Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Aki Brad Pittel is dolgozott
2009. július 30.

Június utolsó szombatján tízedik alkalommal rendezték meg a fogyatékkal élők találkozóját a Lakitelek Népfőiskolán. Az egész napos jubileumi esemény egyik fénypontját a házigazda Lezsák Sándor Levente nevű fiának kaszkadőr bemutatója jelentette. Itt készült az alábbi beszélgetés.

- Az ELTE bölcsész karán filozófiát tanult, végül lovas kaszkadőr lett. A világ, a történelem és az élet nagy kérdésein való nyugodt töprengés és a vad vágta meglehetősen távol esik egymástól. Mi késztette váltásra?


- A távolság csak látszólagos: a filozófiában éppen úgy önmagát keresi az ember, mint a kaszkadőrszakmában, így soha nem éreztem, hogy váltanom kellett volna. Ahogy egy akciót sem mindig könnyű megúszni ép testtel, úgy az élet nagy kérdéseiről való töprengést sem könnyű megúszni ép lélekkel: a filozófus, és a kaszkadőr is a lélek határait tapogatja, és időről időre önmagát, önmaga létét teszi kockára. Az életem egyébként színesebb annál, hogy leszűkülne a kaszkadőrszakmára. Első diplomámat az ELTE-n, filozófia szakon szereztem, a másodikat a Testnevelési Egyetem lovaskultúra-oktató szakán - ma itt tanítok is, a világ és a magyarság lovaskultúrájának történetét adom elő, lovasedzéseket és kurzusokat tartok, de tanultam kulturális antropológiát, forgatókönyvírást, és nemrégiben jelent meg az első regényem. Hivatalos vizsgám kaszkadőrként pedig három szakterületről van: autó, lovas és gyalogos kaszkadőr vagyok.


- Eddig száznál több film főszereplőjét helyettesítette dublőrként különböző veszélyes jelenetek forgatásain. Legutóbb például Christopher Lambert helyett ült nyeregbe. A sztárok népszerűségét csak fokozzák az ilyen jellegű produkciók, míg az ön nevét legfeljebb szűk szakmai körökben ismerik...


- A kaszkadőr dublőrként a szerep másik énje, nélküle a hős nem lenne hős. Ám a kaszkadőr akkor dolgozik jól, ha „beleolvad" a színészbe, és nem látszik ki mögüle. Mert nem az a dolga, hogy látszódjon, hanem hogy egy alkotói folyamat részeseként egy karaktert szolgáljon. A színész ezt a színészi eszköztárával teszi, a kaszkadőr pedig a látványos és veszélyes akciójelentek megtervezésével és végrehajtásával. Ezt minden kaszkadőrnek tudomásul kell vennie, ez a szakma egyik első számú szabálya. Jutalmul pedig a kollegák elismerése, és az a tudat szolgál, hogy egy veszélyes akcióban képes voltam átlépni a korlátaimat, legyőzni a félelmeimet, önmagamat.


- A kaszkadőr semmit se bízhat a véletlenre. Ahhoz, hogy a jelenet tökéletes legyen, a lovasnak és lovának nem csak tökéletesen kell ismernie, de feltétel nélkül meg is kell bíznia egymásban. Ehhez nagyon sok közös gyakorlás szükséges...


- Lehet, hogy furcsán hangzik, de számomra a lovaglás, és a kaszkadőrmunka is mozgásban végzett meditáció. A lovaglásban egy olyan harmóniát keres az ember, amelyben eggyé válik ló és lovas, az akció pedig csak akkor lehet sikeres, ha az ember képes feloldódni benne. Ez részben képesség, részben pedig rengeteg edzés, és szakmai gyakorlat kérdése. Kaszkadőrként a lóval végzett közös munka a specialitásom. Kantár és nyereg nélkül lovagolom őket, számtalan mutatványra vannak megtanítva, buknak, átmennek a falon, és égve vágtázok velük. Az időm nagy részét a közös munka teszi ki, naponta sok-sok órát töltök velük.


- Ön családos ember. Van felesége, kisfia, önmagát adja a kérdés: Mit tud adni a kaszkadőrködés, ami miatt megéri vállalni ezt az óriási kockázatot?


- A feleségem, aki történelmet tanít, maga is kiváló kaszkadőr volt éveken át, sokat dolgoztunk együtt, így pontosan ismeri a szakma veszélyeit, de azt is, hogy egy-egy mutatvány mögött mennyi előkészület és munka van. Ne felejtse, mi veszélyipari szakmunkások vagyunk: nem az a dolgunk, hogy veszélybe kerüljünk, hanem hogy megszelídítsük a veszélyt, miközben a látványban a maximumra törekszünk. A kisfiam pedig öt évesen nagyon élvezi a kaszkadőredzéseket - jókat ugrál a szivacsgödörbe, sőt, már a lovasbemutatóimon is segít. Neki ez játék, mint ahogy egy kicsit nekem is az: s hálát adok a Jóistennek, hogy családom kenyerét valami olyasmivel kereshetem meg, ami nem csupán munka, hanem játék is, és rengeteg örömet okoz.


- Az idő a kaszkadőröket sem kíméli. Bizonyos kor felett lassulnak a reflexek, merevednek a végtagok. Hány éves koráig alkalmas az ember az ilyen hajmeresztő mutatványokra?


- Tizenhat éve dolgozom kaszkadőrként, augusztusban töltöm a harminchatot. Az biztos, hogy az ízületek, a szalagok felett nem múlt el nyomtalanul ez a sok-sok év, a rengeteg zúzódás, esés, ütés. Ám ami az egyik oldalról rongál, az a másik oldalról épít: kaszkadőrnek lenni olyan sportos életforma, amely nem csak a lelket, de a testet is karbantartja. Jól érzem magam a bőrömben, és amíg így érzek, addig egészen biztosan űzni fogom ezt a szakmát. Ha pedig abbahagyom, biztosan nem lesz bennem hiányérzet: Vörösmartyval mondhatom, hogy „... ez jó mulatság, férfimunka volt."


Iványi Csaba


Adalék: Lezsák Levente 1993 óta kaszkadőr, az Európa Kaszkadőr Liga tagja közel száz filmes és színházi produkció közreműködője. A magyar színészvilág kiválóságai mellett olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Brad Pitt, Robin Williams, Salma Hayek, Whoopi Goldberg, Franco Nero, John Cusack, Kate Beckinsale Adrian Paul, Gerard Depardieau, Michael York és Johnatan Pryce; legutóbb Christopher Lambert, valamint a BBC legújabb szuperprodukciójának, a Robin Hood című filmsorozat főszereplőjének dublőre volt.

 

Kis-Kunság, 2009. július 10.

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép