Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Akár 400 ló is megjelenhet a nyeregszemlén
2012. március 25.

A Kincsem – Nemzeti Lovas Programról és a 2012-es Nyeregszemle, Vivát Huszár c. rendezvényről tartottak ismertető előadásokat csütörtökön Bábolnán, a Pettkó-SzandtnerTibor Lovas Szakközépiskola és Kollégiumban.

A késő estébe nyúló előadások igen sikeresnek mondhatók, hiszen a nagyszámú hallgatóság ugyanolyan változatlan kedvvel hallgatta Solymosi Bertoldot a tavaly őszi 800 km-es Székely-túra beszámolóját és a Nyeregszemle, Vivát Huszár ismertetőjét, mint Horváth Lászlót, a Kincsem – Nemzeti Lovas Program végrehajtásával megbízott miniszterelnöki megbízottat, vagy Lezsák Sándort a lovasprogram fővédnökét.

Akár 400 ló is megjelenhet a nyeregszemlén

Lezsák Sándor fővédnök

A délután első részében az ópusztaszeri Nyeregszemlével és a rendezvényhez köthető lovastúrák beszámolóival ismerkedtek meg a bábolnai intézmény tanulói, illetve az érdeklődő lovas szakemberek. A Nyeregszemle egyik napról a másikra lett ismert az ország lovas és lóbarát közönsége előtt, s azzal, hogy már az első rendezvényen 270 ló vett részt (melyből közel 200 lábon érkezett), némi szakmai elismerést is kivívott. A rendezvény főszervezője Solymosi Bertold fényképekkel és kisfilmekkel színesített előadásában elmondta, hogy az előrejelzések szerint idén várhatóan megduplázódik a rendezvényen részt vevő lovasok száma, s nem elképzelhetetlen, hogy 400 ló jelenjen meg május harmadik hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Nyeregszemléről szólva kifejtette, hogy „Ez egy olyan családi fesztivál, amely a magyar történelem és kultúra mindazon szeletét igyekszik bemutatni, ahol a ló valamilyen folyamatot indukált, legyen az a katonai lovaskultúra, a lóval való közlekedés, a lovassport, vagy a néptánc, az irodalom, a zene, a színház.”

Akár 400 ló is megjelenhet a nyeregszemlén

Ezután a házigazda Pelczéder Zoltán a Pettkó-SzandtnerTibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium igazgatója egy kisfilmmel mutatta be az intézményt a népes hallgatóságnak és a több településről összesereglett vendégeknek.

Akár 400 ló is megjelenhet a nyeregszemlén

Pelczéder Zoltán, igazgató

Az este Horváth László, miniszterelnöki megbízott vette át a szót. A közönségben helyet foglaló fiataloknak a lovas tanulmányok jelentőségéről és a jövőjükbe vetett bizalomról beszélt.

Akár 400 ló is megjelenhet a nyeregszemlén

Horváth László, miniszterelnöki megbízott

Elmondta, a lovas munkabizottság számára igen nagy kihívás, hogy a jól képzett fiatal szakemberek ezen a területen is külföldön találják meg számításukat, mert Magyarországon nem tudnak megélni. Ezt a folyamatot meg kell állítani, mert mialatt a tehetségek külföldön kamatoztatják tudásukat, idehaza bizony csak nehézségek árán lehet megbízható, korrekt lovászt, vagy belovaglót alkalmazni. A megbízott az oktatás jelentőségéről szólva kifejtette, az első lépés a lovasprogram megvalósításában, hogy még ebben az évben lehetővé teszik a lovas kultúra oktatását az általános iskolákban. Horváth László azt is elmondta, felelőtlenség volna a lovaságazat finanszírozásáról most határozott kijelentéseket tennie, de úgy látja, hogy a vidékfejlesztés területén lesz lehetőség lovas fejlesztésekre.

Akár 400 ló is megjelenhet a nyeregszemlén

Jókait idézte: "... lóvá tesz az ember, s emberré a ló!"

Az este Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a nemzeti lovas program fővédnöke zárszavával ért véget, aki egy listával kezdte, melyben felsorolta, mennyi mindent nem tudott megtanulni életében. Ezek között volt a lovaglás is, ami, habár fájó, de csillapítja, hogy fia egy egész életpályát szánt a lóval való foglalkozásra és kaszkadőr lett. A fővédnök elmondta, azért vette szárnyai alá a kezdeményezést, mert bízik a lovasprogram sikerében, amit olyan emberek közreműködő munkája is segít, mint Dallos Gyula, vagy Kassai Lajos.

(Forrás: Nyeregszemle.hu)


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép