Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Aki soha nem beszélt mellé
2015. július 1.

Lezsák Sándor költői életműve egy verseskötetben - Minden költő legfontosabb munkaeszköze és egyben munkájának tárgya a nyelv. Akár leírt, akár beszélt formájában csodára képes: segítségével képeket alkothatunk és mutathatunk meg, amelyek, ha a költői mesterség szabályainak megfelelően készültek, a hallgatóhoz és olvasóhoz is a költő megteremtette pontossággal jutnak el.

A költészet nemcsak láttat, hanem muzsikát is közvetít – a ritmus, a versek zenéje kiteljesíti az érzelmeket.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke költő: a Kairosz Kiadónál nemrég megjelent Társai elmentek Megváltót nézni című, egész életművét összefogó gyűjteményes kötete egyértelművé teszi azt is, hogy jó költő. Ezt egyébként bárki irodalomértő természetesnek veszi, hiszen aki az 1970-es, 80-as évek írószövetségének József Attila Körét ismeri, tudja, ott nem akárkik voltak. Tóth Erzsébet, Szervác József, Csajka Gábor Cyprián, Csordás Gábor és Parti Nagy Lajos mellett teljes jogú, a többivel egyenrangú vezetője volt a körnek Lezsák Sándor. Az a fiatalember, aki mindenféle magamutogatás nélkül Budapest belvárosából Lakitelekre költözött tanítónak. Önmagában nem nagy tett ez, ám Lezsák gyökeret eresztett Kecskemét mellett, és akkor sem hagyta azt ott, amikor a politika szele visszarepítette munkára a fővárosba. Neki az otthona Lakitelek. Ott él a családja, és mint Utószinkron című versében írja, ez a hely neki a végső: „Elmegyek ebből a versből, / élek még egy keveset. / Karmol a diófa lombja, / akkor leszek, ha nem leszek.”

A gyűjteményes kötet rendkívül sokszínű. Rövid, dalszerű darabok éppúgy megtalálhatók benne, mint a terjedelmesebb elbeszélő művek, de itt van az Attila, Isten Kardja 1993-as szövegkönyve is. Az életmű oldalszámra nem nagy: két, a nyolcvanas években megjelent kötet írásai és pár tucat rendszerváltozás után készült vers. Mégis bátran kimondhatjuk, Lezsák Sándor költészete meghatározó jelentőségű, komoly, nagy értéke irodalmunknak. Büszkén tehetjük oda kortársai, Nagy Gáspár, Utassy József, Zalán Tibor művei mellé.

Lezsák Sándor egész életében következetesen vállalta önmagát, és ragaszkodott emberségét megtartó istenhitéhez is. Ennek jutalma nem is maradt el, egy szeretetben gazdag, őszinte élet az övé, amely költészetének minden darabjában ott csillog. Egyik kései verse igen pontosan tudósít erről: „Jönnek szememből a versek, / mint éjszaka a csillagjelek, / küldenem kell egy képeslapot, /mielőtt még visszamegyek.”

Lezsák Sándor a közbülső, a fent és lent közötti lét csodáját ezzel az egyszerű tisztasággal tudja megmutatni. Ezért költő.

Dippold Pál

(Forrás: MagyarHírlap.hu)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
10:30 Mindszenty Emlékérem átadás
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép