Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Ajánlás Goór Imre kötetéhez

Rejtjeles levél
Goór Imrének, Kecskemétre


Táviratot akartam, küldeni, titkosított táviratot, amit csak Te vagy képes megfejteni. Szavakat akartam küldeni, verseidből nyomjelző szavakat, amit egykor a sorok között olvastam tovább, s amikor hetvenöt tavaszán négyszemközt kihangosítottam, kértél, hogy hallgassak erről, mert a szovjet elleni háború katonahőseiről és 1956-ról beszélni halálos áramütés.


Igen, ezt mondtad: halálos áramütés.


Ettől kezdve titkos békeszerződés volt közöttünk. Ez idő tájt történt, hogy Tompa Lászlót vittem be a Forrás szerkesztőségébe, este Lakiteleken a Minálunk vannak fenyvesek című műsorát mutattuk be a Könyvbarátok Klubjában. Ültünk, szorongtunk a kis szerkesztőségi szobában, ott volt Varga Mihály, Hatvani, Szekér tanár úr, Zám és Buda Ferenc is, amikor Tompa kirobbant, Erdély siralmas állapotáról mondott kemény vádbeszédet, s akkor a ránk szakadó csöndben, az összetartó szerkesztőség bizalmatlanul méregetett. Arcukon a kérdező mondat, ki ez a huszonéves, aki vagy provokátor, vagy pedig őrült, a fal fogja fejét repeszteni. Ekkor Te egy határozott kézmozdulattal - filmszerűen előttem a kép - mondtad:


- Közénk tartozik, én tudom, hogy közénk tartozik.


Ez a mondat volt az én útiokmányom, nehéz időben vigasztaló, erősítő. Általad befogadtak. Talán ennek köszönhetem, hogy vígeposzomhoz Buda Ferenc írt költői bevezetőt.


Azóta se teszek egyebet, mint próbálom újra és újra összerakni a szellemi áramkört, hogy minden a helyén legyen.


Tudom, hogy e könyvben nem vársz tőlem ítészi besorolást, műértő jelzőket. Tűzben izzított zománcképeid, festményeid színvilágát, grafikáid néprajzi motívumait vallató pólyába, fátyolba nem göngyölítem. A versed is, minden versed megbonthatatlan, mert az a kor, amikor a tilalom és a tűrés határán olykor torzszülöttként is életre kelt, csak a sorok közötti szavakkal mutatta meg valódi arcát, mozdulatát.


A fiatal írók lakiteleki találkozója előtt, 1979 tavaszán zavarodott hírek indáztak körülöttem, bukdácsoltam is rendesen, olykor már majdnem a földre szorítottak, de Pesten Bíró Zoltán, Kecskeméten Te voltál az, aki a csapdákból jó érzékkel billentett helyre. Ketten voltunk a szerkesztőségi szobában. Szelíden mondtad: ez a találkozó is színjáték lesz, eszköze bajuszos Nagy Dramaturgnak. Különben is, Németh László már a hatvanas évek közepén kimondta az ítéletet: vége a magyar irodalom több évszázados korszakának. Ez már a magyar nyelvű irodalom korszaka. Tiltakoztam. Illyés is ott lesz Lakiteleken, Buda Ferenc mond köszöntőt, és Csoóri és Fekete Gyula, és ott lesz Farkas Árpád is. Hogy a neveknek nyomatékot adjak, ezt idéztem: ideje van a hallgatásnak, és ideje van a szólásnak is.


A hamuból arcod fölparázslott: „De a biblikus mondat előtt ez áll: a szaggatásnak is ideje van, és ideje van a meg-varrásnak is."


A beszélgetést egy aktatáskás, kéziratos ember szakította meg.


Aznap este a vonaton hazafelé azon tűnődtem, miért is ezt mondtad. Talán, mert az idő Téged is erősen megszaggatott? Vagy hitemben megerősítettél?


Van még mit mondanom, de a mai nap gyászától vagy december 5-e teljes üzenetétől és feladatától marad rejtjeles ez a levél is. Még ma is a sorok közé kell csempésznünk gondolatot, amíg a kimondott szavak mögé cselekvő erőt nem állítunk.


Köszöntelek hamuban parázs, Goór Imre! Nemzedéked, társaid előtt is fejet hajtok, és íme egyre többen ügyelünk arra, hogy bővüljön a szellemi, nemzeti áramkör.


Zárlatos ne legyen!Lakitelek, 2008. november 4.Lezsák Sándor

 

Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00 Felújított egészségház átadása Orgoványon
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép