, mélyszegénységbe és kilátástalanságba taszítva ezzel. A cigányok munkához juttatása nélkül még csak remény sincs az ország talpra állítására. Széles Gábor beszélt a hazánkban burjánzó korrupcióról, amely a szó szoros értelmében tönkreteszi a magyar gazdaságot, vele együtt pedig feneketlen mélységbe löki a társadalom morálját. A mostani kormány pedig nem tesz ellene semmit. Mit is tenne? Érdemes lenne egyszer megvizsgálni, mivel is foglalkozik tulajdonképpen a Gyurcsány-kabinet – mondta Széles Gábor. "A tolvajlással?" – kérdezte az egybegyűlteket. Majd választ sem várva úgy folytatta, hogy teljesen felesleges bármiféle illúziót táplálni a Gyurcsány-kabinettel kapcsolatosan, csak egy új, jobboldali kormány képes arra, hogy megoldja a bajokat.


Sinkovics Ferenc
Magyar Hírlap

 

A Szent István napi eseményről készült Duna Televízió - tudósítás megtekinthető itt!

 

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép