Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Akkora lehetőség áll előttünk, mint a nyolcvanas évek végén
2013. május 15.

Az elmúlt 30 év értékelésekor megállapítható, hogy „ennyire voltunk képesek”, de úgy tűnik, az ország most már egyre többre képes – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke egy szerdai budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

A Hitel című folyóirat által Emelkedünk vagy süllyedünk? címmel rendezett eseményen Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese azt mondta: a kérdés nem is lehetne aktuálisabb, hiszen az elmúlt 25 évben felnőtt egy új generáció, amely „kérdez és számon kér”, és ennek meg is kell felelni.

Lezsák Sándor kijelentette: „ez a mi országunk, így, ahogy van”, a magyarokkal, akik mindent megtesznek, hogy az ország erősebb legyen, a nemzet emelkedjen. Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: bár Európában válság van, „legalább akkora lehetőség áll előttünk”, mint a nyolcvanas évek végén, és most már sok tapasztalat birtokában, tudatosabban lehet készülni a jövőre.

Akkora lehetőség áll előttünk, mint a nyolcvanas évek végén

A Hitel című folyóirat szerkesztősége által szervezett, Emelkedünk vagy süllyedünk? című kerekasztal-beszélgetés - Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Nehéz elkezdeni az emelkedést

Bíró Zoltán irodalomtörténész úgy látja, bár most emelkedik az ország, előtte húsz évig süllyedt, így nehéz elkezdeni az emelkedést. A jelenlegi emelkedés biztatás, azt sugallja, hogy van ereje a nemzetnek a megmaradáshoz – mondta. Hozzáfűzte: ez az erő azonban a népesség, az erkölcsök és a szellem tekintetében is fogyatkozik, és kérdés, hogy mit tesz a nemzet, különösen, hogy a nemzetközi körülmények nem kedvezőek.

Gazsó L. Ferenc a rendszerváltást végigkísérő problémákról szólva felvetette: az antiszemitizmus olyan kártya, amelyet időről időre kijátszanak. Kulin Ferenc irodalomtörténész közölte: a jövőben is aktuális marad ez a kérdés. Emlékeztetett arra, hogy az MDF még a kormányra jutása előtt felkarolta az ortodox zsidóság ügyét, ezzel kizárta, hogy azzal vádolják: antiszemita párt szerveződne. Ezzel az „ócska trükkel” a szabad demokraták támadták az MDF-et – tette hozzá.

Egyértelműen rendszerváltás történt

Azzal kapcsolatban, hogy rendszerváltozás vagy rendszerváltás történt, Bíró Zoltán annak a véleményének adott hangot, hogy rendszerváltás történt Magyarországon, hiszen a rendszer teljes egészében megváltozott: egyebek mellett a politika, a gazdaság és a jogrendszer.

Akkora lehetőség áll előttünk, mint a nyolcvanas évek végén

Kulin Ferenc (b) és Bíró Zoltán irodalomtörténészek, Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Kathy Horváth Lajos hegedűművész (b-j) - Fotó: Máthé Zoltán / MTI

„A régi gárda azonban pillanatok alatt nagyszerűen alkalmazkodott” az új rendszerhez, és ugyanolyan jó kapitalistának mutatkozott, mint amilyen jó kommunistának korábban – jelentette ki. Hozzátette: a rendszerváltozás után húsz évig nem jött létre igazi vezető réteg az országban.

Lezsák: Ha az MDF-nek kétharmada lett volna…

Lezsák Sándor a rendszerváltozással kapcsolatban megjegyezte: a megalakuló MDF-kormányban volt tisztességes szándék, akarat, és ha akkor kétharmados többséget szereztek volna, másként alakult volna az ország sorsa.

Kulin Ferenc azt mondta: az elmúlt 23 évben megjelentek azok a politikusok, akik ugyanazon értékek mellett elkötelezettek, mint amelyek mellett 1987-től ők is kiálltak. A konzervatív oldalon megvan a bizalom irántuk, és remélhetőleg ez tovább erősödik a következő években – fűzte hozzá.

Bíró Zoltán szerint az a harc, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök „szabadságharcként” meghirdetett, „jogos volt”, hiszen ma a nemzetek létéért folyik a harc, és mint rámutatott, ez egyre inkább megfigyelhető több nyugati országban is.

(Forrás: Magyar Nemzet Online/MTI)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép